GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΔΕΗ: Συμβουλές για να μειώσουν οι καταναλωτές τον λογαριασμό του ρεύματος

Στην ιστοσελίδα της η ΔΕΗ, δημιούργησε μία εφαρμογή στην οποία οι καταναλωτές μπορούν να βρουν εύκολες συμβουλές για να... μει...




Στην ιστοσελίδα της η ΔΕΗ, δημιούργησε μία εφαρμογή στην οποία οι καταναλωτές μπορούν να βρουν εύκολες συμβουλές για να... μειώσουν τον λογαριασμό, είτε επιλέγοντας τις σωστές συσκευές, είτε μαθαίνοντας να τις χρησιμοποιούν με καλύτερο τρόπο.

Μεταξύ άλλων, η ΔΕΗ συμβουλεύει:

Για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή

-Μείωση της φωτεινότητας της οθόνης. Η επιπλέον φωτεινότητα αυξάνει την κατανάλωση.
-Αναστολή λειτουργίας (hibernation) αντί για κατάσταση αναμονής (stand-by).
-Τακτοποίηση του σκληρού δίσκου. Οσο πιο γρήγορα και σωστά δουλεύει, τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνει.

Για την τηλεόραση και άλλες ηλεκτρικές συσκευές

-Επιλογή συσκευών υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α ή Α+). Μπορεί να εξοικονομηθεί ως και 46% της ενέργειας.
-Σβήσιμο των συσκευών από το διακόπτη και όχι από το τηλεκοντρόλ. Αφήνοντάς τες να λειτουργούν σε κατάσταση αναμονής, συνεχίζουν να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια.

Μπάνιο

-Επιλογή πλυντηρίου ρούχων υψηλής ενεργειακής κατηγορίας (Α+, Α++, Α+++).
-Χρήση σύγχρονων απορρυπαντικών και προγραμμάτων χαμηλότερων θερμοκρασιών.
-Επιλογή του μεγέθους του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα ανάλογα με τις ανάγκες. Ρύθμιση της θερμοκρασίας του ζεστού νερού στους 40-50 βαθμούς.
-Προτίμηση ηλιακού θερμοσίφωνα. Η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται για το ζεστό νερό φτάνει το 60% και μπορεί να κάνει οικονομία ως και 9% στο συνολικό λογαριασμό ρεύματος.

Κουζίνα

-Αντικατάσταση της ηλεκτρικής κουζίνας με φούρνο μέσης χωρητικότητας, ενεργειακής κατηγορίας C με αντίστοιχη ενεργειακής κατηγορίας Α επιτυγχάνει εξοικονόμηση ενέργειας ως και 27%.
-Οταν η βάση του σκεύους είναι μικρότερη από τη μαγειρική εστία, σπαταλιέται το 20-30% της θερμότητας και της ηλεκτρικής ενέργειας.
-Σβήσιμο της εστίας ή του φούρνου λίγα λεπτά προτού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
-Επιλογή πλυντηρίου πιάτων ενεργειακής κατηγορίας Α+. Ετσι εξοικονομείται ενέργεια ως 21%. Χρήση προγραμμάτων μικρής διάρκειας, για σκεύη λιγότερο λερωμένα. Τακτικός καθαρισμός του φίλτρου και έλεγχους του σωλήνα παροχής νερού στο σημείο σύνδεσης.
-Ενα ψυγείο ενεργειακής κατηγορίας Α+ εξοικονομεί ως 41% ενέργειας. Το ψυγείο πρέπει να είναι σε σωστό σημείο, μακριά από θερμαντικά σώματα, ηλεκτρική κουζίνα, πλυντήριο και μέρη που βλέπει ο ήλιος. Πρέπει να γίνεται τακτική απόψυξη, αν το ψυγείο δεν το κάνει αυτόματα. Ο πάγος πάχους 6 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση.

Γενικά

-Διατήρηση του θερμοστάτη σε σταθερή θερμοκρασία, ως 20 βαθμούς Κελσίου, γιατί οι μεγάλες διακυμάνσεις αυξάνουν την κατανάλωση. Για κάθε επιπλέον βαθμό ξοδεύετε ως και 10% περισσότερη ενέργεια και βέβαια περισσότερα χρήματα.
-Τα θερμαντικά σώματα δεν πρέπει να καλύπτονται με κουρτίνες ή καλύμματα, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.
-Περιορισμός των θερμικών απωλειών με μόνωση των χαραμάδων σε πόρτες και παράθυρα. Κλείσιμο παντζουριών το βράδυ.
-Χρήση λαμπτήρων LED. Μπορεί να εξοικονομηθεί ως και το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ένας κοινός λαμπτήρας πυρακτώσεως.
-Χρήση σύγχρονων κλιματιστικών μονάδων με τεχνολογία inverter. Καταναλώνουν τρεις φορές λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.
-Ρύθμιση του κλιματιστικού στους 26 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και στους 20 βαθμούς το χειμώνα. Κάθε φορά που ένας θερμοστάτης ρυθμίζεται έναν βαθμό πάνω (το καλοκαίρι) ή έναν βαθμό κάτω (το χειμώνα), ο καταναλωτής κάνει οικονομία 7-10%.
-Ο ανεμιστήρας μπορεί να δροσίσει ικανοποιητικά κάθε χώρο.
-Κλείσιμο παραθύρων ενώ η θέρμανση λειτουργεί.

2 σχόλια

  1. ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ
    ΤΟΜΑΡΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ Η ΔΕΗ ΚΤΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΘΕΡΙΕΨΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΟΥΛΑΤΕ ΤΗΝ ΚΙΛΟΒΑΤΟΡΑ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΚΛΕΒΕΤΕ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΚΑΙ ΔΙΝΕΤΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΤΙΜΗ. ΠΟΙΟΣ ΕΔΩΣΕ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΦΛΩΡΟΙ ΡΕΥΜΑ ΟΙΚΙΑΚΟ; ΑΥΤΟΝ Η ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΕΜΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ. ΤΟΜΑΡΙΑ ΑΦΗΣΑΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΥΤΑΝΟΔΕΗ .ΟΥΣΤ ΚΟΠΡΙΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η λύση είναι ΜΙΑ !
    Να μπουν και άλλοι στην ενέργεια !
    Όχι όμως τύπου ... PowerHellas ...
    A

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση