GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της»

Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, υιοθετώντας ένα δυναμικό επενδυτ...


Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, υιοθετώντας ένα δυναμικό επενδυτικό σχεδιασμό, δηλώνει σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Euractiv ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ιταλίας στην ΕΕ Στέφανο Σανίνο η χώρα του οποίου θα παραλάβει τον Ιούλιο απο την Ελλάδα τη σκυτάλη της προεδρίας στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Σανίνο η Ιταλία φιλοδοξεί να στρέψει τις ευρωπαϊκές πολιτικές προς την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης, ανταποκρινόμενη στο αίτημα που έθεσαν οι Ευρωπαίοι πολίτες με την ψήφο τους, χαρακτηρίζοντας την προσέγγιση αυτή «πραγματιστική».
Σχετικά με το αν είναι εφικτή η λήψη μέτρων για ώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης με την παράλληλη ευελιξία που ζήτησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι για την επίτευξη των στόχων αναφορικά με τα ελλείμματα, ο Σανίνο εκτιμά ότι δεν υπάρχει διάζευξη, αφού στόχος δεν είναι ο περιορισμός των δαπανών, αλλά ο εκ νέου προσανατολισμός των πόρων, κάτι που ισχύει και για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Ως προς την ανάγκη για ευέλικτους χειρισμούς προκειμένου να υπάρξει έξοδος από την περίοδο ισχνής ανάκαμψης, δήλωσε ότι πρέπει όλα να γίνουν με κάποια σειρά για να αποφευχθεί η σύγχυση. Η ανάγκη για απασχόληση σημαίνει ανάγκη για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο στην όλη διαδικασία, αφού η έλλειψη προοπτικής για ανάπτυξη της οικονομίας δε μπορεί να αποφέρει θέσεις εργασίας. Η ανάπτυξη είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Ερωτηθείς για το αν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας με τη φιλοευρωπαϊκή ατζέντα, η οποία του απέφερε πολλές ψήφους, στοχεύει στο να πιέσει υπέρ ενός περισσότερο «φιλοευρωπαίου» πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αντισταθμίσει ένα Ευρωκοινοβούλιο με αυξημένη ευρωσκεπτικιστική παρουσία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σύνθημα του Ρέντσι «αλλάζουμε την Ιταλία για να αλλάξει η Ευρώπη» είναι εύστοχο, καθώς πρέπει κάποιος να αποδείξει πρώτα ότι μπορεί να χειριστεί τις εγχώριες υποθέσεις και μετά να υποδείξει σε άλλους τι πρέπει να κάνουν από τη δική τους πλευρά.
Στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και αναφορικά με τις δυνατότητες ολοκλήρωσης συμφωνιών με τρίτες χώρες κατά τη διάρκεια της ιταλικής προεδρίας, εκτίμησε: «Αν δεν έχουμε μια ιδεολογική συζήτηση για την ενέργεια θα είναι πιο εύκολο να βρούμε μια συμβιβαστική λύση. Πρέπει να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια και απόδοση, για να βρεθεί μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ των διαφόρων ειδών ενέργειας, και να προχωρήσουμε σε μια οικονομία απαλλαγμένη από τον άνθρακα».
Σχετικά με την προώθηση μιας νέας μεταναστευτικής πολιτικής από την Ιταλία, ανέφερε: «Η Ευρώπη έχει καταργήσει τα σύνορα στο εσωτερικό της και τώρα πρέπει να διαχειριστεί τα εξωτερικά σύνορά της. Είναι αλήθεια ότι οι χώρες που διαθέτουν εξωτερικά σύνορα (της ΕΕ) έχουν ιδιαίτερη ευθύνη, αλλά η διαχείρισή τους είναι προς το συμφέρον όλων. Η μετανάστευση θα υπάρχει πάντα. Η κατάσταση θα είναι πάντα εκεί. Αν δεν είναι οικονομικοί μετανάστες, θα είναι άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από δύσκολες καταστάσεις, στην Αφρική, τη Συρία ή το Ιράκ. Οι άνθρωποι θα προσελκύονται από την Ευρώπη. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι» αυτό».
Πρέπει, λοιπόν, σύμφωνα με τον Σανίνο να ενισχυθεί ένας κατάλληλος μηχανισμός όπως η Frontex σε επίπεδο ανθρωπίνων πόρων, οικονομικών πόρων και δαπανών. «Πρέπει να εργαστούμε περισσότερο προς την ανάπτυξη μορφών συνεργασίας με τρίτες χώρες. Αυτό μπορεί να γίνει με συγκεκριμένες χώρες, θεσμικά όργανα ή οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών. Η ΕΕ πρέπει να εργαστεί ως μία οντότητα.
Τέλος, σχετικά με την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, εκτίμησε ότι θα ήταν καλύτερα αν ήταν εφικτή η επεξεργασία τους στις χώρες διέλευσης αν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνίες. Αλλιώς, θα μπορούσαμε να έχουμε μορφές συνεργασίας, όπως συνεργασία σε μεταναστευτικά θέματα ή μια γενική προσέγγιση στην κινητικότητα των μεταναστών. «Μπορούμε να βοηθήσουμε τους μετανάστες να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους μέσω ειδικών προγραμμάτων. Δεν νομίζω ότι όλοι οι άνθρωποι θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Θέλουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Αν μπορούμε να βοηθήσουμε να επιτευχθεί αυτό, τότε ίσως μπορεί να υπάρξει αντίκτυπος στη μετανάστευση» κατέληξε ο Σανίνο.
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση