GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Αθήνα παγκόσμιος ουραγός στην αναλογία χώρων πρασίνου ανά κάτοικο

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δημοσίευσε πρόσφατα την έκθεση «OECD Factbook 2014: Economic, Environ...



Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δημοσίευσε πρόσφατα την έκθεση «OECD Factbook 2014: Economic, Environmental and Social Statistics» με ενδιαφέροντα δεδομένα μεταξύ άλλων για την περιβαλλοντική κατάσταση διαφόρων περιοχών του πλανήτη.

Ένας από τους δείκτες που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι κι αυτός που εξετάζει την αναλογία πρασίνων χώρων ανά κάτοικο σε μεγάλους μητροπολιτικούς δήμους ανά τον κόσμο.

Με μεγάλη λύπη βλέπουμε ότι στην έκθεση περιλαμβάνεται και η Αθήνα σε μια διόλου τιμητική θέση. Ο μεγαλύτερος δήμος της Ελλάδας βρίσκεται στην 4η θέση πριν το τέλος αναφορικά με τους χώρους πρασίνου που αντιστοιχούν σε κάθε πολίτη. Μόλις 0,96 m2 πρασίνου ανά κάτοικο!

Βάσει της έκθεσης του ΟΟΣΑ, η Αθήνα έχει χειρότερη αναλογία πρασίνου ακόμα κι από πόλεις που βρίσκονται κυριολεκτικά μέσα στην έρημο ή πάσχουν από υπερβολική τσιμεντοποίηση, όπως η Τιχουάνα του Μεξικό και το Λας Βέγκας των ΗΠΑ, η Βενετία στην Ιταλία και η Τσανγκγουόν στη Νότια Κορέα.

Σε αντιδιαστολή, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι πόλεις Έντμοντον του Καναδά, Ντε Μουάν και Μάντισον στις ΗΠΑ, όπου σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν πάνω από 5.000 m2 πρασίνου.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί πως η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις δεν πρέπει να είναι κάτω από 9 m2/κάτοικο! Με άλλα λόγια, η Αθήνα βρίσκεται 10 φορές κάτω από το συγκεκριμένο όριο.

Είναι σαφές ότι απαιτείται πολλή δουλειά. Όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε κάθε γωνιά της χώρας. Για παράδειγμα, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη δεν είναι πολύ καλύτερη, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου η αναλογία πρασίνου είναι μόλις 2,14 m2/κάτοικο!

Παρότι τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά, στην Καλύτερη Ζωή λέμε ότι μπορούμε να αυξήσουμε τους χώρους πρασίνου στις πόλεις μας. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει το αίτημα για πράσινο να γίνει απαίτηση όλων των πολιτών. Τι λέτε; Να το προσπαθήσουμε;

Γράφημα: Αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο (m2/κάτοικο)

1 σχόλιο

  1. Βράζει η ελληνική κοινωνία. Ο Ελληνικός λαός βρίσκεται μπροστά σε μια νέα προκλητική ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ για να διαλυθούν οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ ( από άγνωστα κέντρα αλλά με γνωστά κίνητρα ), ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες και για εκλογή Προέδρου και συνέχιση της διακυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ με ενσωμάτωση αποστατών βουλευτών από τα άλλα κόμματα για να φτάσουν τον αριθμό 180έδρες, και να συνεχιστεί για 2 χρόνια το μαρτύριο του μνημονίου και του μεσοπροθέσμου.

    Εξωθεσμικά κέντρα, αφού επέβαλλαν δοτούς πρωθυπουργούς και "εκλεκτούς υπουργούς", τώρα ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ και ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ σχέδια διάλυσης κινημάτων, όπως των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, και τη δημιουργία νέων κομμάτων που θα παίξουν το ρόλο υποστηρικτή ( Ποτάμι ) ή προσφέρουν θέσεις και υπουργεία και καρέκλες σε "ανεξάρτητους" βουλευτές για να επιστρέψουν στα μαντριά. Απέραντο μαγειρείο, φοβερά παρασκήνια,ίντριγκες, εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, πολιτικο-οικονομικής, αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να κρατηθούν στην νομή της εξουσίας, και ποδηγετούν τον Ελληνικό λαό μέσω των τηλεοπτικών καναλιών. Βρώμα, μπόχα, δυσωδία, ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ, παραβίαση του δημοκρατικού πολιτεύματος και Συντάγματος, με στόχο τον Σύριζα και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που όρθωσαν αντιμνημονιακό λόγο. Αιδώς Αργείοι !

    Οι δημοκρατικοί πολίτες που ψήφισαν Ελιά και Ποτάμι, πως νοιώθουν σήμερα με τις ΑΠΟΣΤΑΣΙΕΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση