GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διπλωματικό αδιέξοδο στην Ουκρανία

Η Άγκελα Μέρκελ επέρριψε στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι δεν καταβάλλει επαρκείς προσπάθειες για την επίλυση της... ουκρανικής κρίση...



Η Άγκελα Μέρκελ επέρριψε στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι δεν καταβάλλει επαρκείς προσπάθειες για την επίλυση της... ουκρανικής κρίσης, μετά και την απόφαση των ρωσόφωνων αυτονομιστών να επιμείνουν στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την 11η Μαΐου.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή της στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Rheinische Post του Ντίσελντορφ, ο Πούτιν «κάνει αυτήν την ώρα πολύ λίγα, ώστε να συμβάλει σε μία πραγματική αποκλιμάκωση της επικίνδυνης κατάστασης». Παρά τον αυστηρό της τόνο, η γερμανίδα καγκελάριος εξακολουθεί να προκρίνει τη διπλωματική οδό, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό «να παραμένουμε πρόθυμοι και ικανοί για διάλογο ακόμη και σε πολιτικά δυσχερείς καταστάσεις».

Προτεραιότητα στη διπλωματία

Ωστόσο, η Άγκελα Μέρκελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων στη Μόσχα επισημαίνοντας ότι «στην ανάγκη είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε νέες κυρώσεις, ακόμη κι πραγματικά δεν το επιθυμούμε».

Σύμφωνα με τη γερμανίδα καγκελάριο, στόχος είναι να υπάρξει πρόοδος σε διπλωματικό επίπεδο για τη σταθεροποίηση της Ουκρανίας, μία διαδικασία στην οποία καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα, στις 25 Μαΐου.

Μεταξύ άλλων, η ουκρανική κρίση θα τεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν η Άγκελα Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσκεψη στη Γερμανία.

Ο σημαντικότερος διπλωματικός στόχος στο μέτωπο της ουκρανικής κρίσης είναι η τήρηση ενιαίας στάσης των 28 κρατών-μελών της ΕΕ έναντι της Ρωσίας. Για να επιτευχθεί αυτό είναι αναγκαία η στενή συνεννόηση των Ολάντ και Μέρκελ, ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα της ενδεχόμενης επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Μόσχας, στην περίπτωση που σημειωθούν απρόοπτα κατά τις ουκρανικές προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

Χθες, εκπρόσωποι των ρωσόφωνων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία είχαν απορρίψει την έκκληση του ρώσου προέδρου για αναβολή του δημοψηφίσματος που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 11 Μαΐου με αντικείμενο την αυτονόμηση περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας από το Κίεβο.
Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Άστον καταδίκασε την απόφαση των αυτονομιστών. «Τέτοιου είδους ανεπίσημα τοπικά δημοψηφίσματα στερούνται δημοκρατικής νομιμοποίησης και μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε χθες εκπρόσωπος της Άστον στις Βρυξέλλες.

Εθνικό διάλογο ζητά το Κίεβο

Η κυβέρνηση του Κιέβου προτείνει την έναρξη εθνικού διαλόγου για την αποκλιμάκωση της κρίσης στη χώρα. Ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ και ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ διεμήνυσαν όμως εκ νέου το βράδυ της Πέμπτης ότι δεν προτίθενται να διαπραγματευθούν με ένοπλους κυβερνητικούς αντιπάλους, ανακοινώνοντας τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των ρωσόφωνων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, αντιβαίνοντας έτσι στο αίτημα της διεθνούς κοινότητας για αποκλιμάκωση.

Αυτό το αίτημα διατύπωσε χθες για άλλη μία φορά ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Κέρι κάλεσε τη Μόσχα να συμβάλει στην αποκλιμάκωση, τον αφοπλισμό των αυτονομιστών και την εκκένωση των κτηρίων που τελούν υπό κατάληψη.

Η Ρωσία είχε απευθύνει νωρίτερα έκκληση στη Δύση να επηρεάσει κατευναστικά την κυβέρνηση του Κιέβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση