GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Η Ελλάδα πύλη εισόδου της Κίνας στην ΕΕ»

«Ως μια πολύ σημαντική ευκαιρία για την προβολή της στρατηγικής -εταιρικής σχέσης Ελλάδος-Κίνας», χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβ...


«Ως μια πολύ σημαντική ευκαιρία για την προβολή της στρατηγικής -εταιρικής σχέσης Ελλάδος-Κίνας», χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας στην Ελλάδα, κατά την συνάντησή του με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνκ Χι.
Καλωσορίζοντας τον Κινέζο ομόλογό του στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος-Κίνας έχουν τεράστια προοπτική και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα μπορεί να είναι η πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωπαϊκή αγορά».
Σε πολιτικό επίπεδο, τόνισε ότι «έχουμε τεράστιες δυνατότητες, γιατί εκτιμούμε βαθύτατα τον ρόλο της Κίνας ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι ο ρόλος της Κίνας στη διευθέτηση όλων των ανοιχτών διεθνών κρίσεων είναι καθοριστικός και σας ευχαριστούμε για τις έως τώρα τοποθετήσεις σας στο Κυπριακό και στα άλλα κρίσιμα ελληνικά εθνικά θέματα. Και εμείς αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις κινεζικές ευαισθησίες στα θέματα της Εξωτερικής Πολιτικής».
Αναφερόμενος στην Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, που τελειώνει σε λίγες ημέρες, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «θα αξιοποιήσουμε αυτές τις λίγες ημέρες για να βοηθήσουμε στην εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-Κίνας».
Από την πλευρά του ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, αφού ευχαρίστησε τον κ. Βενιζέλο για την εγκάρδια υποδοχή, εξέφρασε τη χαρά του για την συνάντησή τους, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα.
Μάλιστα ο κ. Γουάνκ Χι αναφέρθηκε στη συμβολή του κ. Βενιζέλου, τόσο από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, όσο και από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην εμβάθυνση και περαιτέρω διεύρυνση των διμερών σχέσεων και έκανε λόγο για στρατηγικές -εταιρικές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η φιλία μεταξύ των δύο λαών είναι δοκιμασμένη στο χρόνο και στηρίζεται στον σεβασμό και την αλληλοβοήθεια και εκτίμησε ότι η φιλία Ελλάδας-Κίνας είναι προς όφελος των λαών μας.
Μάλιστα, ο Κινέζος ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «εμείς θεωρούμε την Ελλάδα ως τον πιο αξιόπιστο φίλο και εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και πρόσθεσε ότι «η επίσκεψη του πρωθυπουργού μας στην Ελλάδα θα έχει έναν καθοδηγητικό ρόλο στις μελλοντικές μας συνεργασίες».
Όπως είπε ο κ. Γουάνκ Χι, «εμείς συμφωνούμε απόλυτα με τη θέση του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη εισόδου για τα κινέζικα προϊόντα στην Ευρώπη, και ταυτόχρονα η Ελλάδα να καταστεί η γέφυρα μεταξύ των δύο πολιτισμών».
Συνεχίζοντας, υπογράμμισε τη σημασία των συμφωνιών μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδος και Κίνας για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και συμπλήρωσε ότι «θα κάνουμε ότι μπορούμε για να εντατικοποιήσουμε τις επαφές μαζί σας και να διευρύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε όλες τις κατευθύνσεις και όλους τους τομείς», ενώ παράλληλα απηύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα ομόλογό του κ. Βενιζέλο να επισκεφθεί την Κίνα.
Η πρόσκληση έγινε αμέσως αποδεκτή από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ κ. Βενιζέλο, ο οποίος αφού τόνισε ότι είναι στη διάθεσή του για περαιτέρω συνεργασία, σημείωσε ότι τα δύο υπουργεία Εξωτερικών, είναι αυτά που πρέπει να δώσουν συνέχεια σε όσα συμφωνήθηκαν ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς και τις δύο κυβερνήσεις.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση