GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δηλώσεις Αβραμόπουλου και Χριστόφορου Φωκαΐδη

Είχα την ιδιαίτερη χαρά να υποδεχθώ σήμερα, εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον ομόλογό μου και φίλο Χριστόφορο Φωκαΐδη, νέο...



Είχα την ιδιαίτερη χαρά να υποδεχθώ σήμερα, εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον ομόλογό μου και φίλο Χριστόφορο Φωκαΐδη, νέο Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος σήμερα πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη εκτός Κύπρου.

Με τη σημερινή του παρουσία εδώ, ο κ. Φωκαΐδης επιβεβαιώνει πάνω απ΄ όλα την κοινή μας βούληση πως πρέπει να υπάρχει ένας διαρκής μηχανισμός διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις, για όλο το πλέγμα των θεμάτων, τόσο των διμερών, όσο και των διεθνών.

Συζητήσαμε, λοιπόν, καταρχήν, για το μεγάλο εθνικό μας θέμα αλλά και για τις εξελίξεις, στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή που μας περιβάλλει, καθώς και για τις σημερινές προκλήσεις ως προς την ασφάλεια και άμυνα, τόσο σε επίπεδο Ε.Ε., όσο και σε σχέση με το τόξο αστάθειας, που εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι την Τυνησία. Η Ελλάδα και η Κύπρος ευρισκόμενες γεωγραφικά στο επίκεντρο των εξελίξεων, λόγω της θέσεως τους της στρατηγικής τους, και της συμμετοχής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούν πράγματι να διαδραματίσουν ρόλο.

Ο κ. Φωκαΐδης από την πλευρά του, με ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, για την πορεία των συνομιλιών ανάμεσα στις δυο κοινότητες, οι οποίες, όπως είναι γνωστό, διεξάγονται με βάση το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου.

Πρόκειται -και πρέπει να το σημειώσουμε αυτό- για δύσκολες και πολύπλοκες συνομιλίες που ανέλαβε η κυπριακή ηγεσία να φέρει εις πέρας, κάτω από τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες του Προέδρου Αναστασιάδη.

Είναι ξεκάθαρο ότι η λύση πρέπει, όπως προβλέπει εξάλλου και το κοινό ανακοινωθέν, να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Το πολιτικό ζήτημα της Κύπρου, ως ζήτημα εισβολής και κατοχής, ως ζήτημα μακροχρόνιας και οφθαλμοφανούς παράβασης του Διεθνούς Δικαίου, είναι ζήτημα διεθνούς χαρακτήρα και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Είναι μία απροκάλυπτη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και αταλάντευτο στόχο της Ελλάδας. Η χώρα μας συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις στις προσπάθειες που καταβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση η Κυπριακή κυβέρνηση.

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έχουν την ευθύνη να διαπραγματευθούν την λύση του Κυπριακού, επί τη βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου, ως κυρίαρχου και ισότιμου μέλους-κράτους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας καλούν για λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα ανάμεσα στις δύο κοινοτήτες, όπως αυτή ορίζεται στις αποφάσεις, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.
Λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, που θα αποβεί προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού, όλων των πολιτών της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, η οποία θα συμβάλει ουσιαστικά και αποφασιστικά στη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα επιδείξει τη βούληση να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για μια συνολική λύση.

Επίσης, η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη.

Αυτά πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο και την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και αναγνωρίζονται από το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας, με εξαίρεση βέβαια την Τουρκία. Βρισκόμαστε σε πλήρη συντονισμό και στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα αυτό.

Σε όλα τα πρόσφατα ταξίδια μου σε σημαντικές χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, επανέλαβα την αταλάντευτη αυτή θέση της χώρας μας, η οποία είναι παίκτης και πρωταγωνιστής στο θέμα αυτό.

Σε ό,τι αφορά τη διμερή αμυντική μας συνεργασία, αυτή εξελίσσεται σε μία «Μόνιμη, Σταθερή και Αναβαθμισμένη Συνεργασία», όπως προβλέπεται στο Κοινό Μνημόνιο Χειρισμού Κρίσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως είχαμε την ευκαιρία να αποφασίσουμε σήμερα, με τον συνάδελφο μου Υπουργό θα υπογραφεί. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αν αναλογισθεί κανείς τους γνωστούς ισχυρούς και διαχρονικούς, εθνικούς δεσμούς που μας συνδέουν, στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Κύριε Υπουργέ, Αγαπητέ Χριστόφορε,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά και εσάς αλλά και την Αντιπροσωπεία που σας συνοδεύει, για τις πολύ χρήσιμες, ουσιαστικές και εποικοδομητικές συνομιλίες που είχαμε σήμερα.

Είμαι πεπεισμένος ότι η συνέχιση των τακτικών μας επαφών θα συμβάλει σημαντικά στην ακόμα καλύτερη αλληλοενημέρωση και εναρμόνιση των προσπαθειών μας, προκειμένου η κοινή επιδίωξη να φέρει βέβαια και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Φίλε Υπουργέ,

Θα ήθελα με την ευκαιρία, αφού ευχαριστήσω και πάλι για την επίσκεψη και ευχηθώ καλή επιτυχία στα νέα σου καθήκοντά, να σε παρακαλέσω να μεταφέρεις ένα μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης προς τον κυπριακό ελληνισμό και μια διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα παραμένει ο βασικός στυλοβάτης της Κύπρου και εγγυητής της ασφάλειας, της ανεξαρτησίας και της εθνικής της κυριαρχίας.

Σας καλώ να πάρετε το λόγο.

Χ. ΦΩΚΑΪΔΗΣ: Καταρχάς να σας ευχαριστήσω κύριε Υπουργέ, για την πρόσκληση και την σημερινή πραγματικά εγκάρδια και αδελφική φιλοξενία.

Πρέπει να επισημάνω, όπως έχετε ήδη υποδείξει, ότι η σημερινή παρουσία μου εδώ ως η πρώτη επίσημη επίσκεψη μου μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως νέο Υπουργό Άμυνας, δεν έχει μόνο ουσιαστική σημασία αλλά και συμβολική που καταδεικνύει τους ακατάληπτους δεσμούς Ελλάδας-Κύπρου και επιβεβαιώνει την κοινή πορεία των δύο χωρών μας.
Σε μια εποχή σημαντικών γεωπολιτικών αλλαγών και νέων μεγάλων προκλήσεων, Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν βασικούς πυλώνες δημοκρατικής σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στη νοτιοανατολική γωνιά της Ευρώπης.

Είχαμε σήμερα τη δυνατότητα για μια ειλικρινή και πολύ παραγωγική συζήτηση κατά την οποία ανασκοπήσαμε όλο το φάσμα των διμερών μας σχέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει ήδη αναφέρει ο κύριος Υπουργός, θα υπογράψουμε σύντομα μνημόνιο συνεργασίας, μνημόνιο χειρισμού κρίσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Για αυτό το λόγο έχω απευθύνει πρόσκληση προς τον κύριο Υπουργό να επισκεφτεί σύντομα την Κύπρο για να γίνει και η υπογραφή.

Στενή και συνεχής πρέπει να πω ότι παραμένει η συνεργασία μας και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για αυτό επιτρέψτε μου, κύριε Υπουργέ, να συγχαρώ ξανά την ελληνική Κυβέρνηση για το πολύ σημαντικό έργο της Ελληνικής Προεδρίας, που είχε πολύ επιτυχή αποτελέσματα μέχρι σήμερα.

Είχα τη δυνατότητα επίσης να ενημερώσω τον κύριο Υπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την πρόσφατη έναρξη και της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων. Και βεβαίως να μεταφέρω ξανά την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης, της Ελληνοκυπριακής πλευράς, να εργαστεί με ειλικρίνεια και καλή θέληση για έναν έντιμο συμβιβασμό που θα τερματίζει τον μεγαλύτερο πολιτικό, ιστορικό αναχρονισμό που εξακολουθεί να υφίσταται σήμερα στην Ευρώπη, με την κατοχή εδάφους μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από μια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην Ένωση.

Είναι στην τουρκική πλευρά και εναπόκειται μέσα στο πλαίσιο του νέου γύρου διαπραγματεύσεων που έχει ξεκινήσει, να αδράξει την ευκαιρία και να παρουσιαστεί με εποικοδομητικές προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Προτάσεις που να συνάδουν με τα όσα η ίδια διακηρύσσει και εξαγγέλλει.

Συζητήσαμε επίσης θέματα που αφορούν τις εξελίξεις σε σχέση με την ανακάλυψη και τις δυνατότητες αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Οι στρατηγικές συνεργασίες που διαμορφώνουμε και υλοποιούμε με ισχυρές χώρες της περιοχής και με χώρες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή, δεν θωρακίζουν μόνο την άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Υπηρετούν ταυτόχρονα την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια, προωθούν την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης και λειτουργούν εντέλει ως καταλύτης για την προαγωγή της ειρήνης, της περιφερειακής συνεργασίας και της ανάπτυξης.

Η προοπτική των υδρογονανθράκων μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία και ως μοχλός για επίλυση προβλημάτων προς όφελος όλων. Σε αυτό τουλάχιστον αποσκοπεί η δική μας πολιτική.

Θέλω βεβαίως την ίδια ώρα να τονίσω, πως όσο αποφασισμένοι είμαστε να εργαστούμε για λύση, άλλο τόσο αποφασισμένοι είμαστε να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μέσα στα πλαίσια που καθορίζει βεβαίως το Διεθνές Δίκαιο. Η άσκηση των δικαιωμάτων αυτών αναγνωρίζεται άλλωστε, όπως έχει ήδη αναφερθεί από τον κ. Υπουργό, τόσο από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ευρύτερα τη διεθνή κοινότητα.

Τέλος, θα ήθελα για άλλη μια φορά, αγαπητέ φίλε Υπουργέ, να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας προς την ελληνική Κυβέρνηση, τον αδελφό ελληνικό λαό και βεβαίως σε εσάς προσωπικά, για τη διαχρονική και ανιδιοτελή στήριξη που προσφέρετε στην Κύπρο.

Για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία, εσάς και τους επιτελείς σας.

1 σχόλιο

  1. Μπούτζουκας Τηλέμαχος9 Μαΐ 2014, 1:29:00 π.μ.

    Η Πολιτική της σερβιέτας, με πολιτικούς σερβιέτας...Θα απολύονται όσοι είναι άνω τον 25 ετών και θα Προσλαμβάνονται όσοι είναι κάτω τον 25 από εργολάβους-δουλεμπόρους..

    Κατά αρχήν δεν διανοούνται τα έξεις παρακάτω επαγγέλματα ως δημοσίους υπάλληλους..

    Σίτισης { νοσοκομεία στρατό κ.τ.λ σε εταιρείες}

    Νοσοκόμας-μου..{σε εταιρείες}

    ΕΚΑΒ {Ασθενοφόρα σε εταιρείες εις ιδιώτες}

    Τραυματιοφορέα {σε ιδιώτες}

    Ιατρού {σε ιδιώτες} κάτι πανεπιστημιακοί θα παραμείνουν...

    Δικηγόρου {σε ιδιώτες}

    Δάσκαλου..

    Καθηγητή..

    Οδηγού {πάντως καιρού ,σε εταιρείες}

    Καθαριστριών--στη..{σε εταιρείες}

    Εργαζόμενοι σε δήμους {για αποκομιδή σκουπιδιών ,κήποι, ηλεκτρολόγοι, κ.τ.λ σε εταιρείες}

    Στρατιωτικοί { θα έχουμε γύρω στους 10.000}

    Αστυνομικού ,θα παραμένουν οι νέοι και αυτοί που δέρνουν καλά.. οι άλλοι σε εταιρείες σεκιούριτι..

    Πολεοδομίες {σε εταιρείες μηχανικών}

    Δημοσιογράφοι, κάμεραμαν τεχνικοί κ.τ.λ {πλην καμιά 1.000 άτομα}


    Συρρικνώσει Εφοριακών, λόγο ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τον υπολογιστή , απολύσεις, προσλήψεις με νέους με 500 ευρώ και μπόνους..

    ΝΕΡΟ: και όσοι εργάζονται ΣΕ αυτό απολύσεις και σε {σε εταιρείες}

    Ηλεκτρισμός :και όσοι εργάζονται ΣΕ αυτό απολύσεις και σε {σε εταιρείες} ...

    Τι θα κρατήσουν; Μερικούς Στρατιωτικούς.. Μερικούς Αστυνομικούς {ακόμα και η φύλαξη τον φυλάκων πάει σε σεκιούριτι}.. Δικαστικούς ..Εφοριακούς ελεγχτές υπολογιστών και οι πιο πολλοί ξένοι-δανειστές...ΤΟ ΚΑΛΎΤΕΡΟ ΕΠΆΓΓΕΛΜΑ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ,ΓΙΑΥΤΌ ΣΦΑΖΟΝΤΕ ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΌΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΗΚΗΣ ΣΕΡΒΙΈΤΑΣ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ!!!!

    Γιατί το κάνουν; {1}Γιατί η ανεργία κάνει στροφή από τους ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΜΈΝΟΥΣ νέους οι άνω τον 30 ετών θα έχουν δύσκολη ΖΩΉ και χωρίς νομική ομπρέλα στα εργασιακά θα παίρνουν 500 ευρώ με ελάχιστες εξαίρεσις {τους επιστάτες}θα τους πάνε σε ιδιωτικές ασφάλειες , έτσι όμως θα πάνε και οι συντάξεις 360 ευρώ {χωρίς να μιλά κάνεις από φόβο} ...

    Θα σας λένε στα επόμενα 50-70 χρόνια αυτό να είναι καλό, ΓΙΑΤΙ θα έχετε δουλειές τώρα ΚΑΙ θα σωθεί η χώρα.. Όμως το εμπόριο θα γίνει ΚΑΡΤΕΛ, η εργασία ΚΑΡΤΕΛ, όλα κρατικά γιατί από τους φόρους θα παρακαλάτε να σας πάρουν το σπίτι και το χωραφάκι δεν θα σας δίνουν νερό, ρεύμα, σπόρους λίπασμα κ.τ.λ.. που βέβαια θα τα πάρουν ΟΛΑ ΜΕΤΑ ΟΙ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ … Καταλάβετε καλά ότι δεν είναι θέμα Ευρώπης , η ευρώ ..ΆΛΛΑ ΑΚΡΑΙΟΥ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΎ ΠΟΥ ΦΤΆΝΕΙ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΆ ΤΑ ΌΡΙΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΎ...

    Δεν λέω για λιμάνια, αεροδρόμια, τρένα, νοσοκομεία, σχολεία, Δήμοι, απορρίμματα πανεπιστήμια, ήλιο ,θάλασσα , Υδρογονάνθρακες, ορυκτά, εδάφη…κ.τ.λ ΟΛΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΕ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ –ΑΣΠΡΟΥΣ—ΜΑΥΡΟΥΣ—ΚΙΤΡΙΝΟΥΣ…

    Υ.Γ η ψήφος αυτή είναι σημαντική γιατί κρίνει το ΜΕΛΛΩΝ όλων μας μετά από την τουρκοκρατία… ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση