GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σχέδιο για την προστασία της Βαγδάτης

Η ιρακινή κυβέρνηση κατάρτησε ένα νέο σχέδιο για την προστασία της Βαγδάτης απέναντι στην ταχεία προέλαση των τζιχαντιστών στην ...

Η ιρακινή κυβέρνηση κατάρτησε ένα νέο σχέδιο για την προστασία της Βαγδάτης απέναντι στην ταχεία προέλαση των τζιχαντιστών στην πρωτεύουσα έχοντας θέσει υπό τον έλεγχό τους αρκετές περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

"Έχουμε καταρτίσει ένα νέο σχέδιο για την προστασία της Βαγδάτης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, στρατηγός Σαάντ Μαάν, ενώ οι τζιχαντιστές βρίσκονται μόλις 100 χλμ. από την ιρακινή πρωτεύουσα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι τζιχαντιστές προωθούνται σήμερα σε τρεις άξονες προς τη Βαγδάτη έχοντας ενισχύσει την επιρροή τους στις περιοχές που κατέκτησαν κατά την προέλασή τους, η οποία ωθεί τις ΗΠΑ να εξετάζουν επέμβαση και τις αμερικανικές εταιρίες να καλούν το προσωπικό τους να εγκαταλείψει τη χώρα αυτή.

Οι μαχητές της σουνιτικής ριζοσπαστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατευθύνονται στη πρωτεύουσα της οποίας οι δρόμοι είναι σχεδόν έρημοι και τα καταστήματα κλειστά, από την επαρχία Αλ Ανμπαρ στα δυτικά, τη Σαλαχεντίν στα βόρεια και τη Ντιγιάλα στα ανατολικά.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ του ιρακινού στρατού και ανταρτών που προωθούνταν προς τη Μπακούμπα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Ντιγιάλα, γειτονικής της επαρχίας της Βαγδάτης, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι μάχες σημειώθηκαν περιφερειακά της Μουκνταντίγια, μιας περιοχής που βρίσκεται 35 χλμ. βορειοανατολικά της Μπακούμπα, ανακοίνωσαν αξιωματικοί της αστυνομίας.

Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Ντιγιάλα Φουράτ αλ-Ταμίμι δήλωσε από την πλευρά του ότι οι κουρδικές δυνάμεις των Πεσμεργκά έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις περιοχές Σααντίγια και Τζαλάουλα, βορειοανατολικά της Μπακούμπα, μετά την αποχώρηση του στρατού.

Αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας είχαν δηλώσει χθες βράδυ ότι οι περιοχές αυτές έπεσαν στα χέρια των ανταρτών.

Υπό το φόβο μιας εφόδου των τζιχαντιστών στο Κιρκούκ, οι κουρδικές δυνάμεις επωφελήθηκαν για να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη αυτή, πλούσια σε πετρέλαιο, την οποία διεκδικούν εδώ και χρόνια η αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν και η κεντρική κυβέρνηση.

Με την πανωλεθρία των ενόπλων δυνάμεων που εγκατέλειψαν τις θέσεις τους πριν από την επίθεση, χιλιάδες τζιχαντιστές πήραν από την Τρίτη την πόλη της Μοσούλης και την επαρχία της Νινεύι στον βορρά, το Τικρίτ και άλλες περιοχές της επαρχίας Σαλαχεντίν επίσης στον βορρά και τομείς της επαρχίας Ντιγιάλα στα ανατολικά και του Κιρκούκ, στον βορρά.

Ελέγχουν από τον Ιανουάριο τη Φαλούτζα, 60 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης.

Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση