GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συρία προς ΟΗΕ: Μόνο με έγκρισή μας θα μπαίνει ανθρωπιστική βοήθεια

Η συριακή αποστολή στον ΟΗΕ απέστειλε μια επιστολή με ημερομηνία 18 Ιουνίου στις 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ο...



Η συριακή αποστολή στον ΟΗΕ απέστειλε μια επιστολή με ημερομηνία 18 Ιουνίου στις 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την οποία έχει υπογράψει μια ομάδα σύρων και...
αράβων νομικών και στην οποία αναφέρεται ότι «προκειμένου να περάσει οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια σε μια χώρα μέλος του ΟΗΕ χρειάζεται η προηγούμενη έγκριση της χώρας αυτής».

«Η εισαγωγή ειδών βοήθειας σε συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις και χωρίς να ενημερωθεί το συριακό κράτος ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον της Συρίας», επισημαίνεται στην επιστολή, η οποία χαρακτηρίζει τέτοιες προσπάθειες «πρόφαση για επίθεση».

Η Συρία είναι αντίθετη στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω των συνόρων της, διότι αυτή φτάνει άμεσα στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο των σύρων εξεγερμένων, κυρίως στα σύνορα με την Τουρκία.

Εδώ και πολλές εβδομάδες διεξάγονται συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε να συμφωνηθεί το προσχέδιο μιας συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει να περάσουν οχηματοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια από τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, την Ιορδανία και το Ιράκ.

Οι Δυτικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιβάλλουν το πέρασμα της ανθρωπιστικής βοήθειας κάνοντας χρήση του άρθρου 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων και τη χρήση βίας ώστε να γίνει σεβαστή μια απόφαση του Συμβουλίου.

Οι διαπραγματεύσεις για την κατάληξη σε ένα προσχέδιο συμφωνίας συνεχίζονται, σύμφωνα με τους διπλωμάτες. Η Ρωσία, που έχει την προεδρία του Συμβουλίου τον Ιούνιο, πρότεινε μια «ευπρεπή και καινοτόμα φόρμουλα» για να ελέγχονται οι οχηματοπομπές, όμως οι δυτικοί εταίροι της δεν την έχουν δεχθεί ακόμη, κατήγγειλε σήμερα ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.

Σύμφωνα με τον Αυστραλό πρεσβευτή Γκάρι Κουίνιαν, η ρωσική πρόταση «εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής» και πιθανώς αντιπαραγωγική. «Δεν έχουμε πειστεί ότι μπορεί να λειτουργήσει στο πεδίο και να βελτιώσει την πρόσβαση» ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, δήλωσε ο Κουίνιαν στους δημοσιογράφους.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση