GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Το Σύνταγμα της Νέας Ελλάδας»

Σημαντικές θεσμικές αλλαγές πρότεινε ο πρωθυπουργός ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης. Μεταξύ άλλων ο Α. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι η...


Σημαντικές θεσμικές αλλαγές πρότεινε ο πρωθυπουργός ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης. Μεταξύ άλλων ο Α. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα προτείνει την μείωση του αριθμού των βουλευτών και την ενίσχυση του ρόλου τους, την θέσπιση συγκεκριμένης θητείας για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος την αναθεώρηση των περί δημοψηφισμάτων διατάξεων, για την πρόβλεψη διενέργειας δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε πως «χρειαζόμαστε ένα καινούργιο Σύνταγμα, ένα νέο καταστατικό χάρτη της χώρας γιατί το σημερινό Σύνταγμα έχει κλείσει τον κύκλο του, όπως έκλεισε τον κύκλο της και η εποχή των μνημονίων. Η χώρα χρειάζεται μια νέα αρχιτεκτονική» και πρόσθεσε ότι πρέπει η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.
Έκανε λόγο για την ανάγκη να «θεραπεύσει τις αδυναμίες του πολιτικού συστήματος, να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ευημερία και να απελευθερώσει τη δημιουργικότητα του Έλληνα» και πρόσθεσε ότι οι τομές που προτείνονται θα αποτελέσουν τον κορμό της συνταγματικής αναθεώρησης που θα ξεκινήσει στις 3 Σεπτεμβρίου και επίσημα η συνταγματική διαδικασία.

ΣΑΜΑΡΑΣ από realmedialive
Αναλυτικά οι προτάσεις έχουν ως εξής: :
1. Ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και την άμεση εκλογή του από τους Έλληνες πολίτες.
2. Ισχυρές εγγυήσεις για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου και εξάντληση της τετραετίας. Με σταθερό εκλογικό σύστημα, που θα μπορεί να αλλάζει μόνο με ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, από τα τρία πέμπτα της Βουλής.
3. Θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής.
4. Μικρή και ευέλικτη κυβέρνηση, με θεσμοθέτηση τριών Μόνιμων Υπηρεσιακών Υφυπουργών – Εξωτερικών, Άμυνας και επί του Προϋπολογισμού – με 5ετή θητεία.
5. Κατάργηση των πολλών Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων, όπως είναι σήμερα, με αντίστοιχη αναβάθμιση του ρόλου των Γενικών Διευθυντών. Και με θέσπιση ενός μόνο Γενικού Γραμματέα σε κάθε Υπουργείο.
6. Αναθεώρηση της διάταξης που προσδιορίζει την ποινική ευθύνη των Υπουργών.
7. Αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των Βουλευτών. Ώστε να περιορισθεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους.
8. Ουσιαστικό εκδημοκρατισμό των Πολιτικών Κομμάτων, με αξιόπιστες εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους.
9. Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του Βουλευτή.
10. Εξορθολογισμό των διατάξεων για τα Μ.Μ.Ε. ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αντικειμενικότητά τους.
11. Ασυμβίβαστο του αξιώματος του Υπουργού με εκείνο του Βουλευτή.
12. Αναθεώρηση του άρθρου 90, ώστε να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να περιοριστεί η διακριτική ευχέρεια της Εκτελεστικής Εξουσίας ως προς την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
13. Να σταματήσει η διάχυση που υπάρχει σήμερα στον έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων. Και να δημιουργηθεί ένα Ειδικό και Μόνιμο Δικαστικό Σώμα, που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη να ελέγχει τη συνταγματικότητα με αδιαμφισβήτητο τρόπο.
14. Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού.
15. Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες των Περιφερειαρχών, των Δημάρχων και των Συνδικαλιστών.
16. Μείωση του αριθμού των Βουλευτών.
17. Ενίσχυση του ρόλου των Βουλευτών, τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο.
18. Υποχρεωτική σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για τα μεγάλα δημόσια έργα και τις σημαντικές προμήθειες του Δημοσίου.
19. Οριοθέτηση της δικαιοδοσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί των δημόσιων συμβάσεων, ώστε να μη συγκρούεται με εκείνη του Συμβουλίου της Επικρατείας.
20. Ίδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων.
21. Αναμόρφωση της οικονομικής θεματικής του Συντάγματος. Τη σύνδεση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με την οικονομική ανάπτυξη και την εξασφάλιση της ανάλογης ωφέλειας για το κοινωνικό σύνολο.
22. Αναθεώρηση του άρθρου 17, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η προστασία του πυρήνα του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας.
23. Προσθήκη στο άρθρο 79 της υποχρέωσης αναλυτικού απολογισμού απ’ όλους τους φορείς που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο Προϋπολογισμό.
24. Αναθεώρηση του άρθρου 24 (και του άρθρου 117 παρ. 3 και 4), ώστε να γίνει πληρέστερη η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων σε βάρος, όχι μόνο της ατομικής ιδιοκτησίας, αλλά και της περιουσίας του Δημοσίου.
25. Αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
26. Αναθεώρηση των διατάξεων για τα δημοψηφίσματα, ώστε να προβλέπεται διενέργεια δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία
27. Εξορθολογισμό των διατάξεων που αφορούν στη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, 28. Αναβάθμιση της ασφάλειας του πολίτη.
29. Κατοχύρωση του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης όλων και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στην εργασία τους.
30. Τέλος, το Σύνταγμα της Νέας Ελλάδας οφείλει με ρητή πρόβλεψη να προστατέψει την εθνική μας ταυτότητα και την ελληνική γλώσσα.
Ο κ. Σαμαράς ζήτησε ισχυρή εντολή για να αλλάξει η Ελλάδα. Ζήτησε να δοθεί στην παράταξη της ΝΔ η «δύναμη για να πετύχουμε το μεγάλο άλμα στο αύριο… να πάμε την Ελλάδα πιο μακριά, πιο ψηλά».
Επίσης είπε πως για πρώτη φορά νοικοκυρεύουμε τη χώρα και τελειώνουμε με τα ελλείμματα, κατακτούμε την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή την ελευθερία που μας αξίζει. Ξεκαθάρισε πως για πρώτη φορά οραματιζόμαστε ένα αύριο χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος και τόνισε ότι «αποδείξαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος δεκατιών, ήδη ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας, κερδίσαμε τη δική μας χαμένη αυτοπεποίθηση».
Πηγή: www.real.gr

3 σχόλια

  1. Μπούτζουκας Τηλέμαχος7 Μαΐ 2014, 8:16:00 μ.μ.

    Πολλά είναι σωστά Όμως έχω κάποιες εντάσεις ακόμα και για το πρόσωπο του πρωθυπουργού που έριξε μια κυβερνήσει το 1993 ΓΙΑΤΙ ο Κώστας Μητσοτάκης ήθελε να αλλάξει πολλά από αυτά που λέει σήμερα ο ΝΕΟΣ πρωθυπουργός που το 1993 ήταν ακραίος εθνικιστής και σήμερα βρίθει από εθνικισμό το κόμμα του.

    Είναι ο Πρωθυπουργός τον Βοριδη, Αδωνι,Κρανιδωτη, Μπλατακου , του Πλευρη ,μερικών δημοσιογράφων που έλεγαν για συμμαχίες με {την καλή} ΦΑΣΙΣΤΙΚΉ Χρυσή Αυγή.. και εγώ δεν συγκινούμε από ομιλία-απολογία Μπούκουρα...Όταν ΑΥΤΟΣ ο {{άντρας}} χτυπούσε δημάρχους και αστυνομικούς ... Ούτε με σκιάζουν απειλές του Κασιδιάρη και της παρεεας του ...Αν ψάξετε θα βρείτε κείμενα μου πριν γίνουν ΌΛΟΙ όψιμοι δημοκράτες ..έχω απειληθεί από ΦΑΣΙΣΤΕΣ αλλά τους είχα και τους έχω χεσμένους ..Ο Φασισμός έκαψε ανθρώπους σε φούρνους ο ισλαμοφασιστες ο θρησκευτικός Φασισμός απαγάγει Σήμερα ανήλικα παιδιά- κορίτσια- και τα πουλά σε σκλαβοπάζαρα...

    Δεν θέλει μόνο η Ελλάδα, η ΕΥΡΏΠΗ αλλαγή θέλει όλος ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ..
    Η ανθρωπότητα πρέπει να αλλάξει και από εθνικιστές χώρες ,να γίνουμε τοπικιστές δηλαδή να κάνουμε καλό στο τόπο που ζούμε ανεξαρτήτου καταγωγής ας λέγετε Ελλάδα, Η.Π.Α, Καναδάς, Γερμανία, Ισραήλ, Ρωσία, Ινδία, Πακιστάν κ.τ.λ ... οι εγκληματίες δεν έχουν δεν ξεχωρίσουν από χρώμα από θρησκεία , γλωσσά, πατρίδα...Και το αντίστροφο... Για Ανθρώπους που θέλουν ελευθεριά , ειρήνη , ασφάλεια , εργασία ο πλανήτης ανήκει σε αυτούς που θα γεννηθούν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του...

    Αυτόν τον κόσμο τον καλό
    τον χιλιομπαλωμένο άλλοι τον είχαν πρώτα σ’ εμάς τον παραδώσανε άλλοι τον καρτεράνε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΣΟ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΣ, ΠΟΣΟ ΠΑΧΥΔΕΡΜΟ, ΠΟΣΟ ΖΩΟΝ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2014, ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥ, ΤΟΥΣ ΒΙΑΣΤΕΣ ΤΟΥ;;

    ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΣΤΕΡΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ, ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΝΙΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ!

    ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΑΥΤΑ, ΤΑ ΠΙΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ, ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ - ΣΑΜΑΡΑ, ΒΕΝΙΖΕΛΟ!!!!!

    ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ, Ο ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ, ΤΟ ΤΣΙΡΑΚΙ ΤΩΝ ΨΥΧΑΡΗ-ΜΠΟΜΠΟΛΑ, Ο "ΠΟΤΑΜΙΣΙΟΣ" ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΠΟΥ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΤΟΝ ΠΛΑΣΣΑΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ, ΩΣ ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥΣ, ΤΩΡΑ ΠΟΥ Ο "ΝΑΠΟΛΕΩΝ" ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΞΑΫΛΩΝΕΤΑΙ!

    ΠΟΣΟ ΖΩΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ’ΣΑΙ, ΝΑ ΚΑΘΕΣΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΙ ΤΑ ΑΘΛΙΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ, ΠΟΣΟ ΖΩΟΝ, ΓΙΑ ΝΑ "ΠΕΙΘΕΣΑΙ" ΚΙΟΛΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΘΛΙΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ-ΜΙΣΘΑΡΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΨΥΧΑΡΗ, ΤΟΥ ΜΠΟΜΠΟΛΑ, ΤΟΥ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΤΟΥ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ…

    Η ΑΘΛΙΑ ΑΥΤΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ, ΤΑ ΑΧΟΡΤΑΓΑ ΚΑΙ ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ ΑΥΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΤΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΕΤΕ, ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΥΠΑΚΟΥΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΤΟΥΣ, 40 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ- ΣΑΜΑΡΑ, ΒΕΝΙΖΕΛΟ!!!

    ΠΟΣΟ ΖΩΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΟΤΑΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ 100%, ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ 300 ΕΥΡΩ;;;

    ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΒΙΑΣΤΕΣ ΣΑΣ, ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ- ΣΑΜΑΡΑ, ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑ, ΨΥΧΑΡΗ – ΣΤΑΥΡΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ "ΠΟΤΑΜΙ" ΤΟΥ.

    ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ!!

    ΜΑΥΡΟ ΣΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΕΡΒΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΖΙ ΟΥΤΕ ΤΟ 20% ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ (ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟσο εμπιστοσυνη μπορεις να τους εχεις οταν βαζουν μπροστα πραγματα που πρεπει να διορθωθουν και στη πραξη νομοθετουν αλληλοαναιρουμενους νομους χωρις καμμαι ουσιαστικη ωφελεια για το κρατος και το κοινωνικο συνολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση