GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΜΟΨΥΧΙΑ

του Χριστόδουλου Ι. Στεφανάδη* Ήταν Καλοκαίρι του 2004. Η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες βρισκόταν στο τελικό στάδιο. Η χώρα ...

του Χριστόδουλου Ι. Στεφανάδη*

Ήταν Καλοκαίρι του 2004. Η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες βρισκόταν στο τελικό στάδιο. Η χώρα μας, διοργανώτρια των αγώνων, συγκέντρωνε πυρά αμφισβήτησης από διάφορα κέντρα του εξωτερικού, αμφισβήτησης που αφορούσε κάθε επίπεδο, αλλά κυρίως την επαρκή προετοιμασία και την ασφάλεια. Εκείνη την περίοδο ήμουν υπεύθυνος του Καρδιολογικού Ιατρείου του Ολυμπιακού χωριού. Η εμπειρία μου ήταν πρωτόγνωρη. Ο ενθουσιασμός, ο εθελοντισμός, η πειθαρχία και η ανιδιοτέλεια γέμιζαν την ατμόσφαιρα....Η πρωτόγνωρη τάξη σε όλες τις δραστηριότητες, από τις πιο απλές έως τις πιο σύνθετες, σε καμία περίπτωση δε θύμιζε τη μέχρι τότε εμπεδωμένη Ελληνική καθημερινότητα....Και οργανώσαμε πράγματι, αντίθετα με τις δυσμενείς προβλέψεις, άψογους Ολυμπιακούς αγώνες. Μπορεί το κόστος της διοργάνωσης να ήταν πολύ υψηλό, κατά ορισμένους δυσβάσταχτο, αλλά τα άμεσα και έμμεσα οφέλη ήταν ασύγκριτα περισσότερα.
Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε ότι με ομοψυχία και ενότητα ο λαός μας μεγαλουργεί.
Πέρασαν λιγότερα από δέκα χρόνια από τότε. Η χώρα μας προοδευτικά διολίσθησε σε οικονομική παρακμή η οποία πυροδότησε κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική παρακμή.
Αυτή η συνδυασμένη παρακμιακή ατμόσφαιρα σήμερα προκαλεί τεράστιες κοινωνικές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις, και ο κίνδυνος του διχασμού πλανάται απειλητικός στον εθνικό ορίζοντα. Για να μην αναφερθώ παλαιότερα, ο πρώτος καταστροφικός Εθνικός Διχασμός του περασμένου αιώνα εκδηλώνεται το 1915 με τη διαφωνία του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου... Η Ελλάδα έπρεπε να επιλέξει μεταξύ του γερμανικού άξονα και της συμμετοχής στον πόλεμο, στο πλευρό των συμμάχων. Ο Βενιζέλος παραιτήθηκε και ο Κωνσταντίνος κυβέρνησε με περιστασιακές διορισμένες κυβερνήσεις επιμένοντας στην «ουδετερότητα» ακόμη και όταν η Αγγλία πρόσφερε την Κύπρο ως αντάλλαγμα συμμετοχής μας στον πόλεμο. Η Ελλάδα εν τέλει συντάσσεται με τους συμμάχους...Οι Έλληνες όμως έχουν διχασθεί σε Βενιζελικούς και βασιλικούς. Ο Διχασμός θα σημαδέψει την πορεία της χώρας με δραματικές συνέπειες, ως που προέκυψε η δικτατορία του Μεταξά.
Ο δεύτερος καταστροφικός Εθνικός Διχασμός έρχεται με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο αδελφοκτόνος εμφύλιος πόλεμος σπαράζει την ήδη κατεστραμμένη χώρα.
Τρίτος διχασμός χωρίζει τους Έλληνες μετά τον εμφύλιο σε «εθνικόφρονες», «κομμουνιστές» και «συνοδοιπόρους» και η χώρα οδηγείται στη δικτατορία το 1967.
Η Μεταπολίτευση το 1974 έκλεισε τον κύκλο και αυτού του Διχασμού. Ζήσαμε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ομαλής δημοκρατικής πολιτικής ζωής. Ήρθε όμως προοδευτικά η χρεοκοπία. Η αναζήτηση των πραγματικών αιτίων της χρεοκοπίας είναι πολύπλοκη και εν τέλει ο ιστορικός του μέλλοντος θα τα καταγράψει και θα καταλογίσει αντικειμενικά τις ευθύνες στους υπεύθυνους. Ένα είναι σίγουρο. Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βιώνει η πατρίδα μας, το μόνο που δε χρειάζεται είναι η εσωστρέφεια, οι αλληλοκατηγορίες, η συνωμοσιολογία, η απαξίωση προσώπων, θεσμών και κοινωνικών ομάδων...Γιατί αυτός είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για ένα νέο διχασμό...Η τρόικα και τα μνημόνια δε μας επιβλήθηκαν από εξωτερικούς παράγοντες αναίτια και απρόκλητα. Είναι επιβεβλημένη επιλογή σωτηρίας κατά την άποψη της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας που εκπροσωπεί την πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού.
Δικαίωμα βέβαια δημοκρατικό και αναφαίρετο των πολιτικών σχηματισμών της αντιπολίτευσης είναι να διαφωνούν...Δικαίωμά τους είναι να ελέγχουν, ακόμα και αμείλικτα, να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις, να καταλογίζουν ευθύνες.
Δεν είναι όμως δικαίωμά τους να χωρίζουν τους Έλληνες σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. Δεν είναι δικαίωμά τους να καλούν το Λαό σε αντίσταση...Να θέτουν το σπέρμα ενός νέου, ίσως πιο καταστροφικού, εθνικού διχασμού και να μη προτείνουν αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις και εφαρμόσιμες πολιτικές.
Το κεντρικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης είναι ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας σε καμμία περίπτωση δε θέλουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, και επομένως θα ενδώσουν σε οποιαδήποτε Ελληνική απαίτηση για διαγραφή του χρέους. Το επιχείρημα όμως αυτό κατέπεσε παταγωδώς όπως προκύπτει από τα πρόσφατα δημοσιεύματα του έγκυρου ξένου τύπου που αποκαλύπτουν ότι οι εταίροι μας το 2012 είχαν έτοιμο σχέδιο βίαιας εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη. Και αν αυτό συνέβαινε, τα επακόλουθα με την άτακτη χρεοκοπία θα ήταν τραγικά για το Λαό μας. Επομένως, η ακολουθούμενη πολιτική από την κυβέρνηση είναι η μόνη που εγγυάται την ασφάλεια και το μέλλον της χώρας μας.
Ενωμένοι θα βγούμε από την κρίση...

*Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης είναι Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υποψήφιος Ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας\
Ιστοσελίδα: www.stefanadis.gr

7 σχόλια

  1. Γιατρε πρεπει να λεμε ΟΛΗ την αληθεια και οχι μερος της γιατι αυτο ισοδυναμει με ενα μεγαλο ψεμα. Οι Ολυμπιακοι αγωνες εγιναν με δανεικα εκατομυρια ευρω και προφανως αφου το χρημα ερρεε αφθνο θα ειχαν επιτυχια. Οταν ομως ηλθε ο λογαριασμος για τα δανεικα τοτε η Ελλαδα εκβιαστηκε η να τα πληρωσει (με καινουργια δανεια φυσικα και με νεους ορους, αφου τα κερδη των πρωτων δανειων ξερετε καλα που πηγαν), η να χρεωκοπησει.
    Μονο η πληρωμη αυτων συμφωνα με τις Κυβερνησεις που ειχαμε επρεπε να την κανει ο φτωχος λαος και να φτωχυνει περισσοτερο, ειτε μισθωτος ηταν ειτε μικροεπαγγελματιας. Για εξευρεση χρηματων απο αυτους που μονιμα θησαυριζουν απο τον Ελλαδικο χωρο ουτε συζητηση. Πως λοιπον ζητατε ομονοια , οταν στα κερδη υπαρχει σαφης παραγκωνισμος του λαου και στις ζημιες καλειται πρωτος αυτος να πληρωσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ, ΣΑ(ΧΛΑ)ΜΑΡΑΔΕΣ!!

    ΑΝΤΙΘΕΤΑ, Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑΣΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ!!!!

    ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ "ΠΑΡΤΙ" ΘΑ ΠΑΙΧΤΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΒΡΑΔΙ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ!!!

    ΕΚΕΙ ΘΑ ΓΕΛΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΔΑΛΟ ΚΑΤΣΙΚΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ- ΣΑΧΛΑΜΑΡΑ, ΒΕΝΙΖΕΛΟ!!!

    ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ EXIT POLL, ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ, Ο ΣΥΡΙΖΑ ΞΕΚΙΝΑ ΜΕ +5%.

    ΧΑΧΑΧΑΧΑ.... ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ, ΑΘΛΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΝ ΘΥΜΑΣΑΙ ΓΙΑΤΡΕ ΚΑΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΔΩ ΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΝ ΘΥΜΑΣΑΙ ΓΙΑΤΡΕ ΚΑΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΔΩ ΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «Τέλος μνημονίου στην Πορτογαλία»: Συνέχιση της λιτότητας και της επιτήρησης ως το 2035! (σύμφωνα με το Reuters)

    «Τέλος μνημονίου στην Ελλάδα»: Συνέχιση της λιτότητας, της επιτήρησης και αφαίμαξης των πολιτών ως το 2055!!!

    Συγχαρητήρια, ζώα-ψηφοφόροι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δώστε και καμμιά απόδειξη στους πελάτες σας και μετά κάντε κηρύγματα για ενότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς όσους σκοπεύουν να ψηφίσουν ΝΔ και Ελιά.

    Αγαπητέ συμπολίτη,

    σκέψου τι πας να κάνεις. Σκέψου ότι είναι ευρωεκλογές και πρέπει να στείλεις ένα μήνυμα σε όσους εδώ και 4 χρόνια βασανίζουν τη πλειοψηφία των Ελλήνων.

    Σκέψου ότι εσύ δεν φταις για τη λεηλασία και το χρέος των 300δισ. ευρώ, αλλά η Ε.Ε και το Λαϊκό κόμμα ( ΝΔ ) και το Σοσιαλιστικό κόμμα ( Ελιά ) δεν έκαναν ΤΙΠΟΤΑ για αποτρέψουν τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου της Ελλάδας όλα τα προηγούμενα χρόνια.

    Τι μήνυμα θα πάρει η Ε.Ε αν τους ξαναψηφίσεις ; Θα σκεφτούν ότι οι Έλληνες αντέχουν και άρα δεν θα κάνουν ούτε κούρεμα χρέους, ούτε διορθωτικές κινήσεις στο πειραματόζωο που λέγεται Ελλάδα και Έλληνας πολίτης ! Θα σκεφτούν ότι θα πρέπει να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο, γιατί ο Έλληνας αντέχει. Δεν θα προβληματιστούν, ούτε θα αλλάξουν πορεία.

    Αντιθέτως αν δουν τη ΝΔ κάτω από 15% και την Ελιά κάτω από 5%, τότε θα καταλάβουν ότι ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ άλλο, ότι οι Έλληνες θέλουν αλλαγή πολιτικής και στρέφονται μακριά από τα πολιτικά μαντριά.

    Αλλά και το μήνυμα προς την συγκυβέρνηση είναι να μην αλλάξει τίποτα, ούτε στους φόρους, ούτε στις περικοπές. Τι κοινό έχεις εσύ με τους πολιτικούς της ΣαμαροΝΔ και του Βενιζελοελιάς ; Αυτοί έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ καταθέσεις και ακίνητα, ενώ εσύ, οι δικοί σου, οι φίλοι σου υποφέρουν. Τι κοινό έχεις με ανθρώπους που δεν σε κατάλαβαν ποτέ, γιατί αν σε καταλάβαιναν, έχοντας τόσα λεφτά και περιουσίες, δεν θα έπαιρναν ούτε ένα ευρώ από το δημόσιο ταμείο, αλλά θα ζούσαν λιτά. Το έκαναν; Όχι, αλλά έριξαν όλο το φορολογικό βάρος σε σένα, στα παιδιά σου, στα εγγόνια σου.

    Τίποτα δεν θα γίνει,ούτε πρόωρες εκλογές, ακόμα κι αν καταποντιστούν. Μπλοφάρουν για μια ακόμα φορά, γιατί σε θεωρούν δεδομένο, πιόνι τους, πειθήνιο όργανό τους. Σκέψου ότι είναι ευρωεκλογές και έχεις 37 άλλα κόμματα να ψηφίσεις, εκτός από ΝΔ- Ελιά και Ποτάμι.

    Σκέψου την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκέψου πως την ονειρευόμασταν και πως είναι τώρα. Υπάρχει μια τεράστια ανισοκατανομή πλούτου. Εμείς είμαστε με κατώτερο μισθό στα 400 ευρώ, ενώ οι πλούσιες χώρες του Βορρά έχουν κατώτατο μισθό 1500 ευρώ, με χαμηλότερες τιμές. Ποιος φταίει ; Αυτό θέλαμε ; Μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων ; Μια Ευρώπη υπό γερμανική Κατοχή και εσύ πολίτης β' κατηγορίας, το παιδί σου άνεργο, ο φίλος σου ή ο γείτονάς σου νεόπτωχος...

    Ισόβιος Φόρος στη πρώτη σου κατοικία, τα παιδιά σου τεκμήριο για την εφορία, αυτά θα εγκρίνεις με τη ψήφο σου ; Αυτή η Ευρώπη και τα δύο κόμματά της, τελικά, ποιον υπηρετούσαν ; Μόνο το 1/10 των κατοίκων της Βόρειας Ευρώπης που έγιναν πλουσιότεροι, ενώ εμείς ο ευρωπαϊκός Νότος δούλοι και μετανάστες.

    Τι θα προσφέρουν να ξαναστείλεις ευρωβουλευτές της ΝΔ, της Ελιάς ή του Ποταμιού ; Τι έκαναν τόσα χρόνια ; Πότε φώναξαν ; Πότε διεκδίκησαν ; Πότε πέτυχαν ; Τι έκαναν όταν έβλεπαν το χρέος να ξεφεύγει ; Μήπως πρέπει να στείλεις δυναμικούς ευρωβουλευτές άλλων κομμάτων που θα φωνάξουν και δεν θα είναι μαριονέτες ;

    Σκέψου. Αν ψηφίσεις τα ίδια, η Ευρώπη θα μείνει η ίδια και τα παιδιά σου καταδικασμένα. Στείλε μήνυμα ηχηρό στην Ευρώπη με τη ψήφο σου ( ψηφίζοντας οτιδήποτε άλλο εκτός από τα κόμματα που οδήγησαν τους Έλληνες σε αυτή τη κατάσταση ). Είναι η τελευταία σου ευκαιρία να στείλεις μήνυμα ότι ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙΣ άλλο.

    Κι άσε τα ψευτοδιλήμματά τους και τις μπλόφες τους. Ήδη άρχισαν να τα γυρνάνε και να λένε ότι δεν θα θα πάνε σε πρόωρες εκλογές όποιο και να είναι το αποτέλεσμα και εδώ και στην Ιταλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση