GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παραμένουν κλειστά τα διαγνωστικά κέντρα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Σε ομηρία παραμένουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, καθώς η συνάντηση παρόχων με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη δεν είχε αποτέλεσμα....


Σε ομηρία παραμένουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, καθώς η συνάντηση παρόχων με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη δεν είχε αποτέλεσμα. Μετά από την εξέλιξη αυτή, η επίσχεση στα διαγνωστικά κέντρα όλης της χώρας συνεχιζεται, ενώ οι πάροχοι επιφυλάχθηκαν να μελετήσουν τις προτάσεις του υπουργείου.
Τα περίπου 2.500 εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα είναι από σήμερα Δευτέρα κλειστά για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ καθώς οι συγκεκριμένοι πάροχοι του Οργανισμού βρίσκονται σε επίσχεση υπηρεσιών υγείας – την πεπατημένη τους είχαν εξαγγείλει ότι θα ακολουθήσουν και οι ιδιωτικές κλινικές από την ερχόμενη Τετάρτη αλλά με νεότερη ανακοίνωση ο κλάδος κρατά στάση αναμονής, δηλώνοντας ότι προς το παρόν στηρίζει την επίσχεση των άλλων παρόχων.
Οι εκπρόσωποι των παρόχων υπηρεσιών Υγείας αντιδρούν στον συρρικνωμένο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ σε ό,τι αφορά στις εργαστηριακές εξετάσεις, πχ. βιοχημικές, ακτινολογικές, απεικονιστικές, (για το τρέχον έτος έχει κλείσει στα 328 εκατ. ευρώ) και, κυρίως, στο μέτρο του clawback (βάσει αυτού τυχόν υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης επιστρέφεται υποχρεωτικά στον Οργανισμό από τους παρόχους).
Για το θέμα αυτό είχε προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη το πρωί της Δευτέρας και στη συνέχεια συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία όμως τελικά απέβη άκαρπη. Έκτακτη συνάντηση είχαν και την περασμένη Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση της οποίας ο υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι «κάναμε λογικές προτάσεις προς τους εκπροσώπους των παρόχων υπηρεσιών Υγείας και εκτιμούμε ότι θα γίνουν αποδεκτές».
Πλαφόν στις εξετάσεις ανά γιατρό και εργαστήριο
Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι πλέον κάθε εργαστήριο ή διαγνωστικό κέντρο θα έχει πλαφόν στις εξετάσεις που μπορεί να διενεργεί όπως ακριβώς έχουν οι γιατροί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων (μπορούν να συνταγογραφούν κάθε μήνα φάρμακα αξίας ίσης με το 80 τοις εκατό της δαπάνης που τους αντιστοιχεί για τον ίδιο μήνα του 2013). Το πλαφόν για κάθε εργαστήριο και κέντρο θα είναι μηνιαίο και θα οριστεί με βάση τον αριθμό των παρακλινικών εξετάσεων – και τη δαπάνη που αναλογεί σε αυτές- του περασμένου έτους.
Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να γίνει δικαιότερη κατανομή της προϋπολογισθείσας δαπάνης για εξετάσεις, το υπουργείο εξετάζει το σενάριο το 80 τοις εκατό του προβλεπόμενου ποσού του πλαφόν να δίδεται στον πάροχο και το 20 τοις εκατό να αποτελεί «εφεδρεία» και ο πάροχος να μπορεί να το πάρει, εφόσον υπερβεί το αρχικό ποσό που του αναλογεί. Σε περίπτωση όμως που ξεπεραστεί η δαπάνη και του εφεδρικού 20 τοις εκατό, τότε ο πάροχος θα υπάγεται στο μέτρο του clawback.
Το φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Υγείας προϋποθέτει βεβαίως τα άμεσα αντανακλαστικά της ΗΔΙΚΑ, του αρμόδιου φορέα που θα κάνει τη σχετική επεξεργασία και θα αποτυπώσει το πλαφον της δαπάνης για εξετάσεις σε κάθε πάροχο αυτής της κατηγορίας. Επίσης, προβλέπει ότι το σύστημα των εξετάσεων θα εμπλουτιστεί με guide lines, δηλαδή με κατευθυντήριες οδηγίες και πρωτόκολλα -όπως γίνεται ήδη με ορισμένες ασθένειες και τα φάρμακά τους- ώστε ο γιατρός να γράφει στοχευμένα τις εξετάσεις.
Σαφές χρονοδιάγραμμα και «εγγυήσεις» ζητούν οι γιατροί
Οι εκπρόσωποι των γιατρών, των διαγνωστικών κέντρων και των λοιπών παρόχων εμφανίζονται θετικοί στην εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών για τη συνταγογράφηση όπως και για το μέτρο του πλαφόν. Διατηρούν ωστόσο ενστάσεις όσον αφορά στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις, θεωρώντας ότι είναι πολύ χαμηλός και ότι θα αφήνει ακάλυπτους τους ασφαλισμένους.
«Ο γιατρός δεν μπορεί να αρνείται να εκτελεί εξέταση του ασφαλισμένου γιατί έχει κλείσει το μηνιαίο πλαφον του, πόσω μάλλον αν πρόκειται για εξέταση για την οποία δεν χωρεί αναβολή», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), κ. Μιχάλης Βλασταράκος. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας προβλέπεται μεταφορά πλαφόν του κάθε παρόχου την τελευταία εβδομάδα κάθε μήνα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ανάγκες σε άλλες περιφέρειες που το έχουν ξεπεράσει ώστε να καλύπτονται όλοι οι ασφαλισμένοι.
Προϋπόθεση για την άρση της επίσχεσης, κατά τον κ. Βλασταράκο, είναι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δεσμευτεί για τα προαναφερθέντα μέτρα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μέσα από υπουργική απόφαση.
Το plan B του υπουργείου
Τόσο οι εκπρόσωποι των παρόχων όσο και ο υπουργός Υγείας δηλώνουν ότι απεύχονται τυχόν διαφωνία στη σημερινή συνάντηση που θα οδηγήσει τελικά στη συνέχιση της επίσχεσης υπηρεσιών Υγείας εις βάρος τελικά των εκατομμύρια ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, τα στελέχη του υπουργείου έχουν καταρτίσει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που οι πάροχοι πραγματοποιήσουν την επίσχεση υπηρεσιών.
«Μέλημά μας είναι να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. Ο υπουργός τόνισε οτι θα καταγράφουν ολα τα κέντρα και τα εργαστήρια που θα κάνουν επίσχεση και ότι «όσα τελικά αρνηθούν να παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους δεν θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ ούτε στον αιώνα τον άπαντα».
Στο πλαίσιο αυτό οι επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερείων (ΥΠΕ) που έχουν την αρμοδιότητα και για τις δομές του ΠΕΔΥ έχουν λάβει εντολή να ενεργοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα εργαστήρια του ΠΕΔΥ που από το τέλος Μαρτίου που επαναλειτούργησε το δίκτυο έμπαιναν σταδιακά στο σύστημα. Επίσης, υποστηρικτικό ρόλο εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν και τα εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων τα οποία σε περίπτωση σκληρής αντίδρασης και επίσχεσης θα κληθούν να εξυπηρετήσουν εξωνοσοκομειακά τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Πηγή: www.protothema.gr

3 σχόλια

  1. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
    ΚΑΜΜΕΝΟΣ- ΔΗΜΑΡΑΣ- ΜΑΡΙΑΣ- ΖΟΥΡΑΡΗΣ- ΚΟΚΚΑΣ

    ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΝ ΖΟΥΡΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟ ΡΩΜΑΝΙΑ, ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗ, ΤΗ ΖΩΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΜΑΧΗΤΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.

    http://anexartitoiellines.gr/files/biographika_evrovoulefton.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σπύρο τον παίρνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπούντζουκας Τηλέμαχος12 Μαΐ 2014, 7:58:00 μ.μ.

    Αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μας είναι πολύ επικίνδυνα, ο υπουργός υγείας κ. Άδωνις παίζει ξεδιάντροπα το παιγνίδι του Γκεμπελίσμου...

    Τώρα αν τους ξαναγεμίσει τα πολιτικά τους καλάθια ως ο ποιος ηλίθιος Λαός της Ευρώπης οι Έλληνες τότε η Κίνα θα μοιάζει παράδεισος μπροστά στη σημερινή ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ Ευρώπη, μιας Ευρώπης τον ΚΑΡΤΕΛ, τον ΜΗ εργασιακών δικαιωμάτων, της πορνείας, τον ναρκωτικών, του Νταβατζή, του παιδεραστή, του ανεξέλεγκτου κεφαλαιοκράτη Κ.Τ.Λ...

    Τα πράγματα πολλές φορές δεν είναι όπως φαίνονται , τα παγκόσμια πολιτικά γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουκρανία θα επηρεάσουν 100% το Παγκόσμιο Ιστό… Προσωπικά δεν είχα ΠΟΤΕ εμπιστοσύνη στους Ρώσους κάτι θα πάρουν και θα ξεπουλήσουν τον κόσμο και πάλι ..

    Πολλές ομάδες παράξενων ανθρώπων και ιερωμένων στην Ελλάδα έχουν χρηματοδοτηθεί από Ρώσους να παίζουν τον ρόλο {του πατριώτη}…

    Πίστευα και πιστεύω ότι οι μοναδικοί σύμμαχοι στης Ελλάδος ήταν και είναι οι Η.Π.Α όσο και να μην αρέσει σε πολλούς αυτό .. Όπως θεωρό πάρα πολύ επικίνδυνους για την Ελλάδα, Γερμανούς ,Ολλανδούς, Δανούς ….

    Δυστυχώς για εμάς η συγκυβέρνηση μας είναι υποταγμένοι, δεμένοι, σε αυτούς την Γερμανική ΗΓΕΜΟΝΙΑ … Και όποιος σας λέει ότι Η.Π.Α -ΙΣΡΑΗΛ-ΑΓΓΛΙΑ είναι το ίδιο με την Γερμανική ΗΓΕΜΟΝΙΑ σας λέει ΨΕΜΑΤΑ… Αν δεν ήταν αυτές οι χώρες , οι κυανόκρανοι θα είχαμε στο πλανήτη, φόνους, δουλεμπόριο παιδιών από ακραίες θρησκευτικές ομάδες {δείτε Νιγηρία} Ναζί εθνικιστές να παίζουν παιγνίδια όπου φυσάει το χρήμα πάω {δειτε Μπουκουρα -Χρυσή Αυγή -Μπαλτάκο -Κασιδιαρη και ΣΙΑ...αυτοι ειναι }

    Μερικοί ακόμα σας λένε στης TV για νομίσματα ευρώ, δραχμές και τρίχες κατσαρές ΑΥΤΟ βολεύει …

    Αλλά τι είναι τελικά ένα νόμισμα ΑΝ δεν έχεις της δύναμης να το υποστήριξης ΤΙΠΟΤΑ ,ένα κομμάτι χαρτί με φιγούρες επάνω ….

    Ο πλούτος του κάθε τόπου μετριέται με τον εδαφικό πλούτο, την ανθρώπινη εργασία, την παιδεία ,την υγεία ,την δημοκρατία, την στέγη και φαγητό ….

    Δυστυχώς κατά την γνώμη μου τα χειρότερα έρχονται.. Και αίμα θα χυθεί, και πολλά άλλα τρελά θα γίνουν…

    ΜΕΡΙΚΟΊ δε πολιτικοί και δημοσιογράφοι μας είναι πολύ τρομαγμένοι, φοβούνται πιο πολύ από εμάς, τρέμουν, ΕΤΣΙ κρύβουν την αλήθεια κάτω από το μαξιλάρια τους ΓΙΑΤΊ οι πιο πολλοί είναι βουτηγμένοι στα ΣΚΑΤΆ..

    Ζούμε στην πολιτική της σερβιέτας, με πολιτικούς σερβιέτες ...

    ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΤΡΈΜΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ,ΓΙΑΤΊ ΌΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΉΣΑΤΕ ΤΟ ΚΌΜΜΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ-ΜΑΣ ΦΑΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση