GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

FT: Τα υπέρ και τα κατά του ευρώ για το Νότο – Τι δεν κατάλαβαν οι Έλληνες…

Τα υπέρ και τα κατά του ευρώ για το Νότο σχολιάζει ο Wolfgang Munchau για λογαριασμό των Financial Times. Στο άρθρο, μεταξύ άλλων, ...


Τα υπέρ και τα κατά του ευρώ για το Νότο σχολιάζει ο Wolfgang Munchau για λογαριασμό των Financial Times. Στο άρθρο, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι περισσότεροι Έλληνες, ακόμη και έπειτα από εξαετή ύφεση, υποστηρίζουν την ένταξη της χώρας στη νομισματική ένωση, κάτι που ισχύει και για την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ισπανία και την Ιρλανδία. Η μόνη χώρα που δεν στηρίζει το ευρώ είναι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ιταλία. Οι εξηγήσεις; Δύο. Οι Ιταλοί υποφέρουν πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι τα άλλα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου και ο δεύτερος λόγος είναι πως η Ιταλία, εν αντιθέσει με την Ελλάδα και την Ισπανία, στηρίχθηκε αποκλειστικά στη λιτότητα για την οικονομική προσαρμογή.
Διαβάστε πιο κάτω ολόκληρο το άρθρο
Ευρωπαίος πρώην υπουργός μου είπε κάποτε σε μία αναλαμπή ειλικρίνειας πως είμαστε τυχεροί που οι Έλληνες δεν κατάλαβαν ότι το ίδιο το ευρώ μπορεί να ήταν η βαθιά αιτία της οικονομικής τους κατάρρευσης.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι περισσότεροι Έλληνες υποστηρίζουν την ένταξη της χώρας στη νομισματική ένωση. Η εξαετής ύφεση φαίνεται πως δεν έχει αλλάξει κάτι. Το ίδιο ισχύει στην Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ισπανία και την Ιρλανδία. Καμία από τις χώρες του προγράμματος -όσες έχουν λάβει στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας- δεν έχει υποστηρίξει σοβαρά την αποχώρηση από το ευρώ.
Η μόνη χώρα όπου διεξάγεται αυτή η συζήτηση είναι η Ιταλία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% οι Ιταλοί στηρίζουν κόμματα που έχουν αμφισβητήσει με τον έναν τρόπο ή τον άλλο το ευρώ. Η Λίγκα του Βορρά, το αυτονομιστικό κόμμα της βόρειας Ιταλίας ζητά πλήρη έξοδο. Το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων που έχει ποσοστό στις δημοσκοπήσεις μεγαλύτερο του 25%, θέλει δημοψήφισμα. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ιταλία χρειάζεται χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία ως προϋπόθεση για να μείνει στο ευρώ.
Γιατί η συζήτηση αυτή γίνεται μόνο στην Ιταλία; Μπορώ να προσφέρω δύο εξηγήσεις:
Η πρώτη είναι πως οι Ιταλοί υποφέρουν πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι τα άλλα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου. Η Ιταλία δεν ευνοήθηκε από την εκρηκτική πιστωτική επέκταση της προηγούμενης δεκαετίας. Δεν βίωσε το μεγάλο άλμα στις τιμές κατοικιών ούτε τη φρενίτιδα στις επενδύσεις υποδομών, ούτε τις μεγάλες εισροές κεφαλαίων από τον ευρωπαϊκό Βορρά. Ο λαός της δεν πλούτισε εκείνα τα χρόνια. Η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα από τότε που η χώρα υιοθέτησε το ευρώ, το 1999.
Ο δεύτερος λόγος είναι πως η Ιταλία, εν αντιθέσει με την Ελλάδα και την Ισπανία, στηρίχθηκε αποκλειστικά στη λιτότητα για την οικονομική προσαρμογή. Το 2013, το έλλειμμά της ήταν 3% του ΑΕΠ. Στη Γαλλία ήταν 4,3%, στην Ισπανία 7,1% και στην Ελλάδα 13,1%. Οι τεχνικοί στη Ρώμη και στις Βρυξέλλες δηλώνουν ότι είναι εφικτό για την Ιταλία να μειώσει το υψηλό της χρέος, ακόμη και με χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης ενόσω η δημοσιονομική της πολιτική είναι αρκετά περιοριστική. Αυτός ο υπολογισμός, τεχνικά, είναι σωστός. Εξαρτάται όμως από τη μακροπρόθεσμη πολιτική στήριξη. Μία επιφυλακτική ερμηνεία των δημοσκοπήσεων είναι πως δεν θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένη αυτήν τη στήριξη.
Στην Ισπανία για παράδειγμα, κάποιο μέρος της οικονομικής προσαρμογής έγινε μέσω της αγοράς εργασίας, μέσω κάποιου συνδυασμού μείωσης τιμών και απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Πολλοί Ιταλοί πιστεύουν, σωστά ή λάθος, πως το ευρώ δεν είναι αποτελεσματικό για εκείνους. Αυτή η συζήτηση δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά για καμία πλευρά από τις δύο – βρισκόμαστε μόλις στην αρχή. Ακόμη δεν έχω ακούσει κάποιο πειστικό επιχείρημα για το πώς θα μπορούσε να οργανωθεί η έξοδος ώστε να ωφεληθεί η Ιταλία, ούτε για το πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό χωρίς να πυροδοτηθεί μαζική χρηματοοικονομική κρίση. Ακόμη και τα logistics είναι απίστευτα περίπλοκα.
Παρομοίως, οι υποστηρικτές της νομισματικής ένωσης δεν κατάφεραν να εξηγήσουν πώς η Ιταλία μπορεί να ευδοκιμήσει σε μία νομισματική ένωση με τη Γερμανία. Το βιαστικό επιχείρημα είναι πως τα προβλήματα της Ιταλίας δεν έχουν καμία σχέση με το καθεστώς της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Το μόνο πρόβλημα είναι οι διαρθρωτικές δυσκαμψίες της χώρας. Εάν η Ιταλία προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, όλα θα είναι καλά.
Αυτά είναι ανοησίες. Η παγκοσμιοποίηση ήταν ασύμμετρο σοκ. Έφερε νέους πελάτες για τα πολυτελή αυτοκίνητα της Γερμανίας, αλλά για την Ιταλία έφερε μόνο νέους ανταγωνιστές. Δεν θα ήταν παράλογο για μία χώρα να αντιδράσει σε αυτό το ασύμμετρο σοκ μέσω υποτίμησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Μπορεί να προσαρμοστεί η Ιταλία εντός της νομισματικής ένωσης; Για να λειτουργήσει αυτό πρακτικά σε μία μεγάλη χώρα, χρειάζεται οικονομική σύγκλιση, μεταφορές, κινητικότητα εργατικού δυναμικού και παρόμοιο νομικό και ρυθμιστικό περιβάλλον. Δύσκολα μπορούν να γίνουν αυτά χωρίς πολιτική ένωση. Για τις χώρες που είναι επαρκώς όμοιες με τη Γερμανία, όπως η Ολλανδία και η Αυστρία, είναι ευκολότερη η προσαρμογή σε αυτό το σοκ. Η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη και ανελαστική.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για τη σύγκλιση, αλλά δεν αρκούν. Ορισμένες από τις απαραίτητες προϋποθέσεις -όπως η ετοιμότητα της Γερμανίας να συρρικνώσει το πλεόνασμά της στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών- δεν εξαρτώνται από τους Ιταλούς πολιτικούς. Το φιλοευρωπαϊκό κατεστημένο της χώρας δεν έχει ακόμη εξηγήσει πώς θα εξασφαλίσει τη συνεργασία άλλων κυβερνήσεων της ευρωζώνης.
Οι κυβερνήσεις τόσο του Σ. Μπερλουσκόνι όσο και του Μάριο Μόντι δέχθηκαν το πολύ περιοριστικό δημοσιονομικό συμβόλαιο χωρίς να πετύχουν συμβιβασμούς -όπως θα ήταν για παράδειγμα η συμφωνία για την έκδοση εργαλείων κοινού χρέους- που θα συνέβαλαν στη σταθεροποίηση της ιταλικής οικονομίας.
Οι υποστηρικτές της συναλλαγματικής ένωσης δεν θα πρέπει να φοβούνται την ευρεία συζήτηση για τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιλογές που συνεπάγεται κάθε γραμμή πορείας. Χωρίς αυτήν τη συζήτηση, το πιθανότερο είναι πως θα επικρατήσουν οι αντίπαλοι του ευρώ. Τα εκλογικά σώματα ανατρέπουν συστήματα που δεν καταφέρνουν να παράγουν οικονομική ανάπτυξη για μακρές περιόδους.
Η Ελλάδα και η Ισπανία δεν έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο. Πιθανότατα ούτε η Ιταλία. Η Ιταλία, όμως, βρίσκεται πιο κοντά από όλους. Ας αρχίσει λοιπόν η συζήτηση.
Πηγή για την μετάφραση: Euro2day.gr

6 σχόλια

  1. ΤΕΛΟΣ Η ΕΥΡΏΠΗ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΟΥΣ ...ΚΎΡΙΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ..ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ,ΣΑΜΑΡΆ ,ΒΕΝΙΖΈΛΟ, ΜΠΑΡΟΖΟ και ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑΣ--ΑΔΩΝΙΣ--ΒΟΡΙΔΗΣ-ΠΛΕΥΡΗΣ- ΚΑΙ ΣΙΑ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΎΝ....ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΔΕΊΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΎΘΩΝ Α-Κ-Ο-Μ-Α....ΜΗΠΩΣ ΚΆΝΑΜΕ ΌΛΟΙ ΛΑΘΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΏΡΓΟ ΠΑΠΑΔΝΡΕΟΥ;

    περιποιεί τιμή στους έλληνες πολιτικούς και στην ελλάδα, η ανάμιξη των ξένων στο ποιός θα είναι ο επόμενος -έστω και "υπηρεσιακός (για ποιούς άρα 'γε;)"- πρωθυπουργός στην ελλάδα.

    αλλά έιπαμε, η ελλάδα είναι χώρος για τον οποίο ένας πρώην μαοϊκός και νύν μεταμεληθής "δημοκράτης", ο πορτογάλος!! μπαρόζο μπορεί να προτείνει έλληνα πρωθυπουργό.

    επίσης, τι σημαίνει το "ο κ. Σαμαράς είπε στον κ. Μπαρόζο ότι ήταν πια διατεθειμένος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το ΠΑΣΟΚ, «κάτι που απέφευγε επί μήνες ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει ο ίδιος την πρωθυπουργία;»

    στον μπαρόζο έδινε λογαριασμό ο α. σαμαράς και οι υπόλοιποι;

    είναι εκπληκτική η παραδοσιακή φαυλότητα των ελλήνων πολιτικών που αποπνέουν οι διάλογοι...

    ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΊΣΕΤΕ ΆΠΛΑ.. ΣΚΟΤΏΣΤΕ ΤΟΥΣ.. ΝΑΙ ΚΡΕΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΗΤΕΣ....ΤΕΛΟΣΣΣ..ΣΕ ΚΑΝΈΝΑ ΠΡΆΣΙΝΟ ΜΠΛΕ ΑΚΌΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΌ ΣΎΜΒΟΥΛΟ ΨΗΦΟΟΟΟΟΟΟ...ΠΆΝΕ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΟΘΕΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΣΟ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΣ, ΠΟΣΟ ΠΑΧΥΔΕΡΜΟ, ΠΟΣΟ ΖΩΟΝ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2014, ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥ, ΤΟΥΣ ΒΙΑΣΤΕΣ ΤΟΥ, ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟ;;

    ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΣΤΕΡΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ, ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΝΙΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ, ΤΟΥΣ ΗΘΙΚΟΥΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΥΣ ΣΕ 5000 ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ!

    ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΑΥΤΑ, ΠΙΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ, ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ - ΣΑΜΑΡΑ, ΒΕΝΙΖΕΛΟ!!!!!

    ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ, Ο ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ, ΤΟ ΤΣΙΡΑΚΙ ΤΩΝ ΨΥΧΑΡΗ-ΜΠΟΜΠΟΛΑ, Ο "ΠΟΤΑΜΙΣΙΟΣ" ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΠΟΥ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΤΟΝ ΠΛΑΣΣΑΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ, ΩΣ ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥΣ, ΤΩΡΑ ΠΟΥ Ο "ΝΑΠΟΛΕΩΝ" ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΞΑΫΛΩΝΕΤΑΙ!

    ΠΟΣΟ ΖΩΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ’ΣΑΙ, ΝΑ ΚΑΘΕΣΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΙ ΤΑ ΑΘΛΙΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ, ΠΟΣΟ ΖΩΟΝ, ΓΙΑ ΝΑ "ΠΕΙΘΕΣΑΙ" ΚΙΟΛΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΘΛΙΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ-ΜΙΣΘΑΡΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΨΥΧΑΡΗ, ΤΟΥ ΜΠΟΜΠΟΛΑ, ΤΟΥ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΤΟΥ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ…

    Η ΑΘΛΙΑ ΑΥΤΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ, ΤΑ ΑΧΟΡΤΑΓΑ ΚΑΙ ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ ΑΥΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΤΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΕΤΕ, ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΥΠΑΚΟΥΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΤΟΥΣ, 40 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ- ΣΑΜΑΡΑ, ΒΕΝΙΖΕΛΟ!!!

    ΠΟΣΟ ΖΩΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΟΤΑΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ 100%, ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ 300 ΕΥΡΩ;;;

    ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΒΙΑΣΤΕΣ ΣΑΣ, ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ- ΣΑΜΑΡΑ, ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑ, ΨΥΧΑΡΗ – ΣΤΑΥΡΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ "ΠΟΤΑΜΙ" ΤΟΥ.

    ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ!!

    ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΥΣ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΕΡΒΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΖΙ ΟΥΤΕ ΤΟ 20% ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ (ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτοί οι τρεις 'ριξαν τον Παπανδρέου..Την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.

    Βόμβα μεγατόνων οι αποκαλύψεις των Financial Times...

    Ο Βενιζέλος πίσω από τη πλάτη του πρωθυπουργού, εκανε κρυφές συνεννοήσεις με τον Μπαρόζο.

    Ο Μπαρόζο, στο ίδιο συνωμοτικό κλίμα, σχεδίαζε με τον Σαμαρά, πως, θα ανατρέψουν τον Παπανδρέου.

    Το δημοψήφισμα τους είχε τρομάξει. Στην Αθήνα τα παπαγαλάκια των γνωστών Συγκροτημάτων είχαν...
    αρχίσει να κανιβαλίζουν τον Παπανδρέου, φιλοτεχνώντας ενα πορτραίτο ανόητου κι ανεύθυνου ανδρός.
    Ο Παπανδρέου μετρούσε μέρες
    από τους Financial Times ...

    ΓΑΜΉΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΎ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΥΣ ΒΡΕΊΤΕ..ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ...

    ΠΡΟ-ΔΟ-ΤΕΣ...ΜΕ ΒΟΥΛΑ..ΤΑ ΠΟΥΤΑΝΟΠΑΙΔΑ ...ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΝΟΘΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΣΚΑΙ---ΜΕΚΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να συλληφθούν ΟΛΟΙ οι ρατζιστες ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΊΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ...ΜΙΣΘΟΊ ΑΝΉΛΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΊ ΕΝΗΛΊΚΟΥ.....ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτοί ΟΙ ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ Γκέμπελς...θα ΦΑΝΕ ΚΑΛΑ...

    Τώρα για το τι βλέπουμε και διαβάζουμε στο δημοσίευμα των Financial Times ΣΑΜΑΡΑ- ΒΕΝΙΖΈΛΟΥ-ΜΠΑΡΟΖΟ που κατά την γνώμη μου ο Μπαρόζο δεν δρούσε μόνος ....Αν δεν είναι έσχατη προδοσία τότε τι είναι;

    Ο Παπανδρέου καλώς η κακός με εκβιαστικά μέσα έφυγε τον ΈΔΙΩΞΑΝ...,π.χ χρέη του ΠΑΣΟΚ όπως και της Νέας Δημοκρατίας και πολλά άλλα κόλπα που έκαναν και κάνουν με τραπεζίτες όλοι αυτοί με την συνδρομή μερικών μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών κοντεύουν να Τρελάνουν τον κόσμο ...ΌΤΑΝ καλύπτουν ΌΛΑ ΜΑ ΌΛΑ τα μεγάλα σκάνδαλα και τι κάνουν; κυνηγούνε της μικρό απατεωνιές και καλά κάνουν ...Όμως όταν λες διαφάνεια ΞΕΚΙΝΑΣ από την κορυφή και κατεβαίνεις , αν ο κόσμος το έβλεπε θα έτρεχε να πει να πάω και εγώ να ταχτοποιήσω τα του οίκου μου ...

    Στην διορισμένη συγκυβέρνηση έγινε το αντίθετο ...Έως εδώ όμως .... Μια φορά προδότης για πάντα προδότης λένε στο χωριό μου κύριε Σαμαρά ,Βενιζέλο, Ρήγα, Αδωνι, Πλεύρη, Κασσή, Μπατλάκοι , ΕΩΣ ΕΔΩ και για σένα κύρια δικαιοσύνη που ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί δικαστές που σώζουν ακόμα το κύρος σου...

    Αρκετά με τους τραπεζίτες μας--τους.. Θα λογοδοτούν όλοι κάθε μήνα σε όλους εμάς του μετόχους που μας φόρτωσαν τα χρέη τους και μας έκαναν μετόχους σε χρέη που δεν μας ανήκουν ..ΑΡΚΕΤΆ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτοί ΟΙ ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ Γκέμπελς... ΤΟΥ ΜΕΚΑ ΚΑΙ ΣΚΑΙ θα ΦΑΝΕ ΚΑΛΑ....

    Ντροπή και αίσχος μας που ως Ελληνες έχουμε αυτούς τους ανθρώπους Ελεύθερους !!!! Με την σειρά που λέει και ο κ. Άδωνις..

    Γλέζος όλοι οι Ελληνες έχουν να πουν μια κουβέντα μόνο ΗΡΩΑΣ δεν τα έβαλε με Ελληνες Δεξιούς η αριστερούς αλλά με ΝΑΖΙ...

    Για τα σεξιστικά σχόλια του στην κ. Δουρου θα πρέπει ΆΜΕΣΑ η εισαγγελία να παρέμβει ΑΥΤΑ είναι κύριε Πάγκαλε {Δημοκράτη ,Φονταμενταλιστή} είναι ΦΑΣΙΣΜΟΣ ...

    Τώρα για το τι βλέπουμε και διαβάζουμε στο δημοσίευμα των Financial Times ΣΑΜΑΡΑ- ΒΕΝΙΖΈΛΟΥ-ΜΠΑΡΟΖΟ που κατά την γνώμη μου ο Μπαρόζο δεν δρούσε μόνος ....Αν δεν είναι έσχατη προδοσία τότε τι είναι;

    Ο Παπανδρέου καλώς η κακός με εκβιαστικά μέσα έφυγε τον ΈΔΙΩΞΑΝ...,π.χ χρέη του ΠΑΣΟΚ όπως και της Νέας Δημοκρατίας και πολλά άλλα κόλπα που έκαναν και κάνουν με τραπεζίτες όλοι αυτοί με την συνδρομή μερικών μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών κοντεύουν να Τρελάνουν τον κόσμο ...ΌΤΑΝ καλύπτουν ΌΛΑ ΜΑ ΌΛΑ τα μεγάλα σκάνδαλα και τι κάνουν; κυνηγούνε της μικρό απατεωνιές και καλά κάνουν ...Όμως όταν λες διαφάνεια ΞΕΚΙΝΑΣ από την κορυφή και κατεβαίνεις , αν ο κόσμος το έβλεπε θα έτρεχε να πει να πάω και εγώ να ταχτοποιήσω τα του οίκου μου ...

    Στην διορισμένη συγκυβέρνηση έγινε το αντίθετο ...Έως εδώ όμως .... Μια φορά προδότης για πάντα προδότης λένε στο χωριό μου κύριε Σαμαρά ,Βενιζέλο, Ρήγα, Αδωνι, Πλεύρη, Κασσή, Μπατλάκοι , ΕΩΣ ΕΔΩ και για σένα κύρια δικαιοσύνη που ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί δικαστές που σώζουν ακόμα το κύρος σου...

    Αρκετά με τους τραπεζίτες μας--τους.. Θα λογοδοτούν όλοι κάθε μήνα σε όλους εμάς του μετόχους που μας φόρτωσαν τα χρέη τους και μας έκαναν μετόχους σε χρέη που δεν μας ανήκουν ..ΑΡΚΕΤΆ ... Έλληνες διαφυλάξετε τα αποτελέσματα των εκλογών ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΝΟΘΕΊΑ.....ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ--ΝΑΖΙ---ΠΡΟΔΟΤΕΣ--- ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ..ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΤΆΝΟΥΝ ΑΥΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση