GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η κρίση στο Ιράκ απειλεί την Ιορδανία

Η προέλαση των Σουνιτών ανταρτών στο Ιράκ ανησυχεί τη γειτονική Ιορδανία, η οποία φοβάται μετάδοση της κρίσης στο βασίλειο που ...



Η προέλαση των Σουνιτών ανταρτών στο Ιράκ ανησυχεί τη γειτονική Ιορδανία, η οποία φοβάται μετάδοση της κρίσης στο βασίλειο που αντιμετωπίζει ήδη την εισροή Σύρων προσφύγων και προβλήματα από τη δράση των εγχώριων τζιχαντιστών.

Το σουνιτικό εξτρεμιστικό κίνημα Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε εξαπέλυσε στις 9 Ιουνίου μεγάλη επίθεση στο Ιράκ προελαύνοντας σε εδάφη ιρακινών επαρχιών τα οποία έχει θέσει υπό τον έλεγχό του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Ιορδανία πιθανόν να είναι ένας από τους προσεχείς της στόχους.

Το Αμάν, που πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση με τους περίπου 600.000 Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός του, αντιμετωπίζει εδώ και καιρό θέματα ασφαλείας που έχουν σχέση με τους εγχώριους τζιχαντιστές, πολλοί από τους οποίους προσχώρησαν στο ΙΚΙΛ ή σε άλλες οργανώσεις που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα στο Ιράκ ή τη Συρία.

«Μόνο όσοι δεν είναι ενημερωμένοι ή διακατέχονται από άρνηση θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι το ΙΚΙΛ δεν έχει υποστηρικτές στην Ιορδανία. Πώς εξηγούν την παρουσία 2.000 τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ;» δήλωσε ο Οράιμπ Ραντάουι, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Σπουδών Al-Quds.

Την Παρασκευή, περίπου 60 Ισλαμιστές διαδήλωσαν στο Μάαν, μια πόλη στο νότιο τμήμα της χώρας απ’ όπου προέρχονται πολλοί Ιορδανοί τζιχαντιστές, για να γιορτάσουν τις νίκες του ΙΚΙΛ στο Ιράκ, σύμφωνα με πηγές Σαλαφιστών και των υπηρεσιών ασφαλείας.

"Η Ιορδανία θα πρέπει να ανησυχεί σοβαρά. Το ΙΚΙΛ είναι πολύ οργανωμένο και ισχυρό", τονίζει ο Χασάν Αμπου Χανίεχ, ειδικός για τις ισλαμιστικές οργανώσεις, προσθέτοντας ότι οι τζιχαντιστές σχεδιάζουν να «θέσουν στον στόχο τους το βασίλειο».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση