GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έτοιμες να βοηθήσουν τους Ιρακινούς οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να βοηθήσουν το μισό εκατομμύριο Ιρακινούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά την κατάληψη τη...


Οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να βοηθήσουν το μισό εκατομμύριο Ιρακινούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά την κατάληψη της Μοσούλης από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).
Ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ Στιούαρτ Τζόουνς εκτίμησε ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας αρμόδιας για τις εξωτερικές υποθέσεις ότι οι σουνίτες ισλαμιστές του ΙΚΙΛ είναι «μια από τις πιο επικίνδυνες τρομοκρατικές οργανώσεις του κόσμου».
«Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την κατάσταση στενά και συνεργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας για να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις ανάγκες όσων έχουν εκτοπιστεί», σημείωσε ο Τζόουνς, ο διορισμός του οποίου στη Βαγδάτη πρέπει να επικυρωθεί από το Κογκρέσο. «Η βία στο Ιράκ έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2007», παραδέχθηκε ο ίδιος.
Οι αντάρτες του ΙΚΙΛ προελαύνουν στο βόρειο τμήμα του Ιράκ και μέχρι στιγμής έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ολόκληρη την επαρχία Νινευή και περιοχές των επαρχιών Σαλαχεντίν και Κιρκούκ, καθώς προχωρούν προς τη Βαγδάτη. Ήδη από χθες Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκτιμήσει ότι το ΙΚΙΛ απειλεί ολόκληρη την περιοχή.
Καθώς οι τζιχαντιστές επανακάμπτουν στο Ιράκ το Πεντάγωνο υπενθύμισε χθες ότι ο αμερικανικός στρατός, παρά την απόσυρσή του από τη χώρα στο τέλος του 2011, συνεχίζει να εκπαιδεύει τις ιρανικές δυνάμεις σε αντιτρομοκρατικές αποστολές, κυρίως στην Ιορδανία.
ΕΕ και Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασαν την τρομοκρατία
Τη συνεργασία των πολιτικών και στρατιωτικών δυνάμεων της κυβέρνησης του Ιράκ και της κυβέρνησης της περιοχής του Κουρδιστάν προτείνουν η ΕΕ και ο Αραβικός Σύνδεσμος σε διακήρυξή τους, για να αποκατασταθεί η ασφάλεια στην περιοχή της Μοσούλης και της Νινευί.
Εκφράζοντας τη «βαθιά» τους ανησυχία για την «επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας στο Ιράκ και ιδιαίτερα στη Μοσούλη» οι 28 υπουργοί Εξωτερικών και οι ομόλογοί τους από τον Αραβικό Σύνδεσμο, από το Ζάππειο καταδίκασαν έντονα τις τρομοκρατικές επιθέσεις, που προκάλεσαν πολλούς θανάτους και υποχρέωσαν πολλές χιλιάδες πολιτών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Διακήρυξη επισημαίνεται η δέσμευση των δύο πλευρών στην ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη εφαρμογής του Ψηφίσματος 1267 και 1989, που επιβάλει κυρώσεις στο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και στο Λεβάντε.
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση