GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στο 127% η επάρκεια αίματος στην Πάφο, μειώνεται η προσφορά

Στην Πάφο η επάρκεια αίματος φτάνει το 127%, ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρήθηκε μείωση των φιαλών αίματος που συλλέχθη...



Στην Πάφο η επάρκεια αίματος φτάνει το 127%, ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρήθηκε μείωση των φιαλών αίματος που συλλέχθηκαν...

Οι 5.482 φιάλες το 2011 μειώθηκαν στις 4.633 το 2013 και αυτό σε αντιδιαστολή με την αύξηση του αριθμού των ασθενών που μεταγγίστηκαν κατά το ίδιο διάστημα (από 5.619 αυξήθηκαν σε 5.857), σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε στην ομιλία του ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, που ανέγνωσε η Υπεύθυνη του Τμήματος Θαλασσαιμίας στην Πάφο Αννίτα Κολνάκου, σε εκδήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη, που διοργάνωσε το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στην Πάφο.

Ο κ. Πατσαλής σημείωσε ότι η Κύπρος κατέχει πρωτιά ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ ως προς τον αριθμό των εθελοντών αιμοδοτών, με ποσοστό το οποίο φτάνει στο 6,3% του πληθυσμού (Αγγλία 2,51%, Γαλλία 3,27%, Γερμανία 3,76%) ανέφερε σε ομιλία του

Η πρωτιά αυτή, τόνισε μιας κάνει ιδιαιτέρως περήφανους. Πρόσθεσε, επίσης, πως αξιοσημείωτη και αξιέπαινη είναι και η συμμετοχή των μαθητών των Λυκείων, όπου ποσοστό πέραν του 60% του πληθυσμού της τρίτης Λυκείου συμμετέχει στις αιμοδοσίες.

Στατιστικά κάθε χρόνο, είπε, προσφέρουν αίμα 90 χιλιάδες αιμοδότες και συλλέγονται περίπου 60 χιλιάδες μονάδες αίματος. Επίσης, σημείωσε, κάθε χρόνο μεταγγίζονται πέραν των 100 χιλιάδων παράγωγων αίματος.

Ανέφερε περαιτέρω ότι «ο μεγάλος αριθμός θαλασσαιμικών στην Κύπρο δημιουργεί πολύ μεγάλες ανάγκες σε αίμα και αρκετές φορές η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά».

Σύμφωνα με τον κ. Πατσαλή, σήμερα, λόγω αυξημένων αναγκών, εντατικοποιήθηκε η ανάγκη εξεύρεσης νέων αιμοδοτών και σημείωσε πως πρωτοβουλίες όπως η διοργάνωση της σημερινής αιμοδοσίας από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός είναι σημαντική και αποτελεί απτό παράδειγμα συνεισφοράς προς τον άνθρωπο.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως το μήνυμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει το φόβο και την άγνοια για την αιμοδοσία αλλά κυρίως να προσελκύσει νέους εθελοντές, να ενθαρρύνει όσο τον δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες και να μεταδοθεί στη νέα γενιά η ιδέα της μη αμειβόμενης εθελοντικής αιμοδοσίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Σάββας Σιέλλης εκ μέρους της ΣΕΑΔ Πάφου χαιρέτησε την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη αφού – όπως είπε- ο εθελοντής αιμοδότης έχει προσφέρει και προσφέρει τόσα και έπρεπε να τιμηθεί.

Η Αννίτα Κολνάκου, Υπεύθυνη του Τμήματος Θαλασσαιμίας Πάφου ανέφερε πως τη σημερινή μέρα τιμώνται οι εθελοντές αιμοδότες που με την επιλογή τους να δωρίσουν αίμα αποδεικνύουν τη δύναμη της ανθρώπινης αλληλεγγύης. Οι θαλασσαιμικοί ασθενείς μας, συνέχισε, είναι πολύ μεγάλοι σε αριθμό αλλά μεγάλες είναι και οι καθημερινές ανάγκες αίματος .

Εξάλλου, ο Νέστωρας Μιχαήλ, Διευθυντής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, ανέφερε στο πλαίσιο της εκδήλωσης πως στο Νοσοκομείο από την λειτουργία του εδώ και 14 χρόνια η διοργάνωση αιμοδοσίας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη έχει καταστεί θεσμός. Φέτος είπε στείλαμε 16 χιλ. μηνύματα σε όλους τους φίλους του Νοσοκομείου ώστε να ανταποκριθούν στον στόχο που έχουμε θέσει για τη συλλογή αίματος για να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν σ’ όλη την Επαρχία Πάφου.

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση