GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μεγάλες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό - Απειλούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις με προσφυγές στα δικαστήρια

Αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις απειλούν με προσφυ...



Αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις απειλούν με προσφυγές στα δικαστήρια, ενώ ακόμη και στον κυβερνητικό συνασπισμό ΝΔ - ΠΑΣΟΚ εκφράζονται αντιδράσεις.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση, σε κυριακάτικη εφημερίδα, της βουλευτή της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή που χαρακτήρισε «τέρας» το νομοσχέδιο, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο, όπως έχει στη διαβούλευση, δεν περνάει από τη Βουλή» και ζητάει να υιοθετηθούν οι προτάσεις που έχει καταθέσει το κόμμα του για να συναινέσει, σύμφωνα με το goodnet.gr.

Συμβολαιογραφικοί κύκλοι επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» ότι στο νομοσχέδιο δεν γίνεται λόγος για την ταμπακέρα, δηλαδή τι θα γίνει - αν θα κατεδαφιστούν ή όχι - οι περισσότερες από 70.000 αυθαίρετες εξοχικές κατοικίες που εκτιμάται ότι έχουν ανεγερθεί στον αιγιαλό. Πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα κάνουν λόγο ακόμη και «για συρραφή φωτογραφικών διευθετήσεων για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ξενοδοχειακών μονάδων»...

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με το νομοσχέδιο δεν ορίζεται μια κόκκινη γραμμή (όπως είναι για παράδειγμα η 28η Ιουλίου 2011 που έβαλε το ΥΠΕΚΑ στον νόμο για τα αυθαίρετα) οπότε θα κατεδαφίζονται όλες οι αυθαίρετες κατασκευές που θα κτίζονται. Επιπλέον αφήνει ανοιχτό το παράθυρο, κάποιος που έχτισε ένα αυθαίρετο σπίτι τώρα να νοικιάζει κάποια δωμάτια και να αλλάζει κατηγορία οπότε δεν θα έχει καμιά επίπτωση (δηλαδή πρόστιμο και κατεδάφιση).

Συμβολαιογράφοι προχωρούν ένα βήμα παραπέρα. Οπως λένε, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα ποια κτίρια στον αιγιαλό εξαιρούνται από την κατεδάφιση. Τι γίνεται με τα αυθαίρετα δωμάτια που χτίστηκαν εντός των ορίων του παλιού αιγιαλού, αλλά και με τα εξοχικά που θα είναι πάνω στη νέα γραμμή του αιγιαλού.

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν, δεν ξεκαθαρίζεται αν θα απαιτείται περιβαλλοντική μελέτη για όλες τις εγκαταστάσεις (για παράδειγμα ξενοδοχειακές) ή μόνο για το κομμάτι που είναι στον αιγιαλό. Και το κυριότερο, τι θα γίνει με τα αυθαίρετα σε περιοχές όπου δεν έχει ολοκληρωθεί η χάραξη του αιγιαλού.

Η πρόσβαση στις παραλίες είναι επίσης μεγάλο ζήτημα. Κανείς πλέον δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι στην Αττική για παράδειγμα έχουν ανεγερθεί χιλιάδες ακίνητα στο παραλιακό μέτωπο, κυρίως από τη Βούλα έως το Σούνιο, όπου σε αρκετές περιπτώσεις φράζουν την είσοδο των λουομένων προς την ακτή. Ανάλογη εικόνα υπάρχει και σε πολλούς παραθαλάσσιους οικισμούς σε Πελοπόννησο, Χαλκιδική, Κρήτη και Εύβοια.

Πάντως, ενδεικτικά των αντιδράσεων είναι τα σχόλια, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ακόμη και κάτοικοι του εξωτερικού κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ότι με όλες αυτές τις ρυθμίσεις, οι οποίες σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στοχεύουν στην ανάπτυξη, θα αλλοιωθεί το περιβάλλον με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό.

Αλλωστε, σύμφωνα με το Flash Eurobarometer 291, το περιβάλλον σε ποσοστό 32% αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα επιλογής τουριστικού προορισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ακολουθεί ο πολιτισμός σε ποσοστό 25%, με τρίτη θέση τη διασκέδαση σε ποσοστό 16%.

Όσον αφορά τη χάραξη του αιγιαλού, τα πράγματα σήμερα είναι πολύ μπερδεμένα. Ετσι, ενώ το μήκος της ακτογραμμής στην Ελλάδα αγγίζει τα 14.000 χιλιόμετρα, μέχρι τώρα έχει οροθετηθεί μόνο το 8% της συνολικής ζώνης του αιγιαλού.

1 σχόλιο

  1. Γιατί τα δοσίλογα λαμόγια, οι καταστροφείς της χώρας, ο κωλοτούμπας Σα(χλα)μαράς και το παχύδερμο Βενιζέλος, κάνουν τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις ΜΟΝΟ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ;;;;

    Απάντηση: Γιατί φοβούνται, τα άθλια λαμόγια, ότι θα είναι μόνο τρεις κι ο κούκος!!!!

    (Δες τη συγκέντρωση Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, όπου δεν μπόρεσε να γεμίσει ούτε ΜΙΣΗ ΑΙΘΟΥΣΑ!
    Στο λαιμό να του κάτσει του χοντρού του PSI, η αυτοκτονία του 57-χρονου ομολογιούχου Σαλονικιού!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση