GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νεκρός 15χρονος Ισραηλινός από έκρηξη στα υψίπεδα του Γκολάν

Ένας 15χρονος Ισραηλινός σκοτώθηκε στο τμήμα των υψιπέδων του Γκολάν που ελέγχεται από το Ισραήλ κατά την...



Ένας 15χρονος Ισραηλινός σκοτώθηκε στο τμήμα των υψιπέδων του Γκολάν που ελέγχεται από το Ισραήλ κατά την...
έκρηξη του οχήματος στο οποίο επέβαινε, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Πρόκειται για το πρώτο θύμα από την ισραηλινή πλευρά στο ισραηλινό Γκολάν από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Ο νεαρός Ισραηλινός ήταν γιος ενός συνεργαζόμενου με τον ισραηλινό στρατό στην ανέγερση τείχους στην ισραηλινή πλευρά των συρο-ισραηλινών συνόρων στα υψίπεδα του Γκολάν, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Δύο ακόμη άνθρωποι που επέβαιναν στο όχημα έχουν τραυματισθεί.

Στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί εάν η έκρηξη προκλήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό που ενεργοποιήθηκε κατά τη διέλευση του οχήματος ή από πυρά πυροβολικού που προήλθαν από τη συριακή πλευρά των συνόρων. Συριακά τανκς άνοιξαν στη συνέχεια πυρ κατά του συριακού εδάφους σε απάντηση της έκρηξης.

Η επίθεση σημειώθηκε νότια του συνοριακού περάσματος της Κουνέιτρα, στο κέντρο των υψιπέδων του Γκολάν.

«Είναι το σοβαρότερο περιστατικό που είχαμε στα σύνορα με τη Συρία από την έναρξη του πολέμου», δήλωσε ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Ισραηλινές πηγές ασφαλείας έχουν κάνει επανειλημμένως λόγο για σποραδικά πυρά κατά θέσεων του ισραηλινού στρατού στο Γκολάν προερχόμενα από τα συριακό έδαφος, στα οποία έχουν απαντήσει οι ισραηλινές δυνάμεις.

Το Ισραήλ βρίσκεται επισήμως σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Συρία. Κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967 κατέλαβε έκταση 1.200 τ.χλμ. στα υψίπεδα του Γκολάν, την οποία στη συνέχεια προσάρτησε, σε μία απόφαση που δεν αναγνωρίσθηκε από τη διεθνή κοινότητα. Εκταση 512 τετρ. χλμ. στο Γκολάν παραμένει υπό συριακό έλεγχο.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του συριακού καθεστώτος είναι παρούσες στο Γκολάν, ενώ ορισμένες περιοχές ελέγχονται από δυνάμεις αντικαθεστωτικών ανταρτών, περιλαμβανομένων και τζιχαντιστικών ομάδων που είναι εχθρικές προς το Ισραήλ.

Στην περιοχή του Γκολάν δραστηριοποιούνται επίσης και οι μαχητές της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, που μάχονται στο πλευρό των δυνάμεων του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι μάχες διεξάγονται από την περασμένη νύκτα ανάμεσα στον συριακό στρατό και τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στη μεθόριο, προσθέτοντας ότι χωριά που βρίσκοται στη συρο-ισραηλινή μεθόριο στο νότιο τμήμα της επαρχίας Κουνέιτρα βομβαρδίζονται από τις δυνάμεις του Ασαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση