GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Άνδρεας Λοβέρδος: Κριτήριο θα είναι η νέα προγραμματική συμφωνία της Κυβέρνησης

Για τις πολιτικές εξελίξεις των επερχόμενων ημερών κριτήριο θα αποτελέσει η νέα... προγραμματική συμφωνία της Κυβέρνησης, υπογ...



Για τις πολιτικές εξελίξεις των επερχόμενων ημερών κριτήριο θα αποτελέσει η νέα... προγραμματική συμφωνία της Κυβέρνησης, υπογράμμισε ο Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στον «BHMA FM». Ο εκπρόσωπος της "Ελιάς" και πρόεδρος της "Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα" αρχικά ρωτήθηκε για τη συνεργασία του και του κ. Αηδόνη με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και απάντησε: «Ο κ. Βενιζέλος είχε αναφέρει σε προεκλογική του ομιλία ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του χώρου που ηγείται θα είναι κοινοβουλευτική ομάδα των 29 βουλευτών και είπε ότι συνυπολογίζει και τον κ. Αηδόνη και εμένα. Πράγματι είχαμε κάνει αυτή τη συζήτηση και είχαμε πει ότι μετά τις εκλογές κατά τον κανονισμό της Βουλής θα βρούμε έναν τρόπο μόνιμης συνεργασίας. Όπως κάναμε στην "Ελιά" θα μεταφέρουμε αυτό το πρότυπο στην Βουλή. Βέβαια υπάρχει εδώ η σοβαρή ιδιαιτερότητα ότι οι υπόλοιπες πολιτικές κινήσεις που συγκροτήσαμε την "Ελιά" να μην έχουν βουλευτές, άρα εδώ μας περιορίζει στην χρήση του τίτλου "Ελιά", όμως, μπορούμε να πάμε σε μία λύση ΠΑΣΟΚ - ανεξαρτήτων, κάπως έτσι. Θα συμβουλευτούμε και τον κ. Κακλαμάνη, πρώην πρόεδρο της Βουλής για τον κανονισμό της Βουλής, ο οποίος δεν ρυθμίζει κάτι ακριβώς, αλλά ερμηνευόμενος δίνει τη λύση».

Σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνει η "Ελιά" στο εξής μετά το 8% που πήρε στις ευρωεκλογές, απάντησε: «Κατά την δική μου γνώμη η "Ελιά" πέτυχε. Συνεπώς έχει μπροστά της πολλά καθήκοντα αν κανείς συνεκτιμήσει ότι στο χώρο της κεντροαριστεράς ο λαός με δική του εντολή την ανήγαγε σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη και δεν το λέω αυτό για να καπελώσω κανέναν. Άρα είναι υποχρεωμένη χωρίς ηγεμονισμούς να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες γιατί για την κεντροαριστερά διευκολύνεται η περίσταση από ορισμένους παράγοντες. Υπάρχουν προσωπικότητες στον χώρο που ακόμα δεν έχουν ενταχθεί. Υπάρχει το ποτάμι που διάλεξε ως συνεργαζόμενο να ανήκει στην Ευρώπη στο PES, το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα, όπως διάβασα στον Τύπο και επίσης η ΔΗΜ.ΑΡ περνάει μία κρίση οδυνηρή για την οποία δεν χαιρόμαστε καθόλου και την παρακολουθούμε με σεβασμό και από απόσταση. Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ωθεί τις δυνάμεις αυτές σε μία ενδεχόμενη ενιαία κεντροαριστερά. Πιστεύω ότι χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς μάχες για την αρχηγία και διάφορες ματαιοδοξίες, που κάνουν κακό στο χώρο μπορεί να φτάσει σε ένα ποσοστό άνω του 15%».

Στην ερώτηση για το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένοι που δεν συμφωνούν με την διαδικασία που έχει προκρίνει ο κ. Βενιζέλος για την δημιουργία της ενιαίας κεντροαριστεράς, απάντησε: «Το ξέρω, γι' αυτό θα πρέπει να σεβαστούμε τη γνώμη όλων. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι αυθαίρετα. Εδώ δεν έχουμε την πολυτέλεια να πάμε με καπελώματα. Θα ανταποκριθούμε όλοι μας σε ένα ραντεβού. Το φθινόπωρο είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για ιδρυτικό συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης. Αυτό είναι ένα χρονικό ορόσημο που εγώ τουλάχιστον το αποδέχομαι. Εμείς ως "Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα" πήραμε απόφαση να το αποδεχτούμε. Θα ξεκινήσει η συζήτηση προφανώς μετά την κατάρτιση του νέου κυβερνητικού προγράμματος που είναι μία νέα σελίδα στην κυβερνητική πολιτική. Σας θυμίζω ότι εγώ καταψήφισα τον προϋπολογισμό του 2014. Άρα με ενδιαφέρει αυτή η ιστορία και θα την στηρίξω αν γίνει αυτό που η "Ελιά" λέει, δηλαδή, προσοχή στην ιδιωτική οικονομία, που αν λειτουργήσει καλύτερα θα τροφοδοτήσει το δημόσιο ταμείο και τα ασφαλιστικά ταμεία με χρήματα γιατί λεφτά για παροχές δεν υπάρχουν».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ρωτήθηκε αν είναι διατεθειμένος να τρέξει μία τέτοια πολιτική και απάντησε: «Αν δεν την έχω δει δεν μπορώ να πω τίποτα. Ούτε έχει γίνει κάποια συζήτηση, σας μιλάω ειλικρινά, αλλά ούτε θα μπορούσα να συζητήσω τίποτα στο μέτρο που δεν έχω δει τι ακριβώς είναι αυτή η νέα κυβερνητική συμφωνία. Αν είναι ένα φλύαρο κείμενο που δεν λέει τίποτα, δεν με αφορά. Αν είναι ένα κείμενο στοχοθετημένων πολιτικών βεβαίως και με αφορά. Μόλις τελειώσει αυτή η φάση ξεκινάει η συζήτηση για την κεντροαριστερά. Τα πράγματα έχουν μία τάξη από πλευράς σοβαρότητας και σημασίας και αυτή η συζήτηση δεν θα πάει ένα, δύο χρόνια. Θα πρέπει το φθινόπωρο να τελειώνει, διότι μπορεί να έχουμε πολιτικές εξελίξεις».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στην ερώτηση τι θα κάνει αν κληθεί να μπει στη Κυβέρνηση, απάντησε: «Δεν συζητάω με υποθέσεις. Το πρώτο πραγματικό γεγονός που θα αφορά την εφαρμογή της απόφασης του λαού της 25ης Μαίου, είναι το κείμενο της Κυβερνητικής πολιτικής. Όταν κάναμε την "Ελιά", στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και η δική μου ομιλία και η ομιλία του κ. Μόσιαλου και του κ. Βενιζέλο στέκονταν πάνω στην ανάγκη μίας νέας πολιτικής όχι που θα κάνει παροχές από λεφτά που δεν υπάρχουν, αλλά που θα δημιουργήσει γρήγορα τις προϋποθέσεις για να σταθεί στα πόδια της η ιδιωτική οικονομία και έτσι να γεμίσουν χρήματα τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο ταμείο από τους φόρους που θα προκύψουν από την παραγωγή και όχι από την υπερφορολόγηση. Εμείς δεν είμαστε δημαγωγοί να λέμε τρελά πράγματα που δεν θα γίνουν ποτέ. Τι από αυτά θα συμφωνηθούν από τον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης θα το δούμε σε λίγες ημέρες φαντάζομαι γιατί αυτό δεν μπορεί να κρατήσει όλο το καλοκαίρι. Δεν έχω εγώ πληροφόρηση πότε ακριβώς θα τελειώσει, αλλά φαντάζομαι ότι είναι θέματα των επομένων ημερών».

Τέλος σε ερώτηση για άνοιγμα του κ. Βενιζέλου προς τα αριστερά και τον Σύριζα, απάντησε: «Αυτός είναι ένας παλιός διάλογος. Ξεκίνησε το 2012. Ήμουν παρών, όταν ακόμα δεν είχα συγκρουστεί με τον κ. Βενιζέλο, στην ηγετική ομάδα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να λέει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Υπάρχει μία συνέπεια στην στάση του. Έλεγε ότι στα βάρη της κυβερνητικής ευθύνης πρέπει να μπει ο Σύριζα για να σηκώσει και αυτός. Εγώ τις προηγούμενες ημέρες είπα ότι σωστά ο Σύριζα θέλει να έχει γνώμη για το διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδας αρκεί να μπει στον αγώνα για την ρύθμιση του δημοσίου χρέους. Δεν μπορεί να λέει ότι θα πει αυτός ή θα πρέπει να ερωτηθεί για το ποιος θα μπει επίτροπος ή διοικητής της τραπέζης, αλλά να μένει απ΄ έξω από την προσπάθεια και να καταγγέλλει τελικά την προσπάθεια διευθέτησης του δημοσίου χρέους. Εδώ δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της "Ελιάς". Συμφωνώ απόλυτα, λοιπόν, ότι θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τη γνώμη του Σύριζα αν αυτός συνυπολογίσει τις μεγάλες ευθύνες που έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό με πρώτη απ' όλες τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους. Αν αυτά αρχίσει και τα καταγγέλλει και βάζει δίλλημα όχι ρύθμιση αλλά κούρεμα, δηλαδή, δεν τον ενδιαφέρει η μείωση των επιτοκίων, δεν τον ενδιαφέρει η διευθέτηση της αποπληρωμής, δεν τον ενδιαφέρει ο αγώνας για πάγωμα για μερικά χρόνια, αλλά τον ενδιαφέρει μόνο του κούρεμα, λες και η μείωση των επιτοκίων δεν είναι κούρα, δηλαδή, τον ενδιαφέρει να παίζει με κριτήριο μόνο την δημιουργία καλών εντυπώσεων για τον εαυτό του στην κοινωνία φυσικά και δεν τον ακούμε σε οτιδήποτε άλλο έχει να μας πει σχετικό με τις πολιτικές αυτές».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση