GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δαραβίγκας: Πώς επελέγη για τον ΟΚΑΝΑ και πώς αποπέμφθηκε σε χρόνο-ρεκόρ

Όταν περί τα μέσα του περασμένου Μαΐου ο κ. Γιάννης Δαραβίγκας περνούσε για πρώτη φορά το κατώφλι του υπουργείου Υγείας στην οδό Αρι...


Όταν περί τα μέσα του περασμένου Μαΐου ο κ. Γιάννης Δαραβίγκας περνούσε για πρώτη φορά το κατώφλι του υπουργείου Υγείας στην οδό Αριστοτέλους και κατευθυνόταν προς το γραφείο της τότε υφυπουργού, Ζέττας Μακρή, αρμόδιας μεταξύ άλλων και για τον ΟΚΑΝΑ, ουδείς, και πολύ περισσότερο ο ίδιος, μπορούσε να φανταστεί το ντόμινο των πολιτικών εξελίξεων που θα συνδέονταν με το πρόσωπό του.
Κι αν στο ευρύ κοινό ο κ. Δαραβίγκας ήταν γνωστός για τις cult τηλεοπτικές εμφανίσεις του, όπως στο «Ερωτοδικείο» και το «Μακελειό», στο υπουργείο Υγείας ως διαβατήριο για τη συνάντησή του με την ηγεσία χρησιμοποιήθηκε η δράση του μέσω της ΜΚΟ «Πανελλήνιος Αντιναρκωτικός Αγώνας» την οποία είχε ιδρύσει το 1987. Γνωστή ήταν βεβαίως και η γνωριμία του με τον πρώην υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, με τον οποίο είχαν συνυπάρξει στον ΛΑΟΣ μέχρι και το φθινόπωρο του 2011 – στις εκλογές του 2012 ο κ. Δαραβίγκας ήταν υποψήφιος βουλευτής με τον ΛΑΟΣ και ο κ. Γεωργιάδης με τη Ν.Δ.
Κατά την πρώτη συνάντηση με την κυρία Μακρή ο κ. Δαραβίγκας είχε μαζί του κατά πληροφορίες και «συστατική επιστολή» από βουλευτή της Ν.Δ. στη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος είχε διατελέσει την περασμένη δεκαετία υφυπουργός Υγείας.
Δεν ήταν ωστόσο αυτό το μόνο δυνατό χαρτί που διέθετε για να διεκδικήσει τη συμμετοχή του στο Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ. Στη δεύτερη επίσκεψή του στην Αριστοτέλους λίγες ημέρες πριν ο υπουργός βάλει την υπογραφή του – ως καθ’ ύλην αρμόδιος για τα νομικά πρόσωπα που εποπτεύει το υπουργείο Υγείας όπως ο ΟΚΑΝΑ- στην επίμαχη απόφαση για την τοποθέτηση νέων μελών στο διοικητικό συμβούλιο, ο επικείμενος αναπληρωτής πρόεδρος του Οργανισμού λέγεται ότι προσκόμισε και έναν φάκελο με «καυτό» περιεχόμενο για τα τεκταινόμενα στο κτίριο της οδού Αβέρωφ 21 που θα εμπλουτίσει τη σχετική δικογραφία της Εισαγγελίας Αθηνών.
Ο ΟΚΑΝΑ είχε βρεθεί στο προσκήνιο τον περασμένο Νοέμβριο, με αφορμή «μαύρη τρύπα» ύψους 8,7 εκατ. ευρώ που εντόπισαν οι ελεγκτές, αλλά και το ιδιαίτερα θολό τοπίο σχετικά με τον διαγωνισμό φαρμάκου που δίδεται σε όσους έχουν ενταχθεί σε προγράμματα απεξάρτησης στις κατά τόπους μονάδες του Οργανισμού. Η κυρία Μακρή είχε ζητήσει την παραίτηση τής τότε προέδρου του ΟΚΑΝΑ, Μένης Μαλλιώρη, χρεώνοντάς της τη μελανή εικόνα που αποτύπωσε ο έλεγχος, με τη δεύτερη να αρνείται αρχικά να παραιτηθεί.
Το αντικείμενο αυτού του ελέγχου εστάλη στον εισαγγελέα προς περαιτέρω διερεύνηση και απόδοση τυχόν ευθυνών στη μέχρι τότε επικεφαλής του Οργανισμού. Από τον περασμένο Μάρτιο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ είναι ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία, Μιχάλης Κατρίνης.
Ο πολυπράγμων κ. Δαραβίγκας -εκτός από δημοσιογράφος διαπιστευμένος στο αστυνομικό ρεπορτάζ δηλώνει και πτυχιούχος φυσικοθεραπευτής καθώς και ιδιοκτήτης Κέντρων Φυσιοθεραπείας- παρακολουθούσε από απόσταση ασφαλείας, κατά πληροφορίες, την κατάσταση και συνέλεγε στοιχεία. Παράλληλα, έδινε όπως πάντα μεγάλο βάρος στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του στο πλάι του συναδέλφου του Στέφανου Χίου τόσο στο Contra Channel όσο και στο Zoom TV εσχάτως.
Η δημοσίευση στο ΦΕΚ της περίφημης υπουργικής απόφασης έγινε την τελευταία εργάσιμη ημέρα της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, την προπερασμένη Παρασκευή, και τρία 24ωρα πριν τον ανασχηματισμό, μαζί με πολλές άλλες αποφάσεις που έκλειναν εκκρεμότητες του υπουργείου. Η ανάρτησή της την περασμένη Τετάρτη, μία ημέρα μετά τον ανασχηματισμό, στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ πυροδότησε τις γνωστές πλέον εξελίξεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός δεν ήταν ενήμερος για την τοποθέτηση του συγκεκριμένου προσώπου στον ΟΚΑΝΑ και η ενόχλησή του έγινε θυμός όταν διαπίστωσε τον αρνητικό αντίκτυπο που προκάλεσε η είδηση. Το απόγευμα της Τετάρτης και ενώ έχουν προηγηθεί εκατοντάδες αναρτήσεις σε ιστοσελίδες και σχόλια στα social media, ο νέος υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, με μια σύντομη ανακοίνωση -την παρθενική που απέστειλε ως υπουργός Υγείας- γνωστοποιεί την παύση του κ. Δαραβίγκα από το Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ και την αντικατάστασή του από τον αναπληρωτή καθηγητή Ψυχιατρικής του ΑΠΘ, Ιωάννη Διακογιάννη.
Από την πλευρά του, ο προκάτοχός του στο υπουργείο κ. Γεωργιάδης, είχε αναλάβει την ευθύνη για την επιλογή αυτή μέσω ανάρτησης στο Twitter και το ίδιο έπραξε και σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Ξενίζει η τηλεοπτική του εικόνα… Δεκτό. Όμως έχετε την καλοσύνη να διαβάσετε το βιογραφικό του; Δεν μπήκε ως ο πανελίστας του Χίου αλλά ex officio, έχει 30 χρόνια δράση στο αντικείμενο, ήταν πρόεδρος του Αγώνα κατά των Ναρκωτικών», σημείωσε την Παρασκευή ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «η τοποθέτησή του αφορούσε μία καθαρά τυπική θέση, χωρίς μισθό, χωρίς δικαίωμα ψήφου, χωρίς γραφείο».
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η κοινωνική και προφανώς η κομματική δράση του κ. Δαραβίγκα εξαργυρώνεται με μία τιμητική θέση στον κρατικό μηχανισμό. Τη δεκαετία του 1990 με απόφαση της τότε υπουργού Υγείας, Μαριέττας Γιαννάκου, είχε τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου του Ταμείου Εργατών Τύπου καθώς και αναπληρωτής πρόεδρος του Ταμείου Συντάξεως Εκτελωνιστών (1991-1993).
Ο ίδιος στο βιογραφικό του προτάσσει την ιδιότητά του ως προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Αντιναρκωτικού Αγώνα, τονίζοντας, μάλιστα, ότι προηγήθηκε της ίδρυσης του ΟΚΑΝΑ. Το 1987 ίδρυσε τον Πανελλήνιο Αντιναρκωτικό Αγώνα και όπως αναφέρει, η ΜΚΟ έχει οργανώσει συνέδρια – σεμινάρια για την Ελληνική Αστυνομία και άλλες υπηρεσίες, ομιλίες σε πλήθος συλλόγων και φορέων για την πρόληψη, ενώ έχει προβεί και σε χορηγίες υλικού εξοπλισμού στην ΕΛ.ΑΣ. Επικαλείται επίσης τη δράση του στη ΜΚΟ «Πρωτοβουλία Πολιτών κατά της Διαφθοράς», της οποία είναι επίσης πρόεδρος. Με περηφάνια παραθέτει και τα βραβεία του, όπως το Ειδικό Βραβείο της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών ΗΠΑ, Ειδικό Βραβείο Αρχηγού ΕΛ.ΑΣ., Ειδικό Βραβείο ΕΥΤΕ (Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών του Τελωνείου).
Τη δημοσιογραφική του ιδιότητα την παραθέτει τελευταία και μάλλον με επιλεκτική μνήμη, καθώς προσδιορίζεται ως αστυνομικός συντάκτης και αρθρογράφος σε πολλά έντυπα, αποσιωπώντας τελείως τη μακρά προϋπηρεσία του σε trash τηλεοπτικές εκπομπές που κοσμεί ως βασικός παρουσιαστής ή πανελίστας.
Πάντως, ο κ. Δαραβίγκας δεν προτίμησε τη σιωπή στη συγκεκριμένη περίπτωση. Με επιστολή του την περασμένη Πέμπτη προς τον υπουργό Υγείας και με ιδιαίτερα ειρωνικό τόνο ευχαρίστησε τον κ. Βορίδη: «…με την πρώτη κιόλας απόφασή σου ασχολήθηκες με την ταπεινότητά μου απομακρύνοντάς με από τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΟΚΑΝΑ, θέση καθαρά τιμητική και βεβαίως χωρίς καμία υλική απολαβή». Δεν παρέλειψε, όμως, να του ευχηθεί «καλή επιτυχία στο ομολογουμένως δύσκολο έργο σου», ευχή που όπως λέει σε ένα ξέσπασμα αυτοκριτικής δεν θα μπορούσε να μη στείλει, καθώς «μπορεί να έχω πολλά ελαττώματα, αλλά μικρόψυχος δεν είμαι».
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση