GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μερικές σκέψεις για το νέο μισθολόγιο, τις κρίσεις προϊσταμένων και την αξιολόγηση

του Γιώργου Χαρίση. Η κυβέρνηση έφτιαξε ένα μισθολόγιο το 2011, με το οποίο επήλθε μείωση των αποδοχών μεσοσταθμικά πάνω από ...



του Γιώργου Χαρίση.

Η κυβέρνηση έφτιαξε ένα μισθολόγιο το 2011, με το οποίο επήλθε μείωση των αποδοχών μεσοσταθμικά πάνω από 25% στα μισθούς των εργαζομένων. Πριν την ψήφισή του τότε, φρόντισε μέσω των μνημονιακών ΜΜΕ, αλλά και των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε κάποιες ομοσπονδίες, ιδιαίτερα των δασκάλων (ΔΟΕ) και των εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), να δημιουργήσει την αίσθηση ότι θα υπάρξει κάποιος εξορθολογισμός των αμοιβών και ότι σ’ αυτές τις κατηγορίες θα αυξηθούν, όπως επίσης και ότι μέσω της σύνδεσης του βαθμού με την αξιολόγηση, θα βελτιωθούν οι αμοιβές στις κατηγορίες αυξημένων προσόντων όπως είναι οι Τεχνολογικής (ΤΕ) και Πανεπιστημιακής (ΠΕ) εκπαίδευσης.

Το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται και τώρα. Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» […]έρχονται μειώσεις σε 204.000 αποφοίτους Δημοτικού και Λυκείου (ΥΕ και ΔΕ) και αυξήσεις σε 240.000 δασκάλους, καθηγητές, γιατρούς, νοσηλευτές και αποφοίτους ΑΕΙ (ΤΕ και ΠΕ)[…] και ότι […]οι μισθοί των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Γυμνασίου) και αυτών που έχουν τελειώσει μόνο το Λύκειο να υποχωρήσουν στα επίπεδα των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα[…].

Τι θα συμβεί όμως στην πραγματικότητα αν περάσουν και αυτοί οι μνημονιακοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης;

1.Θα υπάρξει γενική μείωση των αποδοχών σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων και όχι μόνο στις Υ.Ε και Δ.Ε κατηγορίες και

2.Θα υπάρξουν ανάλογες μειώσεις και στους εργαζόμενους στην εκπαίδευση και τα νοσοκομεία.

Ο μηχανισμός της μείωσης των αποδοχών θα γίνει μέσω της σύνδεσης των αποδοχών των εργαζομένων στο δημόσιο με τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα. Ήδη από το 2011 στη διαμόρφωση των κατώτατων μισθών, σ’ όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων στο δημόσιο, υπήρχε μια ανάλογη αντιστοίχηση με αυτούς του ιδιωτικού τομέα. Τα 780€ κατώτατος μισθός στο δημόσιο, αντιστοιχούσε στα 751€ στον ιδιωτικό τομέα.

Σήμερα ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι 586€ για τους εργαζόμενους πάνω από 25 ετών και 510€ για τους νεότερους και με το νέο θεσμικό πλαίσιο διαμόρφωσής του, μετά την κατάργηση του μηχανισμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), θα υπάρξει και νέα μείωση, ώσπου να φτάσει τους μισθούς των 250€ - 300€ που προβλέπονται από τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις και οι συγκυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Και εφόσον ο μηχανισμός διαμόρφωσης των μισθών όλων των κατηγοριών των εργαζομένων, αποτελεί συνάρτηση του κατώτατου εισαγωγικού μισθού της Υ.Ε κατηγορίας, με βάσει τα δημοσιεύματα, αλλά και τους προσανατολισμούς της κυβέρνησης, οι μισθοί θα διαμορφωθούν περίπου ως εξής και για τις υπόλοιπες κατηγορίες των εργαζομένων.

Για τη Δ.Ε κατηγορία: 645€ από 858€ για τους πάνω από 25 ετών και 561€ για τους νεότερους.

Για την Τ.Ε κατηγορία: 779€ από 1037€ για τους πάνω από 25 ετών και 678€ για τους νεότερους και

Για την Π.Ε κατηγορία: 820€ από 1092€ για τους πάνω από 25 ετών και 714€ για τους νεότερους.

Μειώσεις λοιπόν θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι, απλά ένα μέρος αυτής της μείωσης για κάποιους εργαζόμενους θα αναπληρώνεται, με την σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα και την αξιολόγηση του προσωπικού.

Στόχος είναι η καλλιέργεια προσωπικών και συντεχνιακών αντιθέσεων στο εσωτερικό των εργαζομένων και η απαξίωση της συλλογικής τους δράσης. Διαμορφώνουν ένα μοντέλο εργαζομένου, που θα κοιτάει τον εαυτό του, δεν θα έχει αλληλεγγύη για το διπλανό του και θα κάνει τα πάντα για να πάρει περισσότερα από αυτόν. Θα διαμορφώσουν εργαζόμενους δηλ. υποτακτικούς στους ανωτέρω τους και αυταρχικούς στους κατωτέρους τους, χωρίς τη συνείδηση τους καθήκοντος που πρέπει να διακατέχει έναν δημόσιο λειτουργό, που είναι η υπεράσπιση του δημόσιου - συλλογικού συμφέροντος και των κοινωνικών αγαθών και η υπηρέτηση των λαϊκών και κοινωνικών αναγκών.

Στην ίδια κατεύθυνση, αλλά και στον πλήρη έλεγχο της δημόσιας διοίκησης από το μνημονιακό καθεστώς κινείται και ο νέος τρόπος επιλογής των προϊσταμένων, που συζητιέται αυτές τις μέρες στη βουλή.

Θέλουν μια υπηρεσιακή ιεραρχία, πλήρως ελεγχόμενη, αναίσθητη απέναντι στις λαϊκές ανάγκες, διαφορετική και με συνδεδεμένη την τύχη και την προοπτική της με το μνημονιακό καθεστώς και τις κυβερνήσεις του. Να «αξιολογεί» και να μειώνει τους μισθούς των εργαζομένων, να «αξιολογεί» και να απολύει, να καταργεί κλάδους εργαζομένων και να οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών.

Γι’ αυτό στην επιλογή των προϊσταμένων καταργούν τη βαρύτητα που είχαν η εμπειρία και τα τυπικά προσόντα και αναβαθμίζουν την συνέντευξη, που μετράει από 50% έως 70% για την επιλογή, έναντι του υπολοίπου που είναι ο γραπτός διαγωνισμός.

Μας δουλεύουν κανονικά όταν λένε ότι αυτό αποτελεί αντικειμενική και αξιολογική κρίση. Το λένε μάλιστα οι ίδιοι που πριν δύο χρόνια στη «μοιρασιά» των προϊσταμένων των εφοριών κινδύνευσε να «πέσει» η τότε τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Το αυτοί που και σήμερα θέλουν να διασφαλίσουν τους νυν γενικούς διευθυντές, που ενδεχομένως δεν θα επανακριθούν, σε θέσεις ελεγκτών της δημόσιας διοίκησης!

Η ατμομηχανή όμως της ανατροπής στο δημόσιο θα αποτελέσει το νέο σύστημα αξιολόγησης που ξεκινάει τις επόμενες μέρες, που θα αποτελείένα πολυεργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης, κυρίως για την υλοποίηση του προγράμματος των απολύσεων και ιδιωτικοποιήσεων στο δημόσιο, του νέου, ατομικού ουσιαστικά, συστήματος αμοιβών και της πειθάρχησης της συλλογικής προσωπικότητας των εργαζομένων.

Το σύστημα αυτό δεν πρέπει να περάσει και είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει μαζική ανυπακοή από τους εργαζόμενους και ότι με την πρωτοπόρα στάση και συμβολή των δυνάμεων του ΜΕΤΑ, κηρύχτηκε απεργιακή κάλυψη της αποχής.

Συνάδελφοι μπορούμε να τους νικήσουμε, γιατί είναι πλέον αδύναμοι και φοβισμένοι. Έχουμε χρέος να τους νικήσουμε όχι μόνο για μας, αλλά και γιατί ξεπουλάνε τη χώρα, εκποιούν τη δημόσια περιουσία και υπονομεύουν το μέλλον των επόμενων γενεών και της χώρας μας.

ergasianet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση