GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εθισμός… στον ήλιο

Εάν περνάτε ατέλειωτες ώρες κάτω από τον ήλιο, υπάρχει περίπτωση να είστε εθισμένοι σε αυτόν. Αμερικανοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι...


Εάν περνάτε ατέλειωτες ώρες κάτω από τον ήλιο, υπάρχει περίπτωση να είστε εθισμένοι σε αυτόν.
Αμερικανοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι η ηλιοθεραπεία είναι εθιστική και επηρεάζει τον εγκέφαλο με τρόπο παρόμοιο με την ηρωίνη. Για την ακρίβεια, υποστηρίζουν ότι η έκθεση στο ηλιακό φως προκαλεί την έκκριση ενδορφινών, δηλαδή χημικών ουσιών, οι οποίες αμβλύνουν τον πόνο και μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα.
Έπειτα από πειράματα σε ζώα, οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί σε λάμπες ηλιοθεραπείας παρουσίασαν σημάδια εθισμού και στη συνέχεια στέρησης, όταν δεν λάμβαναν τη «δόση» τους.
Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ερμηνεία του, γιατί δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε ένα BBQ στην παραλία ή στην ηλιοθεραπεία, αν και ξέρουμε ότι έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος.
Ο ερευνητής, καθηγητής David Fisher, δήλωσε ότι ο εθισμός αυτός μπορεί να έχει εξελιχθεί προκειμένου το σώμα μας να εξασφαλίζει την απαραίτητη για την υγεία μας βιταμίνη D, γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου». Ωστόσο, συμπλήρωσε, «στις μέρες μας υπάρχουν πιο ασφαλείς πηγές της συγκεκριμένης βιταμίνης και δεν χρειάζεται να εκτιθέμεθα στην επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία».
Από την άλλη, ο δρ. Richard Weller, δερματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, αναφέρει ότι έρευνες δείχνουν πώς η έκθεση στο φως του ήλιου αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των περισσοτέρων ανθρώπων.
Επίσης, διευκρινίζει ότι «τα ποντίκια είναι νυκτόβια ζώα, που καλύπτονται από γούνα και αποφεύγουν το φως, έτσι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με το πώς ερμηνεύουμε τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας». Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι αν και δεν χρειάζεται να αποφεύγουμε τον ήλιο, ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος σημαίνει ότι πρέπει να προσέχουμε να μην καούμε.
Πηγή: vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση