GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέες συσκευές καταγράφουν τους ήχους στους ωκεανούς

Σημαντική αύξηση της ηχορύπανσης στους ωκεανούς αναμένουν οι επιστήμονες τις επόμενες δεκαετίες, καθώς θα αυξάνεται η βιομηχανι...



Σημαντική αύξηση της ηχορύπανσης στους ωκεανούς αναμένουν οι επιστήμονες τις επόμενες δεκαετίες, καθώς θα αυξάνεται η βιομηχανική ανάπτυξη και η ανθρώπινη παρουσία στις θάλασσες.
Η ηχορύπανση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά και τη ζωή της θαλάσσιας πανίδας, καθώς οι θόρυβοι που παράγονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα έχουν πολυετείς και μακροπρόθεσμες συνέπειες στα ζώα, τα ψάρια και τα ερπετά της θάλασσας, καθώς αλλάζουν ριζικά την ικανότητά τους να επικοινωνούν και να αναπτύσσουν τις κανονικές τους δραστηριότητες, να αναπαράγονται και να μπορούν να συστήνουν βιώσιμες κοινότητες.

Το εργαστήριο εφαρμοσμένης βιοακουστικής του Πολυτεχνείου της Καταλωνίας, που έχει την έδρα του κοντά στη Βαρκελώνη ηγείται του LIDO, ενός διεθνούς προγράμματος έρευνας που ονομάζεται «Ακούστε το περιβάλλον στα βάθη των ωκεανών». Το εργαστήριο αναπτύσσει τεχνικές και καινοτομίες για την παρακολούθηση και τη μελέτη των θαλάσσιων ήχων.

Οι ερευνητές συλλέγουν ηχητικά σήματα από υποβρύχιους αισθητήρες από όλο τον κόσμο και προσπαθούν να ανιχνεύσουν, αν προέρχονται από τους ανθρώπους ή από το φυσικό θαλάσσιο περιβάλλον.

«Χρησιμοποιούμε υποβρύχια μικρόφωνα, που ονομάζονται υδρόφωνα, που μας επιτρέπουν να συλλέγουμε τους ήχους σ’ αυτό το περιβάλλον. Από τη στιγμή που τους έχουμε, τους αναλύουμε σε πραγματικό χρόνο, μέσω ενός κυκλώματος που μας αποκαλύπτει αν προέρχονται από ένα κητοειδές, ή από ένα σκάφος. Μας βοηθούν επίσης να αντιληφθούμε την αλληλεπίδραση μεταξύ τεχνητών και φυσικών ήχων» τόνισε ο Μισέλ Αντρέ διευθυντής του εργαστηρίου βιοακουστικών εφαρμογών, του Πολυτεχνείου της Καταλωνίας.

Τα συγκεκριμένα υδρόφωνα μπορούν να τοποθετηθούν σε βάθη που φτάνουν τα τρία χιλιόμετρα. Τα δεδομένα μεταδίδονται στην ακτή, μέσω οπτικών ινών ή με ηχητικά σήματα από ειδικά διαμορφωμένους σταθμούς.

Οι συσκευές προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες από ανεξερεύνητα μέρη των ωκεανών, που δίνουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο χάρτη των ωκεάνιων ήχων.

«Πρόκειται για ένα παγκόσμιο δίκτυο. Ξεκίνησε το 2002, χάρις στα βραβεία Rolex για Επιχειρήσεις, που χρηματοδότησαν την έρευνα για την αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ μεγάλων κητών και σκαφών. Όπως μπορείτε να δείτε στον χάρτη, όλες αυτές οι τελείες δείχνουν τις τοποθεσίες των παρατηρητηρίων που έχουμε σε όλο τον κόσμο. Η θάλασσα δεν είναι ποτέ σιωπηλή. Εδώ ακούμε τα σφυρίγματα των κητοειδών, ενώ αυτά τα σημάδια υποδηλώνουν την παρουσία πλοίων» εξήγησε ο Μισέλ Αντρέ, διευθυντής του εργαστηρίου βιοακουστικών εφαρμογών, του Πολυτεχνείου της Καταλωνίας..

Ο στόχος του προγράμματος δεν είναι μόνο η αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ πλοίων και μεγάλων θαλάσσιων ζώων, αλλά και η δημιουργία ενός διαδικτυακού εργαλείου που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι όσοι ασχολούνται με τους ωκεανούς, όπως για παράδειγμα εταιρίες πετρελαίου και θαλάσσια πάρκα με ανεμογεννήτριες, έτσι ώστε σταδιακά να μειωθεί συνολικά ο θόρυβος που παράγεται στη θάλασσα.

Ο απεσταλμένος του Euronews, Κλαούντιο Ρόκο βρέθηκε μαζί τον διευθυντή του εργαστηρίου για να παρατηρήσει πώς λειτουργεί η συσκευή:

«Τώρα θα κάνουμε ένα τεστ πάνω σε μια βάρκα, την οποία οι επιστήμονες έχουν εφοδιάσει με ένα υποβρύχιο μικρόφωνο που μελετά την ποιότητα της μετάδοσης δεδομένων από τον πυθμένα της θάλασσας. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι είναι αυτές οι συσκευές; Για τι είδους τεχνολογία πρόκειται»;

«Όλα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο της τεχνολογίας που χρησιμοποιούμε. Μέσα σ’ αυτό το κουτί, έχουμε τοποθετήσει πλάκες που αναλύουν όλους τους ήχους που προέρχονται από τη θάλασσα. Όλες οι πληροφορίες αναμεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο σε όλο τον κόσμο, μέσα από το ίντερνετ» απαντά ο Μισέλ Αντρέ, διευθυντής του εργαστηρίου βιοακουστικών εφαρμογών, του Πολυτεχνείου της Καταλωνίας..

Το συγκεκριμένο όμως δίκτυο έχει προκαλέσει όμως και ζητήματα εθνικής ασφάλειας σε περιοχές, όπου διεξάγονται στρατιωτικές ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού.

Η ηγεσία του αμερικανικού αλλά και του καναδικού πολεμικού ναυτικού έχουν έρθει σε συνεννόηση με τους επιστήμονες για να ελέγχουν τους ήχους κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

Ο στόχος του προγράμματος LIDO είναι να ευαισθητοποιήσει τους πάντες σε σχέση με το πρόβλημα των υποβρύχιων θορύβων, που βάζουν σε κίνδυνο πολλά θαλάσσια είδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση