GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τουλάχιστον 33 νεκροί στο βόρειο Ιράκ από συγκρούσεις

Τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στο βόρειο Ιράκ όπου συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και άνδρες των ...



Τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στο βόρειο Ιράκ όπου συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και
άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας στοίχισαν τη ζωή σε 23 άτομα μόνο στη Μοσούλη, τόνισαν αξιωματούχοι.

Στο δυτικό τμήμα της Μοσούλης τέσσερις αστυνομικοί και τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με αντάρτες, οι οποίοι υπέστησαν 16 απώλειες στις μάχες, ανέφεραν η αστυνομία κι ένας εργαζόμενος σε νεκροτομείο της πόλης.

Εξάλλου, όλμος σκότωσε έναν άμαχο, επίσης στο δυτικό τμήμα της μεγαλούπολης του ιρακινού βορρά.
Ακόμη, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 45 άλλοι τραυματίστηκαν όταν δύο καμικάζι πυροδότησαν τα εκρηκτικά των παγιδευμένων αυτοκινήτων στα οποία επέβαιναν στο χωριό Αλ Μουαφακίγια, ανατολικά της Μοσούλης, όπου οι κάτοικοι ανήκουν κατά κύριο λόγο στη μειονότητα των Σαμπάκ, κουρδική φατρία γνωστή για τον θρησκευτικό της εσωτερισμό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στις επιθέσεις πιστεύεται πως προχώρησαν ισλαμιστικές σουνιτικές ένοπλες ομάδες, που θεωρούν τα μέλη της μειονότητας των Σαμπάκ αιρετικούς. Οι επιθέσεις αυτού του είδους εναντίον της συγκεκριμένης μειονοτικής ομάδας - αριθμεί 30.000 μέλη τα οποία ζουν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία - είναι συχνές τα τελευταία χρόνια.
Στην περιοχή Χαμάμ Αλ Άλιλ, νότια της Μοσούλης, στρατιώτες σκότωσαν πέντε καμικάζι οι οποίοι ετοιμάζονταν να πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά τους, σύμφωνα με την αστυνομία και ιατροδικαστές.

Τα βίαια επεισόδια αυτά καταγράφονται την επομένη μιας επίθεσης που εξαπέλυσαν αντάρτες στην πόλη Σαμάρα, 110 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, καταλαμβάνοντας πολλά τμήματά της πριν εκδιωχθούν από το στρατό έπειτα από σφοδρές μάχες με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Από την αρχή της χρονιάς το κύμα βίας το οποίο σαρώνει το Ιράκ έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 4.300 ανθρώπους, περιλαμβανομένων 900 μόνο τον Μάιο. Αυτά τα επίπεδα βίας είχαν να καταγραφούν από το 2008, όταν η χώρα βρισκόταν ακόμη σε έναν θρησκευτικού χαρακτήρα εμφύλιο πόλεμο μετά την αμερικανική εισβολή του 2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση