GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μικρόβια και στον πλακούντα των υγιών εγκύων

Τα μωρά μέσα στην μήτρα δεν είναι τελικά τόσο προστατευμένα από τον έξω κόσμο, όσο θα περίμενε κανείς. Αμερικανοί ανακάλυψαν ότι μια...


Τα μωρά μέσα στην μήτρα δεν είναι τελικά τόσο προστατευμένα από τον έξω κόσμο, όσο θα περίμενε κανείς. Αμερικανοί ανακάλυψαν ότι μια μικρή κοινότητα βακτηρίων ζουν στο πιο απίθανο μέρος, τον πλακούντα, το όργανο της εγκύου που τρέφει το αναπτυσσόμενο έμβρυο μέσω του ομφάλιου λώρου.
Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ότι όλοι οι πλακούντες, ακόμη και των υγιών γυναικών, περιέχουν έστω έναν μικρό αριθμό βακτηρίων. Η ανακάλυψη καταρρίπτει την έως τώρα πεποίθηση ότι ο πλακούντας – που το παιδί και η μητέρα του μοιράζονται – είναι πλήρως αποστειρωμένος από μικροοργανισμούς.
Επιπλέον, η ανάλυση των μικροβίων του πλακούντα αποκάλυψε ότι αυτά έχουν συγγένεια με εκείνα του στόματος, πράγμα που δείχνει πόσο σημαντική είναι η στοματική υγεία της εγκύου για μια υγιή εγκυμοσύνη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μελλοντικά πιθανώς θα είναι δυνατό να αναπτυχθεί ένα διαγνωστικό τεστ, που θα προβλέπει ποιες γυναίκες κινδυνεύουν με πρόωρο τοκετό.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη γυναικολόγο Κιέρστι Ααγκααρντ του Κολλεγίου Ιατρικής Μπέιλορ του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, το “Science”, το “Nature” και το “New Scientist”, ανέλυσαν το μικροβίωμα (την συνολική μικροβιακή κοινότητα βακτηρίων, ιών και μυκήτων) του πλακούντα σε 320 γυναίκες.
Οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα DNA από τους πλακούντες και προχώρησαν σε πλήρη γενετική ανάλυση, εντοπίζοντας έτσι το γονιδίωμα διαφόρων μικροβίων. Ανακαλύφθηκαν μικροί σχετικά αριθμοί τουλάχιστον 300 διαφορετικών ειδών βακτηρίων, με πιο συχνά ορισμένα μη παθογόνα στελέχη του γνωστού E.coli, που συνήθως ζει στο ανθρώπινο έντερο. Τα περισσότερα είδη μικροβίων είναι πάντως «αθώοι» μικροοργανισμοί που βοηθάνε σε λειτουργίες όπως ο μεταβολισμός των βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών των τροφών.
Οι επιστήμονες εδώ και λίγο καιρό είχαν ανακαλύψει ότι στο έντερο του νεογέννητου υπάρχουν διάφορα βακτήρια και μάλιστα δεν ταιριάζουν με αυτά στον κόλπο της μητέρας, οπότε αποκλείεται να τα απέκτησε το μωρό καθώς γεννιόταν. Η ανακάλυψη μικροβίων στον ίδιο τον πλακούντα δίνει πλέον μια εξήγηση για την ύπαρξή τους.
Η συγγένεια των πλακουντικών μικροβίων με εκείνα του στόματος πιθανότατα υποδηλώνει ότι τα μικρόβια φθάνουν στον πλακούντα από το στόμα της μητέρας μέσω της κυκλοφορίας του αίματός της, ίσως καθώς βουρτσίζει τα δόντια της και μερικά από αυτά βρίσκουν ευκαιρία να εισχωρήσουν στο αίμα της και από εκεί να καταλήξουν στο αίμα του μωρού. Μια άλλη πιθανή εναλλακτική οδός είναι τα μητρικά μικρόβια να εισδύουν στο αμνιακό υγρό, το οποίο μετά καταπίνει το έμβρυο.
Σε κάθε περίπτωση, η πιθανότητα αυτή, κατά τους ερευνητές, είναι σημαντική, επειδή έχει ήδη διαπιστωθεί η σχέση ανάμεσα στην ουλίτιδα λόγω μικροβίων και στον πρόωρο τοκετό. Όπως είπε η Ααγκααρντ, οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν την στοματική υγιεινή προτού καν μείνουν έγκυες, επειδή ο πλακούντας αναπτύσσεται στην αρχή της εγκυμοσύνης.
Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι είναι ακόμη πρόωρο να πει κανείς με βεβαιότητα πώς φθάνουν τα μικρόβια στον πλακούντα και τι ακριβώς κάνουν εκεί. Δεν αποκλείεται πάντως ορισμένες παθήσεις του παιδιού (π.χ. αυτισμός) ή ακόμη και η τάση για παχυσαρκία να ξεκινούν από αυτά ακριβώς τα κρυφά μικρόβια.
Οι Αμερικανοί ερευνητές ξεκίνησαν να μελετούν πώς μεταβάλλεται η μικροβιακή κοινότητα μιας γυναίκας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Ήδη η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η διατροφή της εγκύου μητέρας παίζει καθοριστικό ρόλο για τη σύνθεση των μικροβίων του πλακούντα της.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Παύλος Δρακόπουλος

3 σχόλια

  1. Τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν μια σαφής αποδοκιμασία για την κυβέρνηση Σαμαρά.

    Το κόμμα της ΝΔ, παρά την άθλια προπαγάνδα Αντέννα, Μέγκα και Σκάι και τα φοβικά-εκβιαστικά τους διλήμματα, έχασε 600.000 ψηφοφόρους και η αιτία είναι απλή.

    Ο φόρος στα ακίνητα και ειδικά στη πρώτη ιδιοκατοίκητη κατοικία του Έλληνα με υψηλούς συντελεστές και η κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

    Η ΝΔ και η Ελιά, με την αλύπητη φορομπηχτική πολιτική τους, την σκληρή κοινωνική πολιτική των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων, την πολιτική στο χώρο της υγείας και των φαρμάκων, οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους προς την Χρυσή Αυγή.

    Η ήττα της ΝΔ είναι ακόμα μεγαλύτερη, γιατί οι υποψήφιοι της στους 4 μεγάλους δήμους ( Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα ) εξαφανίστηκαν εκλογικά, ενώ έχασε και 3 περιφέρειες από τον Σύριζα ( με κορυφαία την Αττική ).

    Αν η ΝΔ δεν αλλάξει σήμερα τους υπουργούς Οικονομικών και δεν αλλάξει άμεσα την οικονομική πολιτική, μειώνοντας στο μισό τους φορολογικούς συντελεστές για την Α' κατοικία και επαναφέροντας το αφορολόγητο στην Ελληνική Οικογένεια, τότε οι ψηφοφόροι που έχασε προς Χρυσή Αυγή, ΛΑΟΣ και μικρά κόμματα ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ, για να μη πω ότι την επόμενη εκλογή θα κινηθούν προς τον Σύριζα.

    Η γιγάντωση της Χρ.Αυγής οφείλεται αποκλειστικά στους κ. Σαμαρά, Βενιζέλο, Στουρνάρα κλπ.

    Ο Σύριζα, αν δει με άλλο μάτι κάποια ευαίσθητα εθνικά και θρησκευτικά θέματα ( ο ρόλος της Εκκλησίας στην Ελληνική κοινωνία: Οι ενορίες είναι ό,τι μαζικότερο και λαϊκότερο υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, με περίπου 1.000.000 εκκλησιαζόμενους κάθε Κυριακή )και τα προσεγγίσει με διάθεση, τουλάχιστον να τα καταλάβει, τότε το ποσοστό του στις επόμενες εκλογές θα εκτοξευθεί στο 45% !

    Η Χρυσή Αυγή, αν αλλάξει αμέσως και σταματήσει τις επιθέσεις κατά μεταναστών, υπαρκτές ή ανύπαρκτες, αν ανοίξει στο πατριωτικό χώρο και αποβάλλει κάθε ίχνος ναζιστικού συμβόλου, παγανιστικού στοιχείου, τότε στις επόμενες εκλογές θα συγκεντρώσει πάνω από 20%.

    Η Ελιά, με τόσους εκβιασμούς λεκτικούς, συγκέντρωσε μόνο 8%. Σε εκλογές πόλωσης θα εξαφανιστεί, γιατί το χθεσινό της σύνθημα θα λειτουργήσει ως "μπουμεράνγκ".

    ΟΙ ΑΝΕΛ έχασαν ποσοστά. Οι λόγοι προφανείς. Δεν κατάφεραν να κάνουν άνοιγμα σε γειτονικούς χώρους και να παρουσιάσουν ένα ενιαίο κόμμα με γειτονικούς χώρους ( Λάος, Ένωση για την Πατρίδα, Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας, άλλα πατριωτικά κινήματα που θα είχε σήμερα ένα 9% αν ήταν όλοι μαζί ). Τους στοίχισε και το φημολογούμενο φλέρτ με τον Σύριζα και πολλοί ψηφοφόροι τους πήγαν απευθείας εκεί, καθώς και η εικόνα αρχηγικού κόμματος. Αν δεν καταφέρει να μαζέψει πίσω όλους τους βουλευτές και να πάρει και άλλους ανεξάρτητους και να δημιουργήσει ένα νέο πατριωτικό κόμμα με άλλο όνομα, τότε η πόλωση στις εθνικές εκλογές θα εξαφανίσει και τους ΑΝΕΛ και το ΛΑΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΝΔ ΚΑΙ Η ΕΛΙΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

    ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 55 ΚΑΙ 60 ΕΤΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΕΡΑΣΜΕΝΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΕΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ.

    ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΤΕΝΝΑ, ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΕΡΔΙΣΕΙ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΗΔΙΑΣ ΠΟΥ ΕΝΟΙΩΘΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΑΙ, ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ. ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ : ΑΝΕΒΑΣΕ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΔ, ΑΛΛΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΥΡΟΣ ΕΙΧΕ.

    ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ, ΟΜΩΣ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΝΔ ΚΑΙ ΕΛΙΑ, ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ε9 ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΝΕΩΝ ΦΟΡΩΝ.

    ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΝ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ. ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΗ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ, ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΑΚΡΙΒΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι έγινε μνημονιακά τσουτσέκια;

    Αχυράνθρωποι ραγιάδες της Μέρκελ, των Τραπεζιτών και της εγχώριας Διαπλοκής;

    ΗΘΙΚΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ 6.000 ΑΝΘΡΩΠΩΝ!!!

    Τον ήπιατε; Τον φάγατε, ξεφτιλισμένοι;

    ΣΥΡΙΖΑ - 26,6%,

    ΝΔ - 22,7% (-7 ΜΟΝΑΔΕΣ),

    ΠΑΣΟΚ - 8% (-4 ΜΟΝΑΔΕΣ)!

    ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ!!! ΑΝΤΕ ΓΕΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση