GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ταμείο Νομικών και εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ

Γράφει ο Ηλίας Γ. Σιδέρης. Δικηγόρος, Μέλος ΔΣ Ενώσεως Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Είναι γνωστό ότι στις ασφαλιστικές μας...



Γράφει ο Ηλίας Γ. Σιδέρης.
Δικηγόρος,
Μέλος ΔΣ Ενώσεως Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων

Είναι γνωστό ότι στις ασφαλιστικές μας εισφορές, έχει επιβληθεί ένα μόνιμο χαράτσι, μια εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ άνω των 100 ευρώ ετησίως. Το εν λόγω ποσό είναι ανταποδοτικό και πρέπει με αυτά τα χρήματα να πληρωθούν ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών, οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς ανεργίας. Για να τεθεί ένας δικηγόρος (και οποιοσδήποτε ελεύθερος επαγγελματίας) σε καθεστώς ανεργίας, δηλαδή να «βγάλει κάρτα» από τον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να κλείσει τα βιβλία του και να διαγραφεί από το επαγγελματικό σωματείο, τον δικηγορικό σύλλογο εν προκειμένω.

Στο επάγγελμα μας, πολλοί συνάδελφοι δικηγόροι, εργάζονται σε καθεστώς «ημιανεργίας», αν μου επιτρέπεται ο όρος. Δηλαδή, εργάζονται σε δικηγορικά γραφεία με μισθό 700 έως 1000 ευρώ, χωρίς να είναι πληρωμένες οι ασφαλιστικές εισφορές. Πολλοί δικηγόροι, κυρίως νέοι, εργάζονται σκληρά, χωρίς να μπορούν να ανταποκριθούν με τους μισθό τους, σε ένα φυσιολογικό βιοτικό επίπεδο.

Ίσως τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να δημιουργηθεί «Μητρώο Ανέργων Δικηγόρων», δικηγόρων δηλαδή, που χωρίς να βγουν από το επάγγελμα, χωρίς να κλείσουν βιβλία, θα μπορούν υπό προυποθέσεις (εισοδήματος, σύνολο παραστάσεων) να λαμβάνουν βοήθημα από τον ΟΑΕΔ, χωρίς να επιβαρύνουν τον προυπολογισμό του ΟΑΕΔ, αλλά από τα χρήματα που πληρώνουμε τόσα χρόνια όλοι όσοι ασφαλιζόμαστε στο Ταμείο Νομικών και δεν πρόκειται να επιστρέψουν στον κλάδο μας ποτέ.

Την στιγμή, που τα καναδικά ασφαλιστικά ταμεία κάνουν επενδύσεις, αγοράζουν τράπεζες και ακίνητα σε όλο τον κόσμο, τα δικά μας χρήματα θα λιμνάζουν; Θα υπάρχουν συνάδελφοι που θα ζουν εις βάρος των οικογένειων τους; Όχι, τα χρήματα υπάρχουν και τώρα, μεσούσης της κρίσης, πρέπει να διατεθούν για αυτούς που τα έχουν ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση