GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα κινέζικα φωτοβολταϊκά έχουν διπλάσιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τα ευρωπαϊκά

Τα κινέζικα φωτοβολταϊκά πάνελ έχουν διπλάσιο ανθρακικό αποτύπωμα από εκείνα που κατασκευάζονται στην Ευρώπη. Στο συμπέρασμα α...



Τα κινέζικα φωτοβολταϊκά πάνελ έχουν διπλάσιο ανθρακικό αποτύπωμα από εκείνα που κατασκευάζονται στην Ευρώπη.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε κοινή έρευνα τουΕθνικού Εργαστηρίου Argonne του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου Northwestern.

Όπως επιβεβαίωσε στο pv-magazine ο καθηγητής χημικής και βιολογικής μηχανικής Φένγκι Γιου “το αποτύπωμα άνθρακα των φωτοβολταϊκών πάνελ που κατασκευάζονται στην Κίνα και χρησιμοποιείται στην Ευρώπη είναι διπλάσιο εκείνων που παράγονται και χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη” καθώς στην Κίνα καταναλώνεται σημαντικά περισσότερη ενέργεια κατά την παραγωγική διαδικασία.

“Παρά το γεγονός ότι η μετεγκατάσταση της παραγωγικής διαδικασίας φωτοβολταϊκών πάνελ από την Ευρώπη στην Κίνα είναι μια ελκυστική επιλογή από οικονομικής σκοπιάς, είναι λιγότερο αειφόρος επιλογή υπό το πρίσμα της ενεργειακής κατανάλωσης και της περιβαλλοντικής προστασίας, ειδικά εάν συνυπολογίσουμε ότι η χρήση των ηλιακών πάνελ γίνεται για να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον” πρόσθεσε ο Γιου.

Η ερευνητική ομάδα προχώρησε σε συστηματική ανάλυση του κύκλου ζωής των πάνελ. Εστίασαν στην ενέργεια που απαιτείται κατά την παραγωγική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων εκείνης που καταναλώνεται κατά την εξόρυξη των πρώτων υλών, του καυσίμου μεταφοράς πρώτων υλών και έτοιμων προϊόντων, της ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτεί τη μονάδα παραγωγής κ.ο.κ.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στα φωτοβολταϊκά πάνελ πυριτίου που εγκαθίστανται στη νότια Ευρώπη, μια περιοχή με υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας.

Η αξιολόγηση με γνώμονα την ανάλυση του κύκλου ζωής έδειξε ότι ένα κινέζικο πάνελ που εγκαθίστανται σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή χρειάζεται 30% περισσότερο χρόνο για να παράξει την ενέργεια που καταναλώθηκε κατά την παραγωγή του σε σύγκριση με ένα ευρωπαϊκό.

Την ίδια ώρα το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα ήταν διπλάσιο (χωρίς όμως οι αναλυτές να έχουν συνυπολογίσει τις οικονομίες κλίμακας -περιβαλλοντικής και οικονομικής φύσης- από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν οι κινέζοι κατασκευαστές).

Ως “πηγή του κακού” κατονομάστηκε το χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο στην Κίνα και η κατανάλωση περισσότερης ενέργειας από άνθρακα και άλλες μη ανανεώσιμες πηγές στους ενεργοβόρους κλάδους, όπως είναι αυτός της εξόρυξης πυριτίου.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο επιστήμονας του εργαστηρίου Σεθ Ντάρλινγκ, η μελέτη δεν συνυπολόγισε το μεταφορικό κόστος των έτοιμων προϊόντων το οποίο θα άνοιγε την περιβαλλοντική ψαλίδα ανάμεσα σε Κίνα και Ευρώπη σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 60%.

Όσον αφορά στην απόδοση του πυριτίου, τα πάνελ μονοκρυσταλλικού πυριτίου είχαν καλύτερη αποδοτικότητα, εξαιτίας όμως της υψηλότερης κατανάλωσης ενέργειας, η περίοδος ενεργειακής απόσβεσης ήταν μακρύτερη από εκείνη των πάνελ πολυκρυσταλλικού πυριτίου.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση