GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Να διατεθούν οι κενές θέσεις από τη διαδικασία μεταγραφών των φοιτητών, σε όσους το έχουν ανάγκη"

Σε μια περίοδο όπου, λόγω των μνημονιακών πολιτικών των τελευταίων ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων η κοινωνία μαστίζεται από ...



Σε μια περίοδο όπου, λόγω των μνημονιακών πολιτικών των τελευταίων ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων η κοινωνία μαστίζεται από την ύφεση, την ανεργία και τη λιτότητα, η   οικονομική κατάσταση πολλών οικογενειών έχει περιέλθει σε τόσο τραγικά επίπεδα, ώστε να αδυνατούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος του να σπουδάζουν τα παιδιά μακριά από τον τόπο διαμονής των γονέων τους, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ξεπερνά κάθε όριο αναλγησίας και διγλωσσίας, όσον αφορά το ζήτημα των μεταγραφών των φοιτητών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική Υπουργική Απόφαση, ορίστηκε ότι ο φετινός αριθμός των διαθέσιμων θέσεων για μεταγραφή δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 15% του συνολικού αριθμού εισακτέων ανά Σχολή ή Τμήμα του ακαδημαϊκού έτους 2013−2014. Από τις θέσεις αυτές, ορίζεται ότι το 10% διατίθεται στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2009−2010 (φοιτητές 4ου έτους), το 30% διατίθεται στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2010−2011 (φοιτητές 3ου έτους), το 30% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2011−2012 (φοιτητές 2ου έτους) και το 30% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2012−2013 (φοιτητές 1ου έτους).

Εντούτοις, τόσο λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος σε περιφερειακά τμήματα, όσο κυρίως λόγω του γεγονότος ότι πολλοί εισακτέοι των ετών 2010 και 2011 που βρίσκονται στο 3ο και 4ο έτος, αντίστοιχα, δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον, το 42% των προσφερόμενων θέσεων έμειναν κενές (2.779 θέσεις), την ίδια στιγμή που δεν έγινε δεκτό το 55% των αιτήσεων όσων (κυρίως πρωτοετών φοιτητών) πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Σε δηλώσεις του την 21/3/2014, ο Υπουργός προκειμένου να διαφύγει της δύσκολης θέσης στην οποία βρισκόταν και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις επικείμενες απολύσεις εκπαιδευτικών και τη συνολική παρακμή στην οποία καταδίκασε την τεχνική εκπαίδευση, προέβει σε μια επικοινωνιακού τύπου δέσμευση ότι θα κάνει άμεσα δεκτά τα πολυάριθμα, αγωνιώδη αιτήματα των φοιτητών για την κάλυψη των κενών θέσεων που προέκυψαν.

Εξάλλου, σε Ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την ανακοίνωση των μεταγραφών, ζητούσαν να δοθούν οι κενές θέσεις σε φοιτητές των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν λόγω της προαναφερθείσας ποσόστωσης, κάτι που δε θα επιβάρυνε επιπλέον τα ιδρύματα, καθώς οι θέσεις αυτές είχαν ήδη προβλεφθεί. Επιπλέον, δεδομένης της δυσχερέστατης οικονομικής κατάστασης των οικογενειών, ζητούσαν να διατεθούν ακόμα περισσότερες θέσεις από τις προβλεπόμενες για μεταγραφές. Ένα μόλις μήνα μετά τις δηλώσεις του, ο Υπουργός απαντά στους βουλευτές ότι «δεν προβλέπεται διαδικασία κάλυψης κενών θέσεων που προκύπτουν από μεταφορά θέσης» και ότι «προτάσεις που αφορούν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο λαμβάνονται υπόψη».

Είναι φανερή η διγλωσσία και η αναλγησία του Υπουργού απέναντι σε ένα τόσο λεπτό και πολυεπίπεδο ζήτημα, καθώς αφορά την επένδυση των πολιτών και της πολιτείας στην ανώτατη εκπαίδευση των νέων και, εν τέλει, στη σημερινή οριακή κατάσταση, τη βιολογική και ψυχολογική επιβίωση των φοιτητών και των οικογενειών τους.

Καλούμε για μια ακόμα φορά τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων να πάρει ξεκάθαρη θέση, διαθέτοντας τις 2.779 κενές θέσεις στους φοιτητές που δικαιούνται με βάση εισοδηματικά κριτήρια τη μεταγραφή τους και δεν την έλαβαν, να εξετάσει και να κάνει δεκτές με αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί και να αντιληφθεί το οριακό της κατάστασης, διαθέτοντας ακόμα περισσότερες θέσεις από τις προβλεπόμενες για μεταγραφές. Η χώρα βρίσκεται στα όρια ανθρωπιστικής κρίσης και είναι η ώρα ο Υπουργός να αφήσει κατά μέρος τις εσωκομματικές του αναζητήσεις και τις προσωπικές πολιτικές του φιλοδοξίες και να ασχοληθεί με φλέγοντα ζητήματα, όπως αυτό της ανακούφισης των οικογενειών των φοιτητών, λαμβάνοντας άμεσες αποφάσεις.

Επιτροπή Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ) Παιδείας και Θρησκευμάτων

2 σχόλια

  1. ΠΟΣΟ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΣ, ΠΟΣΟ ΠΑΧΥΔΕΡΜΟ, ΠΟΣΟ ΖΩΟΝ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2014, ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥ, ΤΟΥΣ ΒΙΑΣΤΕΣ ΤΟΥ;;

    ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΣΤΕΡΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ, ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΝΙΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ!

    ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΑΥΤΑ, ΤΑ ΠΙΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ, ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ - ΣΑΜΑΡΑ, ΒΕΝΙΖΕΛΟ!!!!!

    ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ, Ο ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ, ΤΟ ΤΣΙΡΑΚΙ ΤΩΝ ΨΥΧΑΡΗ-ΜΠΟΜΠΟΛΑ, Ο "ΠΟΤΑΜΙΣΙΟΣ" ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΠΟΥ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΤΟΝ ΠΛΑΣΣΑΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ, ΩΣ ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥΣ, ΤΩΡΑ ΠΟΥ Ο "ΝΑΠΟΛΕΩΝ" ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΞΑΫΛΩΝΕΤΑΙ!

    ΠΟΣΟ ΖΩΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ’ΣΑΙ, ΝΑ ΚΑΘΕΣΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΙ ΤΑ ΑΘΛΙΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ, ΠΟΣΟ ΖΩΟΝ, ΓΙΑ ΝΑ "ΠΕΙΘΕΣΑΙ" ΚΙΟΛΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΘΛΙΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ-ΜΙΣΘΑΡΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΨΥΧΑΡΗ, ΤΟΥ ΜΠΟΜΠΟΛΑ, ΤΟΥ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΤΟΥ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ…

    Η ΑΘΛΙΑ ΑΥΤΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ, ΤΑ ΑΧΟΡΤΑΓΑ ΚΑΙ ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ ΑΥΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΤΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΕΤΕ, ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΥΠΑΚΟΥΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΤΟΥΣ, 40 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ- ΣΑΜΑΡΑ, ΒΕΝΙΖΕΛΟ!!!

    ΠΟΣΟ ΖΩΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΟΤΑΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ 100%, ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ 300 ΕΥΡΩ;;;

    ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΒΙΑΣΤΕΣ ΣΑΣ, ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ- ΣΑΜΑΡΑ, ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑ, ΨΥΧΑΡΗ – ΣΤΑΥΡΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ "ΠΟΤΑΜΙ" ΤΟΥ.

    ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ!!

    ΜΑΥΡΟ ΣΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΕΡΒΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΖΙ ΟΥΤΕ ΤΟ 20% ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ (ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηλίθιοι του ΣΥΡΙΖΑ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ "κενές" θέσεις. Το Υπουργείο έχει γεμίσει τα τμηματα ήδη με πολλούς περισσότερους απ'όσους μπορούν να εκπαιδεύσουν αποτελεσματικά. Άρα όλα τα άλλα είναι αερολογίες.
    Διαβάστε λίγο και μιλήστε με ανθρώπους του χώρου να μάθετε πως βγαίνουν αυτά τα ποσοστά και πόσες θέσεις υπάρχουν στ'αλήθεια.
    Όταν ένα πανεπιστήμιο διαθέτει αίθουσες με 100 καρέκλες π.χ. και το υπουργείο ανακοινώσει ότι θα καθίσουν 200 νέοι εισακτέοι καταλαβαίνετε τι γίνεται;

    Αυτη η ηλιθιότητα του να κανονίζει υπουργείο τον αριθμό εισακτέων δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Ίσως στην πρώην ΕΣΣΔ;

    Ξεκολλήστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση