GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τζιχαντιστές βοήθησαν τους Ταλιμπάν στην επίθεση στο Καράτσι

Τζιχαντιστές από το Ουζμπεκιστάν βοήθησαν τους Ταλιμπάν να εξαπολύσουν τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο του Καράτσι στο Πακιστάν.....



Τζιχαντιστές από το Ουζμπεκιστάν βοήθησαν τους Ταλιμπάν να εξαπολύσουν τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο του Καράτσι στο Πακιστάν... μετέδωσε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο συγκλίνουσες πηγές. Οι επιθέσεις, που σημειώθηκαν στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα, διήρκησαν περισσότερο από 12 ώρες κι είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 37 ανθρώπων.

Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώνει τη διατήρηση των δεσμών μεταξύ των ανταρτών Ταλιμπάν του Πακιστάν, της Αλ Κάιντα και των ομάδων Τζιχαντιστών που δρουν στην περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Το Κίνημα των Ταλιμπάν στο Πακιστάν (ΤΤP) έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Την ευθύνη ανέλαβε επίσης το Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν (IMU), μια άλλη οργάνωση- σύμμαχος της Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με τις αρχές, η επίθεση στο Καράτσι πραγματοποιήθηκε από 10 κομάντο.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε σε πολλούς ιστοτόπους των Ταλιμπάν, το IMU ανακοίνωσε τον θάνατο 10 πολεμιστών του, που πέθαναν ως «μάρτυρες». «Τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 10 γενναίοι μάρτυρες του Ισλαμικού Κινήματος του Ουζμπεκιστάν φορώντας γιλέκα με εκρηκτικά εξαπέλυσαν μια επίθεση εναντίον ενός συγκεκριμένου τμήματος του διεθνούς αεροδρομίου του Καράτσι» αναφέρει το κείμενο της ανακοίνωσης.

Την ανακοίνωση συνοδεύουν οι φωτογραφίες 10 ανδρών που φόραγαν μαύρα τουρμπάνια και πράσινες κελεμπίες ενώ κρατούσαν τουφέκια. Οι ένοπλοι άνδρες απεικονίζονταν σε ένα ορεινό πέρασμα όπου φαίνεται να έχει χιονίσει, όπως πολλές φορές συμβαίνει σε ορισμένες περιοχές του Πακιστάν που είναι «προπύργια» των ανταρτών.

«Αυτή η επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκε για να εκδικηθούμε για τους τελευταίους βομβαρδισμούς και τις νυχτερινές επιθέσεις που εξαπέλυσε ο πακιστανικός στρατός των απίστων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του Κινήματος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, Σαχιντουλάχ Σάχιντ, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επίθεση στο αεροδρόμιο ήταν «μια επίθεση που εξαπέλυσαν από κοινού οι οργανώσεις TTP και IMU» χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο πόσοι από τους δράστες ήταν Ουζμπέκοι. «Οι ξένοι είναι επίσης αδελφοί μας μουσουλμάνοι και όλοι εμείς είμαστε μουτζαχεντίν του Ισλάμ» δήλωσε.

Στο Ισλαμαμπάντ, ένας υπεύθυνος των υπηρεσιών πληροφοριών του Πακιστάν, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή των Ουζμπέκων μαχητών στην επίθεση. Σύμφωνα με τον ίδιο, έξι από τους 10 δράστες ήταν Ουζμπέκοι και οι άλλοι τέσσερις ήταν Παστούν από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Ο Αμπντουλάχ Μπάχαρ Μέχσουντ, ένας διοικητής των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι επρόκειτο για μια κοινή επιχείρηση Ταλιμπάν και Ουζμπέκων. «Ήταν μια κοινή επιχείρηση κατά την οποία οι Ουζμπέκοι αδελφοί μας διαδραμάτισαν ένα σημαντικό ρόλο» υποστήριξε. «Δε μπορώ να σας πω για την φύση της υποστήριξης που μας παρείχαν, αλλά σε επιχειρήσεις όπως αυτή στο αεροδρόμιο του Καράτσι, η μία ομάδα παρέχει μαχητές, η άλλη διευθετεί τα οικονομικά για την αγορά όπλων και εκρηκτικών υλών».

Οι Ουζμπέκοι τζιχαντιστές αποτελούν μια ιδιαίτερα σκληρή οργάνωση. Πιστεύεται ότι δεν ξεπερνούν σε αριθμό τις μερικές εκατοντάδες και το γεγονός ότι δεν έχουν δεσμούς με κάποια φυλή στο Πακιστάν τους καθιστά ιδιαίτερα αδίστακτους στις επιθέσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση