GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

O Γ. Βουλγαράκης μεταφέρει τις εμπειρίες του από τον μουσουλμανισμό...

George Voulgarakis . Επειδή το τελευταίο διάστημα ,εργάζομαι και κινούμαι σε ενα περιβάλλον που κυριαρχεί ο Μουσουλμανισμός, θελω να ...


Επειδή το τελευταίο διάστημα ,εργάζομαι και κινούμαι σε ενα περιβάλλον που κυριαρχεί ο Μουσουλμανισμός, θελω να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μαζι σας, βγαλμένες μέσα απο αυτη μου την εμπειρία ζωής.
Στην Ελλάδα κακώς εχουμε αναγάγει το θέμα σε πολιτικό επίπεδο. Δεν ειναι θέμα ¨δεξιο¨ η ¨αριστερό¨. Δεν ειναι θέμα προοδευτισμού η συντηρητισμού .
Τα ιερά -για καθε θρησκευόμενο κείμενα ,ειτε ειναι η Αγία Γραφή είτε το Κοράνι είτε οποιοδήποτε αλλο, στη βάση τους ειναι κείμενα διδακτικά και προσφέρουν ενα ηθικοπλαστικό σύστημα αξιών απαραίτητο για καθε οργανωμένη κοινωνία . Ανεξάρτητα απο το τι πιστεύει κανεις, ειναι χρήσιμο να μελετήσει και αλλα θρησκευτικά κείμενα, γιατι μέσα απ αυτα μπορει να δει ανάγλυφα αποτυπωμένη μια φιλοσοφικη διάσταση για τον άνθρωπο και τη ζωή που ειναι δύσκολο να την προσεγγίσει με αλλο τροπο. Μπορει ακομα να δει την ιστορική και κοινωνική συγκυρία ,την πολιτισμική εξέλιξη. Όσο πιο ανοιχτή σκέψη εχει, τοσο πιο πολλα μπορει να δει και αντιληφθεί .
Το πρόβλημα δεν ήταν ποτε και πουθενά τα κείμενα αυτά καθε αυτα. Το πρόβλημα ήταν ο τρόπος ερμηνείας και οι κανόνες που οι φορεις τις καθε θρησκείας κατα καιρούς επέβαλαν στους πιστούς τους.
Το πρόβλημα, με λίγα λόγια,ειναι ο φανατισμός.
Αλλα ο φανατισμός ειναι γενικότερο πρόβλημα,συνδεδεμένο με την ανθρώπινη φύση. Μπορει να ειναι θρησκευτικός ,πολιτικός,επιστημονικός ,αθλητικός κλπ.
Και ειναι παντα επικίνδυνος, σε όλες του τις μορφές.
Εκτός αυτού,ένας θρησκευόμενος άνθρωπος, μπορει να προσευχηθεί παντού. Όπου θελει. Το τελετουργικό, ειναι ενα εντελώς κοσμικό κομματι, που κάποιους αφορά και κάποιους όχι. Ένας πραγματικά θρησκευόμενος άνθρωπος, δε εχει ανάγκη απο συγκεκριμένους τοπους λατρείας. Απο περιλαμπρα κτίρια και φανταχτερα οικοδομήματα.
Το θέμα λοιπόν στην ουσία του εχει να κάνει, περισσότερο με την πολιτική και τις εξωτερικές σχέσεις των κρατών που έχουν αναγνωρίσει επίσημες θρησκείες . Όχι με τις θρησκείες , αυτες καθε αυτες.
Χρήσιμο λοιπόν θα ήταν , να μη μπερδεύονται τα πράγματα και μα μην οδηγούμαστε σε επιλογές φανατισμού. Να μην διχάζεται ο κόσμος με λαθος προσεγγίσεις .

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση