GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέα δεδομένα για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ

Δέσμευση του Ε.Βενιζέλου για επανεξέταση του θέματος και στήριξη του αγώνα κατά της εκποίησης των δημόσιων αγαθών από τον Αλ.Τσ...



Δέσμευση του Ε.Βενιζέλου για επανεξέταση του θέματος και στήριξη του αγώνα κατά της εκποίησης των δημόσιων αγαθών από τον Αλ.Τσίπρα απέσπασε η αντιπροσωπεία της ΠΕΔ-ΚΜ
Τη δέσμευση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, υπουργού Εξωτερικών και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου για επανεξέταση του θέματος της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και την πλήρη στήριξη του αγώνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της πόλης από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, απέσπασε σήμερα η αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό έγινε κατά τις συναντήσεις της αντιπροσωπείας με τους δυο πολιτικούς αρχηγούς, ενώ αναμένεται ο καθορισμός των συναντήσεων με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. Πάνο Καμμένο και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Οι συναντήσεις συνεχίστηκαν το πρωί με επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ΠΕΔ-ΚΜ στον κ.Βενιζέλο στο γραφείο του στο υπουργείο Εξωτερικών, για να ακολουθήσει η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στο γραφείο του στη Βουλή, παρόντων, εκτός των άλλων, και των βουλευτών Θεσσαλονίκης Τάσου Κουράκη και Γιάννη Αμανατίδη. Να σημειωθεί ότι χθες πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις με το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκο Αδρουλάκη, και προχθές με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, μαζί με τον αντιπρόεδρο, και δήμαρχο Θέρμης, Θόδωρο Παπαδόπουλο, τον εκπρόσωπο της «Κίνησης 136» Κώστα Μαριόγλου και τον εκπρόσωπο του σωματείου των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ Γιώργο Αρχοντόπουλο, παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη, παρέδωσαν στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος, ζητώντας ταυτόχρονα να ασκήσει το θεσμικό του ρόλο για την ακύρωση των σχεδίων της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.

Όπως είπε ο κ.Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως πολύ σημαντικό, θα περιμένει να καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) για το θέμα της ΕΥΔΑΠ, με το οποίο επί της ουσίας σχετίζεται και το αντίστοιχο της ΕΥΑΘ, και ακολούθως θα το φέρει σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο για επανεξέταση. «Η Πολιτεία οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις των Δικαστηρίων και να πράξει αναλόγως. Η απόφαση του Σ.τ.Ε. μπορεί τυπικά να αφορά την ΕΥΔΑΠ, αλλά επί της ουσίας σχετίζεται και με την ΕΥΑΘ. Δεν μπορούμε να πράττουμε άλλα στη μια και άλλα στην άλλη περίπτωση», δήλωσε ο κ.Βενιζέλος στην αντιπροσωπεία της ΠΕΔ-ΚΜ.

Από την πλευρά τους, οι Σίμος Δανιηλίδης και Θόδωρος Παπαδόπουλος ενημέρωσαν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για τις συντονισμένες πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της πόλης κατά του ξεπουλήματος των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, που προβλέπεται να φθάσουν μέχρι τα ευρωπαϊκά όργανα. «Δυστυχώς, εάν δεν δοθεί άμεση πολιτική λύση στο θέμα με την ανάκληση των σχεδίων ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, είμαστε έτοιμοι να προσφύγουμε όχι μόνο στο Σ.τ.Ε. αλλά και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Η βούληση των πολιτών, όπως δυναμικά καταγράφηκε με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και το ηχηρό ΟΧΙ του 98% των 218.000 συμμετεχόντων, δεν αφήνει σε κανέναν το οποιοδήποτε περιθώριο να αμφιβάλλει για το τι πρέπει να πράξει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, και δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος.

Στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ

Θερμό ήταν το κλίμα και στη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ.Τσίπρας, αφού ενημερώθηκε αναλυτικά για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τις πρωτοβουλίες των δήμων και φορέων της Θεσσαλονίκης, συνεχάρη το προεδρείο της ΠΕΔ-ΚΜ και τους φορείς, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του στον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.

«Για μας αυτό το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο και σημαντικό. Θέλω για μια άλλη φορά να συγχαρώ όλους όσοι έσπευσαν εθελοντικά να δημιουργήσουν αυτό το ευρύ μέτωπο. Ένα μέτωπο που δεν γνωρίζει κομματικές περιχαρακώσεις, που αγκαλιάζει όλους τους δήμους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κοινωνικές οργανώσεις, πολιτιστικούς συλλόγους, ακόμα και την ίδια την Εκκλησία που συνέβαλε στη συγκρότηση αυτού του μετώπου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι μετά απ’ αυτό το αποτέλεσμα, αλλά και μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορά βέβαια την ΕΥΔΑΠ, αλλά στο πνεύμα της αφορά συνολικά την ανάγκη να διατηρηθεί υπό δημόσιο έλεγχο το δημόσιο αγαθό του νερού, η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει στην εκποίηση, στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ. Αν το κάνει, θα βρεθεί σε απόλυτη αντίθεση με την τοπική κοινωνία αλλά και με το σύνολο του ελληνικού λαού. Νομίζω ότι είναι πολύ αισιόδοξο το μήνυμα αυτό του δημοψηφίσματος κι είναι ένα μήνυμα ελπίδας ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Ένα μήνυμα ελπίδας ότι μετά το νερό θα μπορέσουμε να κρατήσουμε το δημόσιο πλούτο, τα δημόσια αγαθά στον έλεγχο της κοινωνίας, στον έλεγχο του ελληνικού λαού, διότι αποτελούν πλούτο του ελληνικού λαού».

Από την πλευρά του, ο Σ.Δανιηλίδης παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις και το ρόλο που μπορεί να αναπτύξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη διαχείριση της ύδρευσης και αποχέτευσης, αναφέροντας ήδη πετυχημένα μοντέλα τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη, που στην περίπτωση της ΕΥΑΘ προτείνεται η διαδημοτική διαχείρισή της. Ιδιαίτερα ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών στάθηκε στη διενέργεια και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, εξαίροντας το ρόλο και την προσφορά της «Κίνησης 136», των εργαζομένων, του Δικηγορικού Συλλόγου και των χιλιάδων εθελοντών.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, σε άριστη και απόλυτη συνεργασία με την ‘‘Κίνηση 136’’, το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και χιλιάδες πολίτες εθελοντές, καταφέραμε και διοργανώσαμε στην πόλη μας το πρώτο τοπικό δημοψήφισμα που έγινε στη χώρα, στο οποίο πήραν μέρος 218.000 πολίτες κάτω από αντίξοες συνθήκες. Θα ήταν πολύ μεγαλύτερο το νούμερο των συμμετεχόντων εάν δεν είχαμε τα προβλήματα που μας δημιούργησαν τις τελευταίες μέρες οι κυβερνώντες με τις παρεμβάσεις τους και τις απειλές για αυτόφωρες συλλήψεις. Συντονισμένα και υπεύθυνα όλοι οι φορείς και οι εθελοντές μαζί, αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά το πρόβλημα και διασφαλίσαμε πλήρως την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα του δημοψηφίσματος», ανέφερε, ο Σ.Δανιηλίδης, και κατέληξε: «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι συνταρακτικό με το 98% των συμμετεχόντων να λέει ένα βροντερό ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, του δημοψηφίσματος, μαζί με την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ, είναι ένα μήνυμα προς την πολιτεία, τους δανειστές, αλλά και τα ευρωπαϊκά όργανα να αφήσουν το νερό, την ύδρευση και την αποχέτευση έξω από όποια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης. Απαιτούμε από την πολιτεία να σταματήσει άμεσα, τώρα, σήμερα, τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση