GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυξάνονται οι νεκροί από την κατολίσθηση στο Αφγανιστάν

Τριάντα πέντε άνθρωποι, μέλη της ίδιας οικογένειας, έχασαν την ζωή τους στην κατολίσθηση που έθαψε ένα ολόκληρο χωριό κάτω από τις λ...


Τριάντα πέντε άνθρωποι, μέλη της ίδιας οικογένειας, έχασαν την ζωή τους στην κατολίσθηση που έθαψε ένα ολόκληρο χωριό κάτω από τις λάσπες στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, ανέφερε σήμερα ένας αξιωματούχος.
«Γνώρισα έναν ηλικιωμένο που είχε σωθεί αλλά είχε χάσει 35 μέλη από την οικογένειά του» δήλωσε ο Γκουλ Άχμαντ Μπεντάρ, ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Μπανταχσάν, η οποία επλήγη από την κατολίσθηση την Παρασκευή.
Ο ίδιος είπε ότι 300 σοροί έχουν ήδη ανασυρθεί στο χωριό Αμπ-ε- Μπάρικ στην περιοχή Άργκου όπου χθες ανεστάλησαν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Τουλάχιστον 2000 άνθρωποι εκτιμάται ότι αγνοούνται, αλλά οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η πιθανότητα ανεύρεσης επιζώντων είναι σε αυτό το σημείο μηδαμινή.
«Μοιραστήκαμε με τους κατοίκους του χωριού την απόφασή μας να κηρύξουμε την περιοχή της κατολίσθησης μαζικό τάφο και να χτίσουμε ένα μιναρέ στη μνήμη των θυμάτων στο κέντρο του χωριού» σημείωσε ο Μπεντάρ από το τηλέφωνο.
Οι αρχές σχεδιάζουν να αποκλείσουν την περιοχή, αλλά οι κάτοικοι που σώθηκαν διαφωνούν. Πολλοί εμφανίζονται αμετάπειστοι και δηλώνουν την ανάγκη τους να βρουν τους αγαπημένους τους, να τους κοιτάξουν για μια τελευταία φορά και να τους κηδεύσουν.
Εντωμεταξύ κάποιοι χωρικοί σήμερα συνέχισαν να σκάβουν με φτυάρια στη λάσπη.
Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν κήρυξε την Κυριακή ημέρα εθνικού πένθους και έδωσε εντολή οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες, ενώ αποστέλλει ανθρωπιστική βοήθεια στους επιζώντες.
Τουλάχιστον 700 οικογένειες έχουν απομακρυνθεί εξαιτίας της τραγωδίας, περιλαμβανομένων εκείνων που ζούσαν σε γειτονικές περιοχές οι οποίοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ως προληπτικό μέτρο καθώς το έδαφος παραμένει ασταθές μετά τις καταρρακτώδεις βροχές, είπαν αξιωματούχοι.
Ο Μπένταρ δήλωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να δαπανήσει 40 εκατομμύρια Αφγάνι (περίπου 700.000 δολάρια ΗΠΑ) για την παροχή βοήθειας και αποκατάστασης ενώ έχει παράσχει 230 τόνους τροφίμων, φαρμάκων και σκηνών.
Το Γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων αναφέρει ότι 1000 οικογένειες έχουν επηρεαστεί και 300 σπίτια έχουν καταστραφεί.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση