GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Παιδική Παχυσαρκία Χθες - Δυνατότητες και τρόποι Αντιμετώπισης Σήμερα»

Δείτε την ανακοίνωση: "Ημερίδα με θέμα: «Παιδική Παχυσαρκία Χθες-Δυνατότητες και τρόποι Αντιμετώπισης Σήμερα» θα πραγματοπ...



Δείτε την ανακοίνωση: "Ημερίδα με θέμα: «Παιδική Παχυσαρκία Χθες-Δυνατότητες και τρόποι Αντιμετώπισης Σήμερα» θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014, στις 17.00, το απόγευμα στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στο Πολύκεντρο του Δήμου Σητείας.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Γ.Ν. –Κ.Υ. Σητείας και το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, υπό την αιγίδα της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, είναι ανοιχτή στο κοινό και έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πάνω στο θέμα της παιδικής παχυσαρκίας, των επιπτώσεων αυτής, αλλά και στους τρόπους αντιμετώπισης της.

Η παχυσαρκία στις ημέρες μας έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας και για τις προηγμένες χώρες αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, καθώς και πρόβλημα δημόσιας υγείας, με τα παιδιά να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτό και με δεδομένες τις σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής τους.

Η αιτιολογία είναι πολυσύνθετη και η αντιμετώπιση δεν είναι εύκολη.

Η εξάπλωση της παιδικής παχυσαρκίας δεν εξαρτάται μόνο από την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουν τα παιδιά, αλλά κυρίως από την ποιότητα και τον τρόπο ζωής τους.

Η αναγνώριση του προβλήματος της παχυσαρκίας στα παιδιά πρέπει να γίνεται έγκαιρα και η αντιμετώπιση να γίνεται επί μακροχρόνιας συνεχούς βάσεως. Αυτός είναι κι ο στόχος της ως άνω επιστημονικής ημερίδας. Η τεκμηριωμένη ενημέρωση για τη σωστή πρόληψη, η παρακολούθηση, αλλά και θεραπεία της παιδικής παχυσαρκίας.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία απορρέει από τη συνεργασία του Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Σητείας με το Τμήμα Διαιτολογίας-Διατροφής του ΤΕΙ Κρήτης, στο πλαίσιο της οποίας συμφωνήθηκαν με την έγκριση του Υπουργείου Υγείας και της 7ης ΥΠΕ Κρήτης οι όροι υπογραφής «Συμφώνου Συνεργασίας ΤΕΙ & Νοσοκομείου Σητείας», όπου μεταξύ άλλων και σε συνεργασία με τους Παιδιάτρους του Νοσοκομείου, οι φοιτητές του ΤΕΙ θα συμμετέχουν στο εξωτερικό ιατρείο παιδιατρικών περιστατικών, προσφέροντας εξειδικευμένη επιστημονική ενημέρωση σε γονείς και στην τοπική κοινωνία σχετικά με τη διατροφή αλλά και επεμβαίνοντας σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις στον έλεγχο του σωματικού βάρους των παχύσαρκων παιδιών.

Τόσο η ίδια η εκδήλωση όσο και το Μνημόνιο Συνεργασίας αποτελούν την αρχής μιας εποικοδομητικής, ελπιδοφόρας συνεργασίας Γ.Ν.-Κ.Υ. Σητείας με το ΤΕΙ Κρήτης που θα παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης δράσεων και ενεργειών προς το κοινωνικό όφελος.

Παράλληλα, σύμφωνα και με την εισήγηση που θα κάνει η Υποδιοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης Δρ. Άννα Τριχοπούλου αύριο στο πλαίσιο της ημερίδας, στόχος και επιδίωξη της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης αποτελεί η ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασίας με το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης σε όλη την Υγειονομική Περιφέρεια της Κρήτης για την υλοποίηση δράσεων που αφορούν στην μελέτη, πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και των επιπτώσεων που έχει στον παιδικό πληθυσμό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

17.00 Χαιρετισμοί

1. Δρ.Τριχοπούλου Άννα, Υποδιοικήτρια 7ης ΥΠΕ Κρήτης

2. Λενακάκη Αγγελική, Αν.Διοικήτρια Γ.Ν. – Κ.Υ. Σητείας

3. Δρ. Μαρκάκη Αναστασία,

Καθηγήτρια Εφαρμογών, Διατροφή & Μεταβολισμός και

Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής-Διαιτολογίας

ΤΕΙ Κρήτης

17.30 Παιδική Παχυσαρκία, Μια πρόκληση για τον Έλληνα Παιδίατρο

Κατσαράκης Γ. Ιωάννης, Παιδίατρος, Διευθυντής Παιδιατρικής

Κλινικής ΓΝ-ΚΥ Σητείας

17.45 Παιδική Παχυσαρκία στην περιοχή της Σητείας. Αποτελέσματα από την έρευνα «Αρχιμήδης Ι»

Χατζή Βασιλική, MSc, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Εργαστηριακή συνεργάτης Τμήματος Διατροφής-Διαιτολογίας

18.00 Ο ρόλος του Λιπώδους ιστού στην παχυσαρκία

Μαργιωρής Ανδρέας, Καθηγητής Κλινικής Χημείας & Βιοχημείας,

Κοσμήτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης

18.15 Ο ρόλος της προσωπικότητας στην Παιδική Παχυσαρκία

Χαρωνιτάκη Κατερίνα, Υποψήφια Διδάκτωρ, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Επιστημονική συνεργάτης Τμήματος Διατροφής-Διαιτολογίας

18.30 Παιδική παχυσαρκία: Το σκοτεινό μονοπάτι προς το Μεταβολικό Σύνδρομο και το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2

Σταματελάτου Μαρία, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Παθολόγος

με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, Υπεύθυνη Διαβητολογικού

Ιατρείου ΓΝ-ΚΥ Σητείας

18.45 Διατροφή: Αιτία αλλά και Θεραπεία της Παιδικής Παχυσαρκίας

Μαρκάκη Αναστασία, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Καθηγήτρια Εφαρμογών Τμήματος Διατροφής-Διαιτολογίας

19.00 Παιδική παχυσαρκία και άσκηση

Λεωνίδας Τερζής, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ και προπονητής στίβου. Πρώην Αθλητής στίβου και μέλος της Εθνικής Ομάδας στίβου 1994-1997

19.15 Συζήτηση – Ερωτήσεις προς τους ειδικούς

19.30 Λήξη – Κέρασμα

Στους παρευρισκόμενους θα δοθούν Πιστοποιητικά Συμμετοχής

Συντονιστές της επιστημονικής εκδήλωσης:

1.Δρ.Τριχοπούλου Άννα, Υποδιοικήτρια 7ης ΥΠΕ Κρήτης

2.Δρ. Μαρκάκη Αναστασία,

3.Καθηγήτρια Εφαρμογών, Διατροφή & Μεταβολισμός και

Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής-Διαιτολογίας

ΤΕΙ Κρήτης

Οργανωτική Επιτροπή:

1.Λενακάκη Αγγελική, Αν.Διοικήτρια Γ.Ν. – Κ.Υ. Σητείας

2.Δρ. Μαρκάκη Αναστασία,

Καθηγήτρια Εφαρμογών, Διατροφή & Μεταβολισμός και

Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής-Διαιτολογίας

ΤΕΙ Κρήτης

3.Γαρεδάκη Εύη, Προϊσταμένη Γραφείου Τύπου & Επικοινωνίας 7ης

Υ.ΠΕ Κρήτης."

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση