GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ξανά οι ναύτες στα πλοία για τη Σομαλία

Τελικά, η φράση του Ηράκλειτου «τα πάντα ρει», γίνεται από τα κόμματα εξουσίας «τα πάντα ρει και ξανά ρει», καθώς  ανατρέπουν τ...



Τελικά, η φράση του Ηράκλειτου «τα πάντα ρει», γίνεται από τα κόμματα εξουσίας «τα πάντα ρει και ξανά ρει», καθώς  ανατρέπουν τις ίδιες τις αποφάσεις τους, με τη μαχητικότητα και τη βεβαιότητα που οι ίδιοι τις είχαν προηγουμένως επιβάλλει. Είναι ενδεικτικά τα όσα συμβαίνουν στο Πολεμικό Ναυτικό, όπου στα εντελώς ξαφνικά, διαπιστώνεται ότι απαιτείται «επιστροφή στην ναυτική εκπαίδευση για τους στρατεύσιμους του Πολεμικού Ναυτικού». Οι ανάγκες συμμετοχής στις ιμπεριαλιστικές αποστολές του Π.Ν. στο πλαίσιο των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ και του πελατειακού κράτους που δρα επιπλέον ως ψηφοθηρικός μηχανισμός, αναθεωρούν τους όποιους σχεδιασμούς με αποτέλεσμα να ανοίξει ξανά το ΚΕΝ Ναυτικού στον Πόρο. Που είναι η οικονομία κύριε Δ.Αβραμόπουλε, οέο…

Τώρα θα πείτε τι θα γίνει η Διακλαδικότητα την οποία διαφήμιζαν και παρουσίαζαν ως το απόλυτο κριτήριο. Τι θα γίνει το Πρότυπο κέντρο Διακλαδικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη, προσωπικό έργο του ΑΓΕΕΘΑ Κωσταράκου, στο οποίο τόσα επένδυσε για την ανασυγκρότηση του Στρατού και την ανάδειξη της συμβολής του σε αυτή. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες «υπήρξαν απόψεις που ήθελαν τους ναύτες να μην παρουσιάζονται καθόλου στην Τρίπολη και να επιστρέψει η κατάταξή τους στο στρατόπεδο Κανελλοπούλου, μέχρι να ενεργοποιηθεί ξανά ο Πόρος. Από την άλλη όμως κρίθηκε ότι αυτό θα αποτελούσε ένα πλήγμα στην προσπάθεια που γίνεται για να τονωθεί με κάθε τρόπο και κόστος η διακλαδικότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Σε ένα μεταβατικό επίπεδο αποφασίστηκε ότι η κατάταξη των ναυτών θα συνεχίσει να γίνεται στην Τρίπολη όπου θα παραμένουν για τρεις εβδομάδες. Στην συνέχεια οι ναύτες θα πηγαίνουν στο στρατόπεδο Κανελλόπουλος για την ναυτική τους εκπαίδευση. Το πόσο θα διαρκεί αυτή η εκπαίδευση είναι υπό σκέψη. Για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις θα εξεταστούν και τα οικονομικά δεδομένα της κάθε λύσης.

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΡΑ;
Αν και πολλοί μιλούν για μια σύγκρουση μεταξύ του ΑΓΕΝ Αποστολάκη και του ΑΓΓΕΘΑ Κωσταράκου και προβάλλουν ως αιτία των αλλαγών το αυξημένο κόστος εκπαίδευσης των νεοσύλλεκτων ναυτών στο ΚΕΝ Τρίπολης, εκτιμούμε ότι οι σχεδιασμοί εκπορεύονται από του υπουργικό γραφείο του ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλου.
Θυμίζουμε ότι κάποια στιγμή και ενώ προβάλλονταν ξανά τα κενά της επάνδρωσης των μονάδων της παραμεθορίου του Στρατού Ξηράς, είχε τονιστεί η ανάγκη να περιοριστεί ή και να σταματήσει εντελώς η κατάταξη εφέδρων ναυτών και να ενταθεί η πολεμική τους εκπαίδευση. Η κατευθυνόμενη δημοσιογραφία μάλιστα ανέφερε ότι:
«Μαχητές θα νιώσουν έστω και για δύο εβδομάδες οι στρατιώτες του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς η βασική εκπαίδευση εμπλουτίζεται με, μεταξύ άλλων, ρίψη χειροβομβίδων, κίνηση στο πεδίο μάχης και ατομική και ομαδική αντιμετώπιση πυρών Πυροβολικού. Πέραν της βασικής εκπαίδευσης, δημιουργείται μία επιπρόσθετη εκπαίδευση διάρκειας δύο εβδομάδων, για να καλυφθούν πλήρως τα αντικείμενα του Σχολείου Προχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΣΠΕΝ), που δεν συμπεριλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμική Αεροπορίας. Το πρόγραμμα της Βασικής Εκπαίδευσης των δύο σωμάτων αναπροσαρμόζεται και εμπλουτίζεται με αντικείμενα που προβλέπονται στο ΣΠΕΝ του Στρατού Ξηράς, με τον σκοπό της επέκτασης του παραπάνω Σχολείου να είναι η απόδοση ατομικών μαχητών με βάση τα προγράμματα που εφαρμόζει ο Στρατός Ξηράς και η δημιουργία αξιόμαχης εφεδρείας. Η επέκταση και σε αυτούς της εν λόγω εξειδικευμένης εκπαίδευσης, ανατρέπει τη μέχρι σήμερα πρακτική, επιτρέποντας έτσι στους επίστρατους που προέρχονται από το Ναυτικό ή την Αεροπορία να χρησιμοποιούνται σε αντίστοιχες θέσεις με τους επίστρατους του Στρατού Ξηράς και όχι μόνο σε καθήκοντα που δεν απαιτούν εξειδίκευση (οδηγοί οχημάτων, τραυματιοφορείς, τυφεκιοφόροι κτλ). Στην Αεροπορία και το Ναυτικό δεν υφίστανται αυτή την στιγμή εξειδικευμένοι εκπαιδευτές και υποδομές για να καλύψουν τα επιπρόσθετα αντικείμενα του ΣΠΕΝ, με αποτέλεσμα να απαιτείται η συνδρομή του Στρατού Ξηράς προς κάλυψη αυτού του κενού. Για αυτό το λόγο το ΓΕΣ επιφορτίζεται με την ευθύνη κατάρτισης των αντικειμένων εκπαίδευσης του ΣΠΕΝ, καθώς και με τη διάθεση των απαιτούμενων εκπαιδευτών και υποδομών, για την υλοποίηση του θεσμού στο Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία. Η εφαρμογή του θεσμού του ΣΠΕΝ στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας θα υλοποιηθεί από την πρώτη σειρά κατάταξης Στρατευσίμων του 2012».
Όλα αυτά όμως άρχισαν να ανατρέπονται από την στιγμή που άλλαξε ο τρόπος θητείας στους ναύτες, όταν ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης δρομολόγησε σε κάθε μεγάλη πλωτή μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού να υπηρετούν έως και δέκα ναύτες ενώ στα μικρότερα πλοία οι έφεδροι που θα τα επανδρώνουν θα είναι λιγότεροι χωρίς ακόμα να έχει ακόμα καθοριστεί ο ακριβής αριθμός τους. Σε κάθε ΕΣΣΟ το Πολεμικό Ναυτικό παίρνει 300 ναύτες που μέχρι τώρα υπηρετούσαν τη θητεία τους στη στεριά ή σε μικρές πλωτές μονάδες. Λόγω του ότι, όμως, δεν συνεχίζεται η πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών δημιουργήθηκαν κενά. Πρόσφατα ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης είχε στείλει σε τέσσερις φρεγάτες να υπηρετήσουν τη θητεία τους 16 συνολικά έφεδροι λόγω των κενών που υπήρχαν. Οι ναύτες που θα υπηρετούν τη θητεία τους στα πλοία, θα τοποθετούνται σε βοηθητικές θέσεις από καμαρότοι έως βοηθοί μαγείρων. Δεν αποκλείεται να πηγαίνουν και ως βοηθοί μηχανικών αρκεί να είναι απόφοιτοι σχετικών σχολών.
Οι αλλαγές αυτές στην επάνδρωση των πολεμικών πλοίων και στην εκπαίδευση των ναυτών συνδέονται καταρχήν άμεσα με την «Ελληνική επιστροφή στην επιχείρηση ATALANTA. Η Ελλάδα στέλνει πάλι φρεγάτα, σχεδόν δύο χρόνια μετά από την διακοπή της συμμετοχής της σ΄ αυτή την επιχείρηση λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε. Οι δυσκολίες δεν ξεπεράστηκαν αλλά η φρεγάτα ΨΑΡΡΑ, απέπλευσε στα μέσα Φεβρουαρίου για να συμμετάσχει στην επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU NAVFOR – Οperation ATALANTA) για την αποτροπή και καταστολή της πειρατείας στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Άντεν και των προσβάσεων της Σομαλίας».
Αυτό σημαίνει ότι τη φύλαξη και ασφάλεια των πλοίων των εφοπλιστών που πλέουν στην Σομαλία αναλαμβάνει το Πολεμικό Ναυτικό. Σχετικά δημοσιεύματα αναδεικνύουν το ότι «οι εφοπλιστές θέλουν να έχουν …τσάμπα σεκιούριτι. Βλέπετε οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας -που στελεχώνονται από μέλη του ΠΝ απόστρατους αλλά και εν ενεργεία- χρεώνουν 30 με 40 χιλιάδες δολάρια το ταξίδι. Και οι εφοπλιστές ως γνωστόν δεν είναι ανοιχτοχέρηδες”! Όμως με ευθύνη του ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλου στην αποστολή αυτή εμπλέκονται και συνάδελφοι ναύτες που στέλνονται εκτός ελληνικής επικράτειας, ενώ ο όρκος που έχουν δώσει είναι να υπερασπίζουν την άμυνα της χώρας και το Σύνταγμα. ΟΧΙ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕ ΣΗΜΑΙΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΤΕΡΓΑ-ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ, ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ. Μάλιστα, για να μειωθούν οι αντιδράσεις των ναυτών, ρωτήθηκαν να επιθυμούν να συμμετάσχουν και έλαβαν οικονομικό αντίτιμο για να εξαγοραστούν οι υπηρεσίες τους.
Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένη να εξυπηρετήσει τα ταξικά αστικά συμφέροντα με τον πιο ακραίο τρόπο. Συμφέροντα που είναι ξένα και εχθρικά στην νεολαία και τον κόσμο της εργασίας. Ο ταξικός πόλεμος που έχει κηρύξει η αστική τάξη σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο κατά του κόσμου της εργασίας οξύνεται, επιβάλλοντας ένα διαρκές Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, που στα πλαίσια του σύγχρονου Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού προχωρά στη δουλοποίηση του κόσμου της εργασίας, αφαιρώντας κάθε δικαίωμα και λαϊκή ελευθερία, στοχοποιώντας τους μετανάστες και επελαύνοντας πλέον σε πλανητικό επίπεδο για να επιβάλλει με τη δύναμη των «εθνικών όπλων», των Συμμαχιών Προθύμων Ιμπεριαλιστών, το ΝΑΤΟ και ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ, τα καπιταλιστικά-ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της Ε.Ε. Τα πολεμικά επεισόδια που ζήσαμε σε Λιβύη-Μάλι-Κεντροαφρικανική Δημοκρατία δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας της εφαρμογής της Κοινής πολιτικής Άμυνας–Ασφάλειας της Ε.Ε., που καταρχήν αποφασίζει να καταστείλει με τον ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ κάθε κοινωνική διαμαρτυρία που θα αμφισβητεί και απειλεί την εφαρμοζόμενη ταξική πολιτική.
Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει παρόν στον Πόλεμο, απαιτώντας μερίδιο της λείας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων για τους Έλληνες αστούς. Εντάσσεται οργανικά στον ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ, διεκδικεί διευρυμένο ρόλο –Έλληνας στρατηγός θα αναλάβει τη διοίκηση του ευρωπαϊκού στρατηγείου που θα κατευθύνει τα ευρωπαϊκά μισθοφορικά στρατεύματα που θα δράσουν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, έχει ηγετικό ρόλο στη Βαλκανική Ταξιαρχία του ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ, παραχωρεί βάσεις και διευκολύνσεις. Ενίοτε πληρώνει τεράστια χρηματικά ποσά για την πραγμάτωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και το ΝΑΤΟ!
Ξεκαθαρίζουμε: ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΗΠΑ-Ε.Ε-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ.
Κανένας φαντάρος εκτός συνόρων. Άμεση έξοδο από ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΕ.Ε.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση