GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ομιλία Κουντουρά στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο

 «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Στο Μεσοπρόθεσμα Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής για το οποίο... συζητούμε, η κυβέρνηση α...



 «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στο Μεσοπρόθεσμα Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής για το οποίο... συζητούμε, η κυβέρνηση αναφέρει ότι βασικός άξονας είναι η σύζευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής και της επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας, ώστε η χώρα να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και της ύφεσης.

Ευθύς εξαρχής φάσκετε και αντιφάσκετε. Διότι αυτό που εσείς, η Τρόικα και κατά καιρούς οι κ. Μέρκελ, Σόιμπλε, Ρεν, Νταϊσενμπλουμ και άλλοι αποκαλείτε δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας, δεν είναι τίποτα άλλο από μία μονοσήμαντη πολιτική λιτότητας, λιτότητας και λιτότητας. Η οποία, έχει καταστρέψει τη μεσαία τάξη και τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και έχει οδηγήσει τη χώρα και τους πολίτες όλο και βαθύτερα στην ύφεση, τη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση. Τι κάνετε συστηματικά; Εφαρμόζετε μία συνταγή συνεχούς ανακυκλούμενης οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής! Με ποιους τρόπους;

Πρώτον: Εμφανίζετε ταμειακά πλεονάσματα εισπράττοντας από το λαό φόρους και χαράτσια, ενώ κόβετε ταυτόχρονα κάθε κοινωνική παροχή. Στραγγίζετε τα τελευταία αποθέματα χρημάτων του Έλληνα, ενώ την ίδια στιγμή γκρεμίζετε το Κράτος Πρόνοιας. Παίρνετε τα πάντα από τους πάντες (αφήνοντας φυσικά στο απυρόβλητο τους γνωστούς προνομιούχους και υμετέρους) και δεν δίνετε σε κανέναν πολίτη τίποτα. Ούτε στους συνταξιούχους τις συντάξεις που περιμένουν. Ούτε στους ιδιώτες τα χρήματα που τους χρωστάει το κράτος. Ούτε σε νοσοκομεία και πανεπιστήμια κονδύλια να λειτουργήσουν όπως πρέπει. Δεν μιλάω γι’ αυτό που αποκαλείτε κοινωνικό μέρισμα, διότι στην καλύτερη - για σας - περίπτωση αξιολογείται ως μία χειρονομία ελεημοσύνης προς το χειμαζόμενο λαό, ενώ στη χειρότερη, εμπαιγμός και προσβολή. Μετατρέπεις το νοικοκύρη σε επαίτη και μετά του δίνεις ένα φιλοδώρημα. Ντροπή!

Θεωρείτε επιτυχία αυτό το οποίο παρουσιάζετε ως πρωτογενές πλεόνασμα; Αποτελεί απόδειξη νοικοκυρεμένης διαχείρισης; Αξιολογείται ως δημοσιονομική ανόρθωση ή εξυγίανση; Σε καμία περίπτωση! Αν έχει αξία ή νόημα αυτή η λογική, τότε να πάψει ο οικογενειάρχης αι ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας σας καταβάλλουν φόρους, και χαράτσια, να σταματήσουν να πληρώνουν και τόκους και πανωτόκια στις τράπεζες για να εμφανίσουν και κείνοι πρωτογενές πλεόνασμα στο σπιτικό ή στο μαγαζί τους. Αλλά δεν μπορούν, διότι τους απειλείτε με πρόστιμα, κατασχέσεις, φυλάκιση και διασυρμό.

Δεύτερον: Η συνολική ονομαστική μείωση μισθών και συντάξεων που έχετε επιβάλλει, αν συνδυαστεί με την άγρια φορολογία, αλλά και τις περικοπές στις κοινωνικές παροχές του κράτους Πρόνοιας, όλα αυτά μαζί και αθροιστικά έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του εισοδήματος της μέσης ελληνικής οικογένειας σε ποσοστό 60%. Υπάρχουν επιπλέον και οι άνεργοι, οι οποίοι φυσικά δεν είναι 1,35 εκατομμύρια που παρουσιάζετε, αλλά κοντά στα 2, αν συνυπολογίσουμε την αδήλωτη μη καταγεγραμμένη ανεργία και τους επιχειρηματίες, καταστηματάρχες και ελεύθερους επαγγελματίες που ξεμένουν από δουλειά. Υπάρχουν επιπλέον και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι υπολογίζονται ακόμη και στο 1 εκατομμύριο. Υπάρχουν επιπλέον και οι συνταξιούχοι δίχως σύνταξη. Άλλες 350 χιλιάδες και αυτοί.

Τι σημαίνουν πρακτικά αυτά; Ότι υπάρχουν εκατομμύρια Έλληνες σε απόλυτη οικονομική αδυναμία. Ότι ο κόσμος δεν έχει καθόλου χρήματα στο πορτοφόλι και ούτε ένα ευρώ για να ξοδέψει. Αποτέλεσμα; Απόλυτη καταναλωτική στασιμότητα, ακόμη και στα πιο βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Περαιτέρω καθίζηση της αγοράς. Λουκέτα τα οποία πολλαπλασιάζονται. Υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι και ευρωβουλευτές μας που περιοδεύουν αυτές τις ημέρες σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια αποτυπώνουν μία τραγική εικόνα. Υπάρχουν γειτονιές και συνοικίες που βλέπεις πέντε, έξι, εφτά λουκέτα ή ρολά κατεβασμένα στη σειρά και ένα κατάστημα ανοικτό. Την ίδια στιγμή, με τη φορομπηχτική και αντιαναπτυξιακή πολιτική σας σκοτώνετε οτιδήποτε έχει απομείνει από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ οι τράπεζες (τις οποίες συνεχώς χρηματοδοτείτε) έχουν σφαλίξει τη στρόφιγγα οποιαδήποτε δανειοδότησης.

Που οδηγούν αυτά; Η πραγματική Οικονομία να έχει καταστεί κρανίου τόπος. Και να εκτοξεύεται ακόμη περισσότερο η ανεργία. Μιλάμε για ένα καταστροφικό ντόμινο. Μία δολοφονική χιονοστιβάδα, η οποία όσο κατρακυλά, τόσο διογκώνεται και τόσο καταπλακώνει την Κοινωνία. Πρόκειται για το φαινόμενο του φαύλου κύκλου της αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης και ανεργίας. Είναι η λάθος συνταγή και το λάθος φάρμακο που σκοτώνει τον ασθενή αντί να τον ανασταίνει, όπως έλεγε κάποτε ο νυν πρωθυπουργός, αλλά και όπως περιέγραψε πρόσφατα ο Φιλίπ Λεγκρέν, πρώην σύμβουλος του προέδρου της Κομισιόν. Μην ξεχνάμε επίσης τον επιστημονικό επικεφαλής του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ που αποκάλυψε ότι ήταν από νωρίς γνωστό ότι η Ελληνική Οικονομία καταστρεφόταν (και δεν διασωζόταν) λόγω λάθους στον πολλαπλασιαστή που υπολόγιζε τις συνέπειες της φορολόγησης και των περικοπών στο κοινωνικό κράτος πάνω στο δίπτυχο ύφεση-ανεργία. Αλλά και ο ευρωβουλευτής Αλεχάντρο Σέρκας, παρουσιάζοντας την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πολιτική που εφαρμόζετε μαζί στην Ελλάδα Τρόϊκα και συγκυβέρνηση, είχε πει ότι η χώρα μας δεν έχει τοποθετηθεί πάνω στο κρεβάτι του χειρουργού, αλλά πάνω στον πάγκο του χασάπη.

Γι’ αυτό ακριβώς μιλάμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για τον σφαγιασμό της Πατρίδας μας και των συμπατριωτών μας. Το λένε φωναχτά πλέον οι Ευρωπαίοι, το διαλαλούν οι ξένοι και έρχεστε εσείς σήμερα να μας πείτε ότι με τούτο εδώ το Νέο Μεσοπρόθεσμο θα σώσετε ακόμη παραπάνω την Ελλάδα και τους Έλληνες. Και σας απαντούμε: Μη, φτάνει, όχι άλλη τέτοια διάσωση! Σας θυμίζω ότι και το πρακτορείο Bloomberg έχει γράψει ότι από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, καμιά άλλη χώρα σε καιρό ειρήνης δεν έχει περάσει τα δεινά που έχει περάσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Αυτή είναι η αλήθεια! Έχετε σπρώξει την Ελλάδα στο γκρεμό μίας κρίσης, όχι οικονομικής και κοινωνικής, αλλά πλέον ανθρωπιστικής. Και όπως θα σας πω τώρα αμέσως, τα στοιχεία είναι τραγικά και συγχρόνως αμείλικτα.

Στους πίνακες της Eurostat για τη φτώχεια στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση. Το 34,6% του πληθυσμού μας, δηλαδή παραπάνω από 1 στους 3 Έλληνες, βρίσκεται στα όρια της φτώχειας. Στην πραγματικότητα βέβαια, το ποσοστό και η αναλογία είναι πολύ παραπάνω. Πώς αιτιολογείται αυτό που σας λέω; Ας το δούμε ως εξής: το όριο της φτώχειας βρίσκεται επισήμως περίπου στα 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, για μία οικογένεια με δύο παιδιά. Τυπικά δηλαδή, φτωχή είναι η οικογένεια που με λιγότερα από 1.000 το μήνα καλείται να πληρώνει πάγια έξοδα του σπιτιού, τροφή, ρούχα και να μεγαλώνει και δύο παιδιά. Αυτό είναι αδύνατον να συμβεί όπως καταλαβαίνουν όλοι οι συνάδελφοι που έχουν περάσει από τη φάση του μικρομεσαίου νοικοκύρη! Επομένως, το πραγματικό όριο της φτώχειας, αν θέλουμε να μιλάμε ρεαλιστικά, υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ ανά μήνα για μία οικογένεια με δύο παιδιά και συνεπώς, το πραγματικό ποσοστό φτώχειας δεν είναι 34,6%, αλλά πολύ μεγαλύτερο.

Θέλετε και άλλα στοιχεία για το περίφημο success story, το οποίο έρχεστε σήμερα να παρατείνετε με το Νέο Μεσοπρόθεσμο; Σκεφθείτε μόνο ότι το 20% των ελληνικών νοικοκυριών στερείται σήμερα βασικά είδη διαβίωσης, όπως είναι για παράδειγμα η θέρμανση το χειμώνα. Στοιχείο από Eurostat είναι κι αυτό! Σπίτια με συνταξιούχους και μικρά παιδιά φτάνουν να κάνουν επιλογή ανάμεσα στο αν ζεσταθούν, ή αν θα φάνε. Αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι σκηνές από ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες του 1960, δεν αφορούν σύγχρονη χώρα ούτε μέλος της ευρωζώνης.

Σκεφθείτε ότι ένας αριθμός 150.000 μαθητών έχει ανάγκη καθημερινής δωρεάν σίτισης μέσα από σχολικά συσσίτια, καθώς δεν έχουν στην τσάντα κολατσιό από το σπίτι, αλλά ούτε και ένα ευρώ για να αγοράσουν μία τυρόπιτα.

Σκεφθείτε επίσης ότι σε μία χώρα που το λεγόμενο «κεραμίδι» ήταν πάντοτε ιερό υπάρχουν μόνο εντός της πρωτεύουσας πάνω από 20.000 καταγεγραμμένοι άστεγοι. Θα τους εξασφαλίσετε – λέτε - κοιτώνες προσωρινής φιλοξενίας. Ακολουθείτε, απ’ ότι βλέπουμε, κατά γράμμα τις οδηγίες των Τροϊκανών, οι οποίες είχαν διαρρεύσει στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες σας έλεγαν αντί να ανακουφίσετε τα φτωχά και υπερχρεωμένα νοικοκυριά, να φτιάξετε ξενώνες για αστέγους για να το πλασάρετε ως δήθεν κοινωνική πολιτική.

Σκεφθείτε επίσης ότι υπάρχουν άνεργοι και ανασφάλιστοι που έχουν καρκίνο ή άλλες βαριές ασθένειες και πεθαίνουν δίχως βοήθεια, καθώς το γεγονός ότι κατέχουν ένα σπίτι, τους στερεί το δικαίωμα για βιβλιάριο απόρου. Σας αναφέρω εδώ ότι πριν λίγο καιρό είχε επισκεφθεί την Ελλάδα ομάδα οκτώ εθελοντών γιατρών από τη Γερμανία και η άποψη που διαμόρφωσαν είναι ότι η κατάσταση της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα θυμίζει εμπόλεμη ζώνη, περίπου όπως στο Ιράκ και στη Συρία. Και αυτό φυσικά, λόγω των πολιτικών του μνημονίου.

Τέλος, σας καλώ να σκεφθείτε ότι πάνω στην απόγνωσή τους, περισσότεροι από 6.000 συμπατριώτες μας έδωσαν τέλος στη ζωή τους. Και να ξέρετε όλοι ότι αυτός ο αριθμός είναι μονάχα ο επίσημος, καθώς πολλές αυτοκτονίες δεν δηλώνονται για κοινωνικούς και θρησκευτικούς λόγους.

Στο τι έχετε καταφέρει με το πρόγραμμα της δήθεν προσαρμογής και δήθεν διάσωσης της Ελληνικής Οικονομίας, δεν θα σταθώ επί μακρό. Αρκεί το γεγονός ότι ρωτούσε τον υφυπουργό η ειδική αγορήτρια των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ συγκεκριμένα ερωτήματα, με συγκεκριμένα μεγέθη και εκείνος αντί να δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις, απαντούσε με δικές του ερωτήσεις παίζοντας την κολοκυθιά. Ξεκάθαρο σημάδι αδυναμίας υποστήριξης των κυβερνητικών θέσεων και ισχυρισμών. Η ουσία είναι μία. Όσο και αν υπολογίζετε τη μαύρη δημοσιονομική τρύπα, θα επιχειρήσετε να την καλύψετε με νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα τα οποία θα φέρετε μετά τις εκλογές. Δεν σας πιστεύουμε ότι θα τα βρείτε από εξορθολογισμό των εξόδων του κράτους, διότι ακόμη κι αυτό σημαίνει νέες περικοπές σε κοινωνικές παροχές και νέες απολύσεις. Και φυσικά, μιλάμε για τον εξορθολογισμό του παραλόγου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα να απολύετε φτωχές καθαρίστριες και να προσλαμβάνετε ιδιωτικά συνεργεία για τα ίδια και παραπάνω χρήματα.

Όσο για τη χρηματοδοτική τρύπα, η συνταγή για εσάς είναι γνωστή. Νέα δάνεια και μνημόνια (όπως έχουν κατ’ επανάληψη παραδεχτεί πλήθος ντόπιων και ξένων επισήμων παραγόντων), τα οποία θα παρατείνουν τη σκλαβιά της Ελλάδας στους δανειστές και την εξαθλίωση της Κοινωνίας μας, ή ξεπούλημα ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας μας αντί πινακίου φακής ή υπό όρους πολιτικής αδιαφάνειας, όπως συνέβη με την Αγροτική, τον Αστέρα, το Ελληνικό και άλλα. Για επενδύσεις δεν γίνεται καν λόγος. Αρκεί να δούμε ποιες μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια, για να αντικατασταθούν από σουβλατζίδικα και τυροπιτάδικα και αυτό η κυβέρνηση να το αποκαλεί ανάκαμψη, ανάπτυξη και επενδυτικότητα. Ή μήπως αποτελεί επενδυτικότητα η θέσπιση ιδιωτικών, ντόπιων και ξένων, μονοπωλίων ακόμη και πάνω σε εθνικής στρατηγικής σημασίας εταιρείες;

Σε ότι αφορά εκείνο το οποίο παρουσιάζετε ως το πρώτο και βασικό πρόβλημα, το χρέος δηλαδή και εκεί έχετε κατορθώσει το απίστευτο: να έχουμε δανειστεί ποσά παραπάνω από το αρχικό χρέος, να έχει υποστεί ο λαός τέσσερα χρόνια λιτότητα, φτώχεια και εξαθλίωση και το χρέος να είναι σήμερα παραπάνω από το αρχικό ως απόλυτος αριθμός και καθόλου βιώσιμο ως ποσοστό επί ενός ΑΕΠ που καταρρέει. Την ίδια ώρα έχετε μετακυλήσει το χρέος μας από ιδιώτες σε κράτη, υπό αγγλικό δίκαιο, με ενέχυρο ότι υπάρχει πάνω στην Ελληνική Επικράτεια.

Και το δεύτερο κατόρθωμά σας, είναι να έχετε δώσει πακέτα στήριξης και ανακεφαλαιοποιήσεις στις τράπεζες, επιτρέποντάς τους να ενθυλακώσουν τα παλιά κέρδη τους και να «κοινωνικοποιήσουν» (εντός εισαγωγικών) την όποια χασούρα, επιβαρύνοντας ακόμη παραπάνω το εθνικό μας χρέος, εμάς και τα παιδιά μας. Και ταυτόχρονα, να μη δέχονται κουβέντα ούτε περί κοινωνικής ευθύνης, ούτε περί κουρέματος του ιδιωτικού χρέους, ειδικά απέναντι στους φτωχούς και αναξιοπαθούντες συμπατριώτες μας.

Αυτή είναι συνολικά η πολιτική σας συνάδελφοι της συγκυβέρνησης. Και θέλετε αλήθεια, μέσω της υπερψήφισης του παρόντος Μεσοπρόθεσμου, να σας επιβραβεύσουμε και να σας δώσουμε τη συναίνεσή μας για να συνεχίσετε; Είμαστε εδώ και λέμε όχι. Αρνούμαστε να σας αφήσουμε να οδηγήσετε τη χώρα και την Κοινωνία στον πάτο του κατήφορου. Και ανάλογη με τη δική μας στάση, θα είναι η στάση που θα επιδείξει ο Ελληνικός Λαός διά της έκφρασης της ψήφου του στις 18 και στις 25 Μαϊου. Αυτές οι περίεργες μετρήσεις με τα περίεργα ευρήματα που παρουσιάζουν μέσα ενημέρωσης φιλικά προσκείμενα σε εσάς, δείχνουν μία συγκυβέρνηση να αναπνέει μόλις και μετά βίας πάνω από την επιφάνεια του πολιτικού τέλματος μέσα στο οποίο βουλιάζει. Τα μηνύματα που έχουμε λάβει εμείς από κλιμάκια στελεχών μας που περιοδεύουν ανά την Ελληνική Επικράτεια είναι τελείως διαφορετικά.

Σύντομα, η γκρίζα αυτή παρένθεση της διακυβέρνησής σας με ασκούμενη πολιτική τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης, της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης, θα κλείσει οριστικά για να πάρουν ανάσα ελπίδας και ζωής η Πατρίδα και η Κοινωνία. Σε αυτό το νέο ξεκίνημα για μία αναπτυξιακή, φιλολαϊκή, κοινωνικά δίκαιη, εθνικά ανεξάρτητη και υπερήφανη πολιτική προς τα εμπρός και προς το μέλλον, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα είμαστε πρωταγωνιστές και συνάμα θεματοφύλακες».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση