GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Φρένο στη «φάμπρικα» των Ατομικών Διοικητικών Λύσεων

«Κακή φάμπρικα» χαρακτηρίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τη «συχνή – πυκνή» τελευταία πρακτική της έκδοσης Ατομικών Διοικητι...


«Κακή φάμπρικα» χαρακτηρίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τη «συχνή – πυκνή» τελευταία πρακτική της έκδοσης Ατομικών Διοικητικών Λύσεων από την Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Εκφράζοντας τη δυσφορία τους τα ίδια στελέχη αναφέρουν πως οι πρακτικές αυτές καταστρατηγούν τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και είναι ανακόλουθες με τις επιδιώξεις του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη για τη δημιουργία μιας πλήρους διάφανης και αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης.
Σημειώνεται πως το άρθρο 9 του ν. 4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας) που αναφέρεται στις ερμηνευτικές εγκύκλιους και τις οδηγίες της φορολογικής διοίκησης αναφέρει ρητά τα εξής:
«1. Ο Γενικός Γραμματέας δύναται να εκδίδει ερμηνευτικές εγκυκλίους, καθώς και Οδηγίες για την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας. Οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι δημοσιεύονται στον ιστότοπο του Υπουργείου Οικονομικών και ισχύουν από τη δημοσίευσή τους.
2. Οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι είναι δεσμευτικές για τη Φορολογική Διοίκηση, έως ότου ανακληθούν ρητά ή τροποποιηθούν, λόγω αλλαγής της νομοθεσίας.
3. Οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι δεν είναι δεσμευτικές για τους φορολογούμενους
4. Απαντήσεις που παρέχονται ή απόψεις που διατυπώνονται από υπάλληλο της Φορολογικής Διοίκησης σχετικά με την ερμηνεία της φορολογικής νομοθεσίας, δεν δεσμεύουν τη Φορολογική Διοίκηση, εκτός από τις περιπτώσεις, στις οποίες αυτό προβλέπεται στον Κώδικα.
5. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος ακολούθησε τις εγκυκλίους της φορολογικής διοίκησης αναφορικά με τη φορολογική του υποχρέωση, δεν του επιβάλλεται πρόστιμο ανακριβούς δήλωσης ή μη υποβολής δήλωσης».
Σύμφωνα με τους «επικριτές» των Ατομικών Διοικητικών Λύσεων, αυτές δεν μπορούν να υποκαθιστούν τις εγκυκλίους ως μέσο για τη διευθέτηση φορολογικών ζητημάτων και εκκρεμοτήτων και ως εκ τούτου όταν εκδίδονται παράγουν ανασφάλεια δικαίου και αποτελούν πηγή αδιαφάνειας.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση πρόσφατης Ατομικής Διοικητικής Λύσης για τη φορολογική μεταχείριση των αμοιβών που λαμβάνουν μέλη ΔΣ ανωνύμων εταιρειών (Δ12A 1058454 ΕΞ 2014) η οποία επικρίθηκε από πολλά στελέχη του φορολογικού μηχανισμού για την υπέρμετρα διασταλτική της ερμηνεία και για το ότι συγκρούεται με το πνεύμα του ν. 3986/2011 οδηγώντας σε απώλεια εσόδων.
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση