GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι ακούγεται για τους υπουργούς και τον ανασχηματισμό...

Στους ρυθμούς του επικείμενου ανασχηματισμού κινείται η κυβέρνηση και οι πληροφορίες που φθάνουν από όλα τα υπουργεία θέλουν τους περισσό...

Στους ρυθμούς του επικείμενου ανασχηματισμού κινείται η κυβέρνηση και οι πληροφορίες που φθάνουν από όλα τα υπουργεία θέλουν τους περισσότερους υπουργούς να κάθονται σε... αναμμένα κάρβουνα και να προετοιμάζονται για την ενδεχόμενη έξοδο.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να ανακοινωθεί η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Ορισμένοι πιθανολογούν ότι μπορεί ο ανασχηματισμός να ανακοινωθεί αύριο, επειδή την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί για το εξωτερικό προκειμένου να λάβει μέρος στους εορτασμούς για την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πιθανότερο ωστόσο, προβάλει τις τελευταίες ώρες το σενάριο η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών να γίνει την επόμενη βδομάδα, μετά την εορτή του Αγίου Πνεύματος.

Η ονοματολογία που έχει ξεκινήσει είναι έντονη, αν και οι επίσημες πηγές είναι πολύ φειδωλές στην επιβεβαίωση ή τη διάψευση της διακινούμενης φημολογίας που έχει κατακλύσει τα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία. Την ίδια ώρα ακόμη και φερόμενοι προς μετακίνηση υπουργοί ή στελέχη των δύο κυβερνητικών κομμάτων που φέρονται προς υπουργοποίηση δεν έχουν καμία επίσημη ειδοποίηση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η θέση του υπουργού Οικονομικών και η πιθανολογούμενη διαδοχή του Γιάννη Στουρνάρα εξακολουθεί να αποτελεί την κεντρική ψηφίδα στο παζλ των αλλαγών. Γύρω από το πρόσωπο του νέου «τσάρου» της οικονομίας, τα σενάρια που διακινούνται είναι δύο: το πρώτο θέλει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να διατηρεί ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο με τον ορισμό νέου αναπληρωτή υπουργού και το δεύτερο να μετακινείται σε αυτό νυν υπουργός, όπως ο Νίκος Δένδιας.

Υπό μετακίνηση φέρεται και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, αν και τα σενάρια για αντικατάστασή του από πρόσωπο προερχόμενο από τη συγκυβερνώσα «Ελιά» δεν επιβεβαιώνονται, καθώς η επικρατούσα άποψη στην κυβερνητική ηγεσία είναι ότι το συγκριμένο υπουργείο πρέπει να παραμείνει υπό «γαλάζια» διοίκηση, πολύ περισσότερο που όλα δείχνουν ότι, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, θα μείνουν στα συναφή πόστα που κατέχουν οι «πράσινοι» υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοίδης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.

Το ΠΑΣΟΚ πιθανότατα θα διατηρήσει και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει σε αυτό ο νυν υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης, καθώς τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούσε ότι η διατήρηση του Ανάπτυξης από τη ΝΔ, μπορεί να στείλει στο Γεωργίας τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Πολύ πιθανές θεωρούνται οι αλλαγές στα υπουργεία Υγείας και Ναυτιλίας, χωρίς ακόμη να είναι ξεκάθαρο ότι θα μείνουν εκτός κυβερνητικού σχήματος οι νυν υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (ειδικά ο πρώτος φέρεται να επιθυμεί να ξαναβρεθεί στον Πειραιά από όπου ξεκίνησε την κυβερνητική θητεία του επί πρωθυπουργίας Παπαδήμου).

Ερωτηματικά υπάρχουν για τα υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτισμού, με το πρώτο να είναι πιθανό να διαδεχθεί τον Γιάννη Μιχελάκη ο «πράσινος» Πάρις Κουκουλόπουλος, εφόσον, όπως κυκλοφορεί στη Χαριλάου Τρικούπη επιμείνει αυτή τη φορά ο Ευάγγελος Βενιζέλος να ανατεθεί υπουργικό χαρτοφυλάκιο στο στενό του συνεργάτη από την Κοζάνη. Τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, εφόσον ανασχηματιστεί, το επικρατέστερο σενάριο θέλει να τον αντικαθιστά ο Άρης Σπηλιωτόπουλος που πιθανότατα θα μπει στην κυβέρνηση ως ανταμοιβή για τον αγώνα που έδωσε ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.

Προς αναζήτηση έμπειρου στελέχους για να αναλάβει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα κινηθεί η κυβερνητική ηγεσία, εφόσον μετακινηθεί ο κ. Δένδιας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, που είναι ένα από τα ονόματα που ακούγονται εντονότερα για υπουργοποίηση, θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός διάδοχος είτε του κ. Δένδια, είτε του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου.

Εκτός εξαιρετικού απροόπτου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα συνεχίσει ως έχει, ενώ μικρές είναι οι πιθανότητες για αλλαγές στο υπουργείο Παιδείας.

1 σχόλιο

  1. Μετά την άθλια Αποστασία που οργανώνεται στα παρασκήνια, μια λύση υπάρχει : Όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες από τη δεξιά, το κέντρο και την αριστερά να στηρίξουν Σύριζα.

    Η διάλυση των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ από εξωθεσμικά κέντρα μας οδηγεί όλους που ψηφίσαμε μικρά κόμματα να ψηφίσουμε Σύριζα για να καθαρίσει η πολιτική ζωή από τα άθλια παρασκήνια της ΝΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση