GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποιοι έχουν φορέσει το νούμερο «10» της Ιταλίας στα Μουντιάλ

Ο Αντόνιο Κασάνο θα αγωνιστεί στα γήπεδα της Βραζιλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο φορώντας τη φανέλα της Ιταλίας με το νούμερο «10» στην ...


Ο Αντόνιο Κασάνο θα αγωνιστεί στα γήπεδα της Βραζιλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο φορώντας τη φανέλα της Ιταλίας με το νούμερο «10» στην πλάτη και είναι γνωστή η συμβολική αξία του εν λόγω αριθμού. Ποιοι άλλοι, ωστόσο, «ατζούρι» έχουν παίξει με το συγκεκριμένο νούμερο στις προηγούμενες παγκόσμιες διοργανώσεις της «σκουάντρα ατζούρα»;
Όχι πάντα και όχι απαραίτητα τα κλασικά δεκάρια, οι playmakers όπως αποκαλούνται αλλιώς, ο δεύτερος επιθετικός, ο ηγέτης, ο παίκτης βαρόμετρο όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω.
Πριν το 1954 δεν γινόταν χρήση των αριθμών στις φανέλες. Ο πρώτος που φόρεσε το «10» ήταν ο Τζίνο Καπέλο, επιθετικός από τη Πάντοβα της Μίλαν και της Μπολόνια, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ελβετίας εκείνης της χρονιάς.
Το 1958 η Ιταλία δεν έλαβε μέρος στο Μουντιάλ και τέσσερα χρόνια μετά το 1962 ο Ιταλο-Αργεντινός Ομάρ Σίβορι, το δεκάρι της Γιουβέντους ντύθηκε και το «10» της εθνικής στη Χιλή.
Στο Μεξικό το 1970 ο εν λόγω αριθμός εμφανίστηκε στην πλάτη του μέσου της Ιντερ και πριν της Φιορεντίνα και της Εμπολι Μάριο Μπερτίνι. Στον τελικό, μάλιστα, της διοργάνωσης είχε αναλάβει το μαρκάρισμα του δεκαριού της Βραζιλίας και φυσικά εδώ ο λόγος για τον Πελέ.
Στη Γερμανία το 1974 το «10» φοράει ένας από τους μεγαλύτερους εκφραστές του ρόλου που σχετίζεται με τον εν λόγο αριθμό, ο Τζάνι Ριβέρα, στη φωτογραφία με τους Ματσόλα και Καπέλο.
Τέσσερα χρόνια μετά στην Αργεντινή το «10» επιστρέφει στους ώμους ενός… εργάτη, του Ρομέο Μπενέτι, αλλά είναι τυχαίο. Στα επόμενα τέσσερα παγκόσμια Κύπελλα ο Μπέαρτζοτ και μετά ο Βιτσίνι θα χρησιμοποιήσουν ένα καθαρά αλφαβητικό κριτήριο για να μοιράσουν τις φανέλες, διαιρώντας τους 23 ανά ρόλο και μετά πηγαίνοντας από το Α μέχρι το τελευταίο γράμμα της αλφαβήτου.
Στην Ισπανία το 1982 το «10» θα πέσει σε έναν παίκτη, ο οποίος δεν θα συμμετάσχει ούτε σε ένα ματς στην διοργάνωση που ανέδειξε πρωταθλήτρια κόσμου την «σκουάντρα ατζούρα». Ο λόγος για τον μέσο Τζουζέπε Ντοσένα, ο οποίος τότε αγωνιζόταν στην Τορίνο.
Και στο Μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό υπήρξε μια μονομαχία ανάμεσα σε δύο δεκάρια εντελώς διαφορετικά. Στην αναμέτρηση για τη φάση των ομίλων ανάμεσα στην Ιταλία και την Αργεντινή 1-1 από τη μια είχαμε τον Μαραντόνα και από την άλλη τον Σαλβατόρε Μπάνι, συμπαίκτη τότε στην Νάπολι του Ντιέγκο, με τον κεντρικό μέσο να φοράει το «10» για λογαριασμό της Ιταλίας.
Στην Ιταλία το 1990 το «10» το φοράει ο μέσος και γνωστός για την αντοχή του Νίκολα Μπέρτι, ο οποίος στην Ιντερ είχε το νούμερο «8».
Στις ΗΠΑ το 1994 παύει να ισχύει το αλφαβητικό κριτήριο και το «10» πηγαίνει στους ώμους του νόμιμου κατόχου του, του Ρομπέρτο Μπάτζο.
Τέσσερα χρόνια μετά, στη Γαλλία το «10» της Γιουβέντους ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο φοράει το ίδιο νούμερο στην εθνική Ιταλίας.
Το 2002 στην Κορέα και το 2006 στη Γερμανία το «10» λαμβάνει το δεκάρι της Ρόμα, ο Φραντσέσκο Τότι, ο μοναδικός ως τα σήμερα που έχει φορέσει το συγκεκριμένο νούμερο σε δύο σερί Μουντιάλ με τη «σκουάντρα ατζούρα».
Τέλος, στη Νότιο Αφρική το 2010 ήταν ο Αντόνιο Ντι Νατάλε ο προκάτοχος της φανέλας με το «10», το οποίο όπως προείπαμε στη Βραζιλία θα φέρει ο Κασάνο.
Περισσότερα θέματα για το ποδόσφαιρο και τους οπαδούς στο tifosi.gr
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση