GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απόλυτη στήριξη του Φ.Κουβέλη στην ΠΕΔ-ΚΜ κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ

Την απόλυτη στήριξη και του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη στο δίκαιο αίτημα των 218.000 πολιτών και του συνό...



Την απόλυτη στήριξη και του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη στο δίκαιο αίτημα των 218.000 πολιτών και του συνόλου των τοπικών φορέων να μην
ιδιωτικοποιηθεί η Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, εξασφάλισε σήμερα η αντιπροσωπία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, που συνεχίζει τις επαφές της με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων.

Στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στην Αθήνα, εκ μέρους της ΠΕΔ-ΚΜ μετείχαν ο πρόεδρός της, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο αντιπρόεδρος, δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου και ο εκπρόσωπος της Κίνησης 136 Νίκος Γραικούσης. Παραβρέθηκαν, επίσης, οι βουλευτίνες Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη και Κατερίνα Μάρκου αντίστοιχα.

Η αντιπροσωπία παρέδωσε στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ το συντριπτικό αποτέλεσμα του πρόσφατου πρώτου τοπικού δημοψηφίσματος στην ιστορία της χώρας μας με το 98% των Θεσσαλονικέων να λένε ένα ισχυρό «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Παράλληλα, τον ενημέρωσαν για τις αλλεπάλληλες και συντονισμένες πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων της ΕΥΑΘ και των φορέων της πόλης κατά του ξεπουλήματος των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, που -εφόσον απαιτηθεί- θα φθάσουν ως τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά ο κ.Κουβέλης τόνισε: «Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης με την πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με τους εργαζόμενους και κινήσεις πολιτών στο πλαίσιο ενός τοπικού δημοψηφίσματος, είπαν όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η ιδιωτικοποίησή του.

»Η κυβέρνηση οφείλει, πρώτον, να λάβει υπόψη τη θέληση των πολιτών που εκφράστηκαν κυριαρχικά στο πλαίσιο ενός δημοψηφίσματος. Και δεύτερον, να λάβει υπόψη και να σεβαστεί απόλυτα την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που είπε: ότι δεν επιτρέπεται η ιδιωτικοποίηση του νερού, καθώς απαγορεύεται από τα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος. Σεβασμός κατά συνέπεια και στο Σύνταγμα.

»Η ΔΗΜΑΡ, από την πρώτη στιγμή, όρθωσε την αντίθεσή της, απέναντι στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού, τόσο στην Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αθήνα. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί το νερό. Είναι δημόσιο αγαθό και ως δημόσιο αγαθό πρέπει να μένει σταθερά έξω από κάθε συναλλαγή και ιδιωτικοποίηση. Εμείς, μαζί με τους δημάρχους, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας θα αγωνιστούμε, έτσι ώστε το νερό να μείνει δημόσιο αγαθό και να μην εκχωρηθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα», κατέστησε σαφές ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ο κύκλος παραμένει ανοικτός…

Υπενθυμίζεται ότι ο κύκλος των επαφών των μελών του προεδρείου της ΠΕΔ-ΚΜ άνοιξε την περασμένη εβδομάδα με τις διαδοχικές συναντήσεις τους με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκο Αδρουλάκη, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Η αντιπροσωπία απέσπασε από όλους τους συνομιλητές της την πλήρη στήριξή τους στον αγώνα για την αποτροπή των σχεδίων ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Ειδικά από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ.Βενιζέλο απέσπασε τη δέσμευσή του για επανεξέταση του θέματος της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την αντίστοιχη απόπειρα ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ. «Η Πολιτεία οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις των Δικαστηρίων και να πράξει αναλόγως. Η απόφαση του Σ.τ.Ε. μπορεί τυπικά να αφορά την ΕΥΔΑΠ, αλλά επί της ουσίας σχετίζεται και με την ΕΥΑΘ. Δεν μπορούμε να πράττουμε άλλα στη μια και άλλα στην άλλη περίπτωση», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ.Βενιζέλος στην αντιπροσωπεία της ΠΕΔ-ΚΜ.

Ο τόνος των έως τώρα επιτυχών συναντήσεων της αντιπροσωπείας της ΠΕΔ-ΚΜ δόθηκε και από ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, στην οποία αναφέρει ότι «…θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διαπιστωθεί αν η διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση της ΕΥΑΘ Α.Ε. είναι συμβατή με το υφιστάμενο συνταγματικό και νομικό πλαίσιο». «Πρόκειται για μια πρώτη μεγάλη νίκη καθώς φαίνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά κι αυτό σε επανεξέταση της υπόθεσης», είναι το πρώτο σχόλιο του Σίμου Δανιηλίδη.

Προστίθεται, τέλος, ότι οι επόμενες συναντήσεις που αναμένεται να οριστούν είναι με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.

Κι άλλα θέματα επί τάπητος

Με την ευκαιρία της σημερινής συνάντησης, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Σίμος Δανιηλίδης ενημέρωσε τον κ.Κουβέλη και για άλλα δύο κρίσιμα και ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση.

Το πρώτο αφορά στην πρόταση της ΠΕΔ-ΚΜ, η οποία έχει γίνει ομόφωνα αποδεκτή και από την ΚΕΔΕ, για την τροπολογία που έχει ήδη κατατεθεί και αναμένεται πλέον να ψηφιστεί από τη Βουλή, και αφορά την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων, με ανάδειξη αξιόπιστων επενδυτών μετά από διαφανείς και νόμιμους διεθνείς διαγωνισμούς. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα ανέκυψε με αφορμή τα σχέδια της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και προπονητηρίου στη Θερμή.

Όπως επανέλαβε ο Σίμος Δανιηλίδης πρόκειται για μια διάταξη που αποτελεί τον καρπό πολύμηνης προετοιμασίας της ΠΕΔ-ΚΜ με την καθοριστική συμβολή έγκριτων πανεπιστημιακών νομικών, και διευκολύνει σε μέγιστο βαθμό το έργο των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων όλων των δήμων στην Ελλάδα, ώστε να μπορούν έντιμα, με διαφάνεια και νομιμότητα, και ενεργώντας προς το δημόσιο και δημοτικό συμφέρον, να αξιοποιούν τη δημοτική περιουσία για τη δημιουργία αθλητικών, τουριστικών και άλλων εγκαταστάσεων, και να μην αναγκάζονται να την ξεπουλήσουν.

Το δεύτερο θέμα αφορά στην πρόσφατη επιτυχία της Αυτοδιοίκησης να εξασφαλίσει από την πολιτεία τα 140 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση και για την επόμενη σχολική χρονιά 2014-2015 της δωρεάν συμμετοχής βρεφών και παιδιών, καθώς και νέων με αναπηρία στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-μεΑ), στο πλαίσιο του τπρογράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», του ΕΣΠΑ με δικαιούχες μητέρες άνεργες ή εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Σίμος Δανιηλίδης ζήτησε τη συμβολή του κ.Κουβέλη στην προσπάθεια εξασφάλισης άλλων 60 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έχει προτείνει να απορροφηθούν από το κοινωνικό μέρισμα, και με τα οποία θα καλυφθεί το 100% των αιτήσεων για δωρεάν φιλοξενία σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, επανέλαβε ότι είναι προτιμότερο αντί το κοινωνικό μέρισμα να μοιράζεται ανά 300 ευρώ με αμφίβολα κριτήρια επιλογής, να δοθούν 60 εκατ. ευρώ σε παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-μεΑ καλύπτοντας τις ανάγκες 110.000 οικογενειών που διαπιστωμένα ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως χαμηλόμισθοι, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με μέλη άτομα με αναπηρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση