GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ισόβια στον πρωτεργάτη του πραξικοπήματος του 1980 στη Τουρκία

Από το κρεβάτι του πόνου, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο 96χρονος πρωτεργάτης του πραξικοπήματος του 1980, Κενάν Εβρέν, άκουσε την ετυμη...



Από το κρεβάτι του πόνου, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο 96χρονος πρωτεργάτης του πραξικοπήματος του 1980, Κενάν Εβρέν, άκουσε την ετυμηγορία του δικαστηρίου που τον καταδίκασε σε ισόβια.
Εκτός από τον πραξικοπηματία Εβρέν, σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε κι άλλος ένας επιζών της στρατωτικής χούντας του πραξικοπήματος του 1980, ο πρώην αργηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Ταχσίν Σαχίνκαγια. Και οι δύο κρίθηκαν ένοχοι για ανατροπή της συνταγματικής τάξης.

Πρόκειται για την πρώτη δίκη που διεξάγεται στην Τουρκία κατά πραξικοπηματιών και, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Zaman», εντάσσεται στη σύγκρουση ανάμεσα στον στρατό και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του, ο εισαγγελέας κατηγόρησε τον 96χρονο απόστρατο στρατηγό Κενάν Εβρέν, επικεφαλής της χούντας και πρώην πρόεδρο του τουρκικού κράτους αλλά και τον 89χρονο απόστρατο αρχηγό της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας Ταχσίν Σαχίνκαγια, ότι «διαμόρφωσαν ατμόσφαιρα κατάλληλη για στρατιωτικό πραξικόπημα μέσω μιας σειράς παράνομων πράξεων».

Η βεβαρημένη υγεία του Εβρέν και του Σαχίνκαγια δεν επέτρεψε την παρουσία τους στο δικαστήριο, αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Μέσω τηλεδιάσκεψης, οι δύο κατηγορούμενοι είχαν καταθέσει και απαντήσει σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δικαστικών συνεδριάσεων. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης τον Νοέμβριο 2012, και οι δύο είχαν αναλάβει την ευθύνη για την επέμβαση του στρατού χωρίς καμία ενοχή δηλώνοντας ότι ενήργησαν με τον τρόπο αυτόν από αγάπη για την πατρίδα.

«Πράξαμε αυτό που ήταν ωστσό εκείνη την εποχή. Και αν ήταν σήμερα, θα ξαναέκανε το ίδιο πράγμα», είχε δηλώσει τότε ο Εβρέν, ο 7ος πρόεδρος της Τουρκίας και ο 17ος αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι, ο τουρκικός στρατός οργάνωσε τρία πραξικοπήματα από το 1960 και κατόρθωσε να προκαλέσει την πτώση της ισλαμικής κυβέρνησης το 1997. Για πολλά χρόνια ο Εβρέν και οι άλλοι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος του 1980 απολάμβαναν ασυλίας και δεν μπορούσαν να διωχθούν ποινικώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ασυλία των πρωτεργατών του πραξικοπήματος του 1980 τερματίστηκε το 2010, με την τροποποίηση του Συντάγματος που εισηγήθηκε η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν. Τον Απρίλιο του 2012 ξεκίνησε η δίκη του Εβρέν και του 87χρονου Σαχίνκαγια, των δύο επιζώντων του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου του 1980.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση