GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε 48 δόσεις

Σε αντικειμενικά δεδομένα θα στηριχθεί η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης για μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο ...



Σε αντικειμενικά δεδομένα θα στηριχθεί η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης για μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση (13%) και μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2014 και αύξηση των μηνιαίων δόσεων για τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε 48.

Στην τρόικα θα παρουσιαστούν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το μέτρο της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης απέτυχε παταγωδώς δημιουργώντας «μαύρη τρύπα» 400 εκατ. ευρώ στα δημόσια έσοδα, παρά το γεγονός ότι ο φόρος στο θέρμανσης αυξήθηκε κατά 450%.

Οσον αφορά στον ΦΠΑ στην εστίαση, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση κατανάλωσης και ενίσχυση εσόδων. Στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων η κατάσταση είναι απογοητευτική. Η πάγια ρύθμιση με αποπληρωμή των χρεών σε 12 δόσεις δεν έχει αποφέρει αποτελέσματα και μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2014 οι πολίτες άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 5,2 δισ. ευρώ.

Πρόταση από ΠΑΣΟΚ
Μάλιστα όπως έγινε γνωστό χθες εντός της εβδομάδας το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταθέσει προτάσεις για αύξηση των δόσεων στις ρυθμίσεις χρεών αλλά και για φοροελαφρύνσεις μετά από συναντήσεις που θα έχουν στελέχη του τομέα Οικονομίας με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

Πιο αναλυτικά τη χειμερινή περίοδο 2013-2014 (το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Απρίλιο του 2014) η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης περιορίστηκε, ουσιαστικά, στο 1/3 της κατανάλωσης που είχε καταγραφεί την περίοδο 2011-2012 (Οκτωβρίου 2011 - Απριλίου 2012), με συνέπεια τη σημαντική πτώση των εσόδων από τον ΦΠΑ επί των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης κατά 66%.

Κι ενώ τα έσοδα από τον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν από τα 185,5 εκατ. ευρώ την περίοδο 2011-2012, στα 295,3 εκατ. ευρώ την περίοδο 2012-2013 και στα 333,2 εκατ. ευρώ φέτος, οι επιπλέον εισπράξεις που προέκυψαν ήταν ανεπαρκείς για να καλύψουν τις σημαντικές απώλειες που υπήρξαν το ίδιο διάστημα από τον ΦΠΑ, λόγω της μεγάλης πτώσης της κατανάλωσης. Συγκεκριμένα τα έσοδα που χάθηκαν από τον ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ.

Ελαφρύνσεις σε φόρους με μειωμένα έσοδα
Στην αντίπερα όχθη ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων από την εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% στο 13% «ζέστανε» την κατανάλωση και ενίσχυσε τα ταμεία του Δημοσίου. Σύμφωνα με τα δεδομένα του πρώτου πενταμήνου του 2014, τα έσοδα από τον ΦΠΑ λοιπών προϊόντων, όπου περιλαμβάνεται η εστίαση, εμφανίζουν υπέρβαση 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Στο ίδιο διάστημα τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη άγγιξαν τα 5,2 δισ. ευρώ. Τον Μάιο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 873 εκατ. ευρώ, ενώ τα πράγματα θα δυσκολέψουν για τα νοικοκυριά από τον επόμενο μήνα, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν στην Εφορία μαζεμένους φόρους για τα εισοδήματά τους και την ακίνητη περιουσία τους.

Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να καταβληθούν 11 δισ. ευρώ σε φόρους εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων αλλά και για τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.
e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση