GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οδικό χάρτη εξαγωγών ζήτησε ο Μαρκόπουλος

Δείτε την ανακοίνωση του Κώστα Μαρκόπουλου: "Συζητήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ευβοίας της Ν...



Δείτε την ανακοίνωση του Κώστα Μαρκόπουλου:
"Συζητήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ευβοίας της ΝΔ Κώστα Μαρκόπουλου για την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας κατά τη διάρκεια της οποίας ο βουλευτής μετέφερε την αγωνία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων για την καθοδική πορεία που εμφάνισαν οι δείκτες των ελληνικών εξαγωγών επί ένα πεντάμηνο έως το Φεβρουάριο 2014.
Τόνισε ότι η στροφή προς τις εξαγωγές εν μέσω της εσωτερικής οικονομικής κρίσης αποτέλεσε για πολλές επιχειρήσεις κατεύθυνση σωτηρίας. Ρώτησε τον αρμόδιο Υπουργό εάν έχουν μελετηθεί τα αίτια αυτής της πτώσης και ποιες πρωτοβουλίες έχει λάβει το υπουργείο Ανάπτυξης, ειδικότερα στα πλαίσια της προεδρίας της Ε.Ε., ώστε να επιλυθεί το βασικό πρόβλημα του κόστους χρήματος που ταλανίζει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και γενικότερα πρωτοβουλίες για να αναστραφεί αυτό το κλίμα.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μηταράκης απάντησε ότι όντως υπήρξε κόπωση το συγκεκριμένο πεντάμηνο την οποία απέδωσε στην εντυπωσιακή αύξηση των προηγούμενων δύο ετών η οποία επετεύχθη από τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις που στόχευσαν σε «εύκολες νίκες» για άμεσα κέρδη χωρίς να έχουν το απαραίτητο μέγεθος και οργάνωση για να σταθούν και να πετύχουν υψηλούς στόχους στο εξωτερικό.
Παράλληλα χώρες στις οποίες κατευθύνονται οι εξαγωγές μας όπως η Κύπρος, η Συρία, η Τουρκία, η Ουκρανία βρίσκονται σε κρίση. Ανέφερε επίσης την πτώση εξαγωγών ελαιολάδου την συγκεκριμένη περίοδο λόγω χαμηλής παραγωγής. Η εξωστρέφεια αποτελεί βασική πηγή πλούτου για εισόδημα στη χώρα και προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ήδη έχουν δοθεί 40 εκατ. ευρώ για ενίσχυση εξαγωγικών επιχειρήσεων και πρόκειται να δοθεί περίπου ακόμα 1,5 δις ευρώ στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ.

Ο Κώστας Μαρκόπουλος ζήτησε πρωτοβουλίες στο κομμάτι της οικονομικής διπλωματίας και ενημέρωση για τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ και Ευρώπης. Επανέλαβε το πρόβλημα της ρευστότητας και τόνισε ότι οι επιχειρήσεις ζητούν οδηγίες σε ποιο τομέα εξαγωγών πρέπει να κατευθυνθούν. Η χώρα χρειάζεται οδικό χάρτη εξαγωγών.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι οι εξαγωγές από 21 δις το 2010 έφτασαν στα 27 δις το 2012-2013. Στα πλαίσια της προεδρίας της Ε.Ε. έγινα συμφωνίες με χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία. Υπάρχει ειδική συντονιστική επιτροπή στην οποία οι φορείς των εξαγωγών μπορούν να καταθέσουν προτάσεις και ερωτήματα. Σε ότι αφορά την ρευστότητα ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων έχει εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 500 εκατ. ευρώ ανακυκλούμενα. Παρά το γεγονός ότι οι χώρες του G7 και οι BRICS εμφανίζουν μείωση εξαγωγών κατά 2,5% το πρώτο εξάμηνο του 2014, ο στόχος της Ελλάδας είναι αύξηση των εξαγωγών κατά 4,5 % για το 2014."

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση