GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΥΠΟΙΚ Κύπρου: "Οι τράπεζες να πιέσουν τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες"

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών "οι Τράπεζες πρέπει να έχουν τα εργαλεία να πιέσουν τους βιώσιμους δανειολήπτες". ...



Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών "οι Τράπεζες πρέπει να έχουν τα εργαλεία να πιέσουν τους βιώσιμους δανειολήπτες".
Οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν τα εργαλεία για να πιέσουν τους μη συνεργάσιμους και βιώσιμους δανειολήπτες, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως ο μέσος δανειολήπτης που είδε τα εισοδήματά του να συρρικνώνονται δεν πρέπει να είναι ο κύριος στόχος, όπως διαβάζουμε στο 24h.com.cy.

«Πράγματι πρέπει να δώσουμε τα απαραίτητα εργαλεία στις τράπεζες για να είναι σε θέση να κινούνται εναντίον των μη συνεργάσιμων ή βιώσιμων δανειοληπτών», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας σε συνέδριο με τίτλο «Κτίζοντας την εμπιστοσύνη, τα επόμενα βήματα», το οποίο διοργάνωσε ο ελεγκτικός οίκος PWC.

Υπογράμμισε όμως ότι «ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι εξίσου ξεκάθαρο ότι ο μέσος δανειολήπτης, ένας ιδιοκτήτης οικίας, ο οποίος αντιμετωπίζει δυσκολίες, είναι άνεργος, ή είδε τα οικογενειακά του εισοδήματα να μειώνονται δεν θα και δεν πρέπει να είναι ο κύριος στόχος αυτής της ενισχυμένης ικανότητας και αυτό θα θεσπιστεί μέσω του πλαισίου αφερεγγυότητας».

Ο ΥΠΟΙΚ επεσήμανε όμως ότι τον πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων δεν θα εξαφανιστεί απλά επειδή έχουμε ένα πιο συνολικό πλαίσιο αφερεγγυότητας, καθώς δεν υπάρχει εύκολη λύση στο πρόβλημα. «Οι τράπεζες θα πρέπει να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό», συμπλήρωσε.

Στην ομιλία του, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η εμπιστοσύνη στην οικονομία θα εδραιωθεί μέσω των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων τόσο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα όσο και στον δημόσιο κράτος.

«Η πραγματική και μακροχρόνια εμπιστοσύνη στην κυπριακή οικονομία θα εδραιωθεί, πιστεύω, μέσω κάποιων δύσκολων στην εφαρμογή, αλλά απόλυτα αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ήταν αναγκαίες τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια», είπε.

Σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ένα χρόνο μετά τη σύναψη της συμφωνίας με την Τρόικα επί του προγράμματος προσαρμογής, το τραπεζικό σύστημα είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένο και με επαρκή εποπτεία, είναι μικρότερο αλλά δουλεύει καλύτερα.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και σε πρόσφατες ανεύθυνες, όπως τις χαρακτήρισε, φήμες περί νέου κουρέματος. «Το τραπεζικό σύστημα έχει ακόμη μερικές προκλήσεις να ξεπεράσει, αλλά δεν θα υπάρξει νέο κούρεμα», τόνισε.

Επανέλαβε πως αν απαιτηθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, αυτά θα προκύψουν από περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και όχι από φόρους.

«Σίγουρα δεν θα επιβληθούν νέες φορολογίες στην οικονομία, τα νοικοκυριά ή στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας», είπε, προσθέτοντας η Κυβέρνηση είναι προσεκτική και επιφυλακτική, παρά το ότι ξεπέρασε τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος.

Καλογήρου: Εμπιστοσύνη μέσω ενισχυμένης εποπτείας

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου, αναφέρθηκε στην έλλειψη ισχυρής εποπτείας, που παρατηρήθηκε ευρύτερα στην Ευρώπη, για να σημειώσει πως «χωρίς μια ισχυρή εποπτεία δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη».

«Προσπαθούμε να κτίσουμε εμπιστοσύνη μέσω της ενισχυμένης εποπτείας» και αναφέρθηκε στις τροπολογίες που ετοιμάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με οδηγίες όπως την Μifid 2 ή την ανάγκη εφαρμογής κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης στις επενδυτικές εταιρείες.

Η κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στα εναλλακτικά ταμεία, για τα οποία ήδη έχουν κατατεθεί 5 αιτήσεις στην Επιτροπή. «Πιστεύουμε ότι τα σχέδια συλλογικών επενδύσεων μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα για την επανεκκίνηση της οικονομίας», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, η κ. Καλογήρου είπε κατατέθηκαν στην Επιτροπή 200 αιτήσεις για αδειοδότηση εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών και 30 από επενδυτικές εταιρείες.

2 σχόλια

  1. Βράζει η ελληνική κοινωνία. Ο Ελληνικός λαός βρίσκεται μπροστά σε μια νέα προκλητική ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ για να διαλυθούν οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ ( από άγνωστα κέντρα αλλά με γνωστά κίνητρα ), ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες και για εκλογή Προέδρου και συνέχιση της διακυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ με ενσωμάτωση αποστατών βουλευτών από τα άλλα κόμματα για να φτάσουν τον αριθμό 180έδρες, και να συνεχιστεί για 2 χρόνια το μαρτύριο του μνημονίου και του μεσοπροθέσμου.

    Εξωθεσμικά κέντρα, αφού επέβαλλαν δοτούς πρωθυπουργούς και "εκλεκτούς υπουργούς", τώρα ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ και ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ σχέδια διάλυσης κινημάτων, όπως των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, και τη δημιουργία νέων κομμάτων που θα παίξουν το ρόλο υποστηρικτή ( Ποτάμι ) ή προσφέρουν θέσεις και υπουργεία και καρέκλες σε "ανεξάρτητους" βουλευτές για να επιστρέψουν στα μαντριά. Απέραντο μαγειρείο, φοβερά παρασκήνια,ίντριγκες, εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, πολιτικο-οικονομικής, αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να κρατηθούν στην νομή της εξουσίας, και ποδηγετούν τον Ελληνικό λαό μέσω των τηλεοπτικών καναλιών. Βρώμα, μπόχα, δυσωδία, ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ, παραβίαση του δημοκρατικού πολιτεύματος και Συντάγματος, με στόχο τον Σύριζα και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που όρθωσαν αντιμνημονιακό λόγο. Αιδώς Αργείοι !

    Οι δημοκρατικοί πολίτες που ψήφισαν Ελιά και Ποτάμι, πως νοιώθουν σήμερα με τις ΑΠΟΣΤΑΣΙΕΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mάλλον πρέπει να βάλουμε φωτιά στις τράπεζες μπας και συνεργαστούν αυτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση