GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προσφυγή της Thyssen στο ΣτΕ για να αποφύγει το πρόστιμο στο Ελληνικό Δημόσιο

Στην αντεπίθεση πέρασαν οι Γερμανοί για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, που ποτέ δεν παραδόθηκαν, αλλά και το ένα που παρα...



Στην αντεπίθεση πέρασαν οι Γερμανοί για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, που ποτέ δεν παραδόθηκαν, αλλά και το ένα που παραδόθηκε έγερνε (Παπανικολής).

Για τα υποβρύχια αυτά, δε, «εισέπραξε» μίζες 2.960.225 ελβετικών φράγκων ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών, μαζί με αλλά 16 άτομα, μεταξύ των οποίων η γυναίκα του και η κόρη του.

Σε κάθε περίπτωση, ο «γόρδιος δεσμός» των δύο προγραμμάτων κατασκευής και εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού (Αρχιμήδης και Ποσειδών) θα αργήσει να λυθεί, καθώς η επίλυσή τους έχει περάσει πλέον στα γρανάζια της διεθνούς και ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξέδωσε καταλογιστική πράξη σε βάρος της γερμανικής εταιρείας ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS), που εδρεύει στο Κίελο της Γερμανίας, ύψους 115.000.000 ευρώ. Η εταιρεία TKMS έχει εξαγοράσει την Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW).

Το Ελληνικό Δημόσιο στην ουσία ζητάει από τη γερμανική εταιρεία να του επιστραφεί το σύνολο των ποσών (115 εκατ. ευρώ) που έχει δώσει στην επίμαχη εταιρεία το Ελληνικό Δημόσιο από το 2010 έως τα μέσα του 2011, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Το ποσό αυτό δόθηκε σε δυο δόσεις των 18 εκατ. και των 97 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, επικαλούμενος επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι συνδέονται άμεσα με την εθνική άμυνα, καταλόγισε στη γερμανική εταιρεία το ποσό των 115 εκατ. ευρώ, και διαβίβασε τη σχετική πράξη στη ΔΟΥ για είσπραξη.

Παράλληλα, για την επιστροφή του επίμαχου ποσού, το Δημόσιο επικαλείται αδικαιολόγητο πλουτισμό της γερμανικής εταιρείας, λόγω της καθυστέρησης παράδοσης των υπερσύγχρονων υποβρύχιων «κλάσης 214».

Σύμφωνα με την καταλογιστή πράξη:

1) Από το πρόγραμμα Αρχιμήδης έπρεπε να έχει παραδοθεί ήδη το υποβρύχιο Πιπίνος (12 Απριλίου 2012), το υποβρύχιο Ματρώζος (17 Φεβρουαρίου 2013) και το υποβρύχιο Κατσώνης (27 Δεκεμβρίου 2013).

2) Από το πρόγραμμα Ποσειδών έπρεπε να έχει γίνει η παράδοση του υποβρυχίου Ωκεανός (27 Μαΐου 2012) και τα πρόσθετα υλικά υποβρυχίου (excess materials) της σύμβασης 021Β/02.

3) Δεν έχει ξεκινήσει η παράδοση, μέσω της εταιρείας HDW, του συνόλου των επιπλέον/πρόσθετων υλικών (excess materials). Η αδυναμία αυτή του αναδόχου του έργου οφείλεται στη διαπίστωση ότι στη λίστα των υλικών της σύμβασης 021Β/02 υπάρχουν διπλοεγγραφές και ανύπαρκτα υλικά.

Η υπαίτια αδυναμία εκπλήρωσης της σχετικής υποχρέωσης καθιστά την καταβολή των σχετικών ποσών αχρεωστήτως καταβληθέντων.

4) Μετά την καταγγελία (16 Μαΐου 2011) από πλευράς της εταιρείας HDW της σύμβασης με τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), η κατασκευή των δύο νέων υποβρυχίων του προγράμματος Ποσειδών ΙΙ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την HDW, λόγω των αποκλειστικών δικαιωμάτων σχεδιασμού των υποβρυχίων που έχει.

5) Η κατασκευή των δύο υποβρυχίων του προγράμματος Ποσειδών ΙΙ δεν έχει καν αρχίσει.

Η άμεση έκδοση της καταλογιστικής πράξης από τον κ. Αβραμόπουλο κρίθηκε αναγκαία για την αποτροπή κινδύνων και για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος.

Σύμφωνα με την καταλογιστική πράξη, «ως επιτακτικό δημόσιο συμφέρον νοείται η ανάγκη άμεσης διασφάλισης της απόφασης καταλογισμού μιας εξαιρετικά μεγάλης απαίτησης του Ελληνικού Δημοσίου προερχομένης από την εκτέλεση προγραμμάτων ναυπήγησης υποβρυχίων άμεσα συνδεδεμένων με ζητήματα εθνικής άμυνας έναντι του κινδύνου να καταστεί η εκτέλεση της απαίτησης αυτής αδύνατη ή ιδιαίτερα δυσχερής».

Η γερμανική εταιρεία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υποστηρίζοντας ότι η καταλογιστική πράξη είναι αντισυνταγματική και μη νόμιμη.

Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι κακώς εκδόθηκε από τον κ. Αβραμόπουλο η καταλογιστική πράξη, αφού αρμόδιος για το θέμα καταλογισμών σε ιδιώτες είναι ο υπουργός Οικονομικών.

Επίσης, παραβιάστηκε η συνταγματική επιταγή του άρθρου 20, που επιτάσσει πριν από την έκδοση οποιασδήποτε καταλογιστικής πράξης, να καλείται ο ενδιαφερόμενος σε ακρόαση, ενώ συγχρόνως η ίδια η καταλογιστική πράξη έχει πλημμελή αιτιολογία.

Δεν παραλείπει να αναφέρει η γερμανική εταιρεία, ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «υπέπεσε σε πλάνη περί τα πράγματα» και για το λόγο αυτό εφάρμοσε εσφαλμένα τη νομοθεσία.

Το Ελληνικό Δημόσιο, κατά τους ισχυρισμούς της εταιρείας TKMS, έπρεπε, πριν την έκδοση της καταλογιστικής πράξης σε βάρος της, να κατέθετε διαιτητική αγωγή, σύμφωνα με τους κανόνες διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Πάντως, να σημειωθεί ότι ήδη το Ελληνικό Δημόσιο έχει προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας (ICC) και ζητάει να του επιδικαστεί αποζημίωση για την καθυστέρηση παράδοσης των υποβρυχίων, η οποία, εάν γίνει δεκτή στο Δημόσιο, μπορεί να επιδικαστούν μέχρι και έξι δισ. ευρώ

Άκης Τσοχατζόπουλος

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος έχει καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 20 ετών για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, γιατί από το Μάιο του 1998 έως τον Ιούνιο του 2001, μεταξύ των άλλων, απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 2.960.225 ελβετικών φράγκων, η οποία αποτελεί την παράνομη αμοιβή για τις συμβάσεις των υποβρυχίων (σύμβαση 012Β/2000 -πρόγραμμα Αρχιμήδης και σύμβαση 021Β/2002 - πρόγραμμα Ποσειδών).

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση