GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η αεροδιαστημική τεχνολογία και στο χειρουργείο

Η αεροδιαστημική τεχνολογία έχει μπει πλέον και στο χειρουργείο υποσχόμενη αναίμακτες επεμβάσεις, με μεγαλύτερη ακρίβεια και πο...


Η αεροδιαστημική τεχνολογία έχει μπει πλέον και στο χειρουργείο υποσχόμενη αναίμακτες επεμβάσεις, με μεγαλύτερη ακρίβεια και πολύ λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο.

Η ρομποτική χειρουργική που εφαρμόζεται σήμερα αποτελεί μεταφορά της αεροδιαστημικής τεχνολογίας στο χειρουργείο ενώ μελλοντικά αναμένεται να έχει εφαρμογές και σε εξ΄ αποστάσεως χειρουργικές επεμβάσεις.

Τα παραπάνω επισήμανε ο επιστημονικός διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, στο περιθώριο του 2ου πολυθεματικού επιστημονικού συνεδρίου “Νέες τεχνολογίες στην ιατρική και ιατρικός τουρισμός”, στη Θεσσαλονίκη.

“Η ρομποτική χειρουργική είναι πραγματικά η μεταφορά της αεροδιαστημικής τεχνολογίας μέσα στο χειρουργείο. Εξελίχθηκε τόσο γρήγορα που ενώ τώρα την χρησιμοποιούμε μέσα στο χειρουργείο θα μπορούμε εν καιρώ να την χρησιμοποιήσουμε και σε εξ αποστάσεως επεμβάσεις. Μπορούμε πλέον να εφαρμόζουμε τις χειρουργικές τεχνικές με μεγαλύτερη ακρίβεια, με πολύ μεγαλύτερη μεγέθυνση, χωρίς απώλεια αίματος ενώ μετεγχειρητικά ο πόνος είναι πραγματικά μηδαμινός” ανέφερε ο κ Κωνσταντινίδης.

Η εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής σύμφωνα με τον κ Κωνσταντινίδης παρέχει σημαντικότατες δυνατότητες στην χειρουργική ογκολογία με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων.

“Αυτή τη στιγμή κάνουμε με ρομποτική χειρουργική εγχειρίσεις παχέος εντέρου, στομάχου, σπλήνας, επινεφριδίων, διαφραγματοκήλης, αχαλασίας οισοφάγου και γυναικολογικών παθήσεων και άλλων. Για τη δική μου ομάδα στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, όλα αυτά είναι επεμβάσεις ρουτίνας. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε μια μεγάλη πρωτοπορία, διότι η ομάδα μου είναι η πρώτη μαζί με άλλες δύο στην Ευρώπη αλλά και η πρώτη που ξεκίνησε τη ρομποτική χειρουργική δια μέσου μιας τομής. Αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία υπό την έννοια ότι η αμερικανική εταιρεία Intuitive Surgical, που κατασκευάζει τα robotics, το 2011 επέλεξε απ΄ όλο τον κόσμο τρεις χειρουργούς έναν στην Ελβετία, έναν στην Ιταλία και εμένα από την Ελλάδα, να ξεκινήσουμε ρομποτική χειρουργική δια μέσου μίας τομής. Αυτό λοιπόν ήταν τόσο σημαντικό που έγινε παγκόσμια επιτυχία με την έννοια ότι από το 2011 μέχρι τώρα είμαι καλεσμένος εκπαιδευτής σε πάρα πολλά νοσοκομεία και στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου και έχω εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα δεκάδες γιατρούς” πρόσθεσε ο κ Κωνσταντινίδης.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Αγγέλα Φωτοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση