GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ελάφρυνσης των επιτοκίων»

«Δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ελάφρυνσης των επιτοκίων από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧ...


«Δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ελάφρυνσης των επιτοκίων από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ)», δήλωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σχετικά με την έκθεση του Ταμείου για το 2013.
Ερωτηθείς κατά πόσο είναι εφικτή, από την πλευρά του ΕΤΧΣ, η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση των δανείων, ο Κλάους Ρέγκλινγκ απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, λέγοντας ότι τα επιτόκια δανεισμού που προσφέρει είναι ήδη χαμηλά και η περαιτέρω μείωσή τους θα επιβάρυνε τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. «Θεωρώ ότι δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για κάτι τέτοιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την περαιτέρω επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του ΕΤΧΣ, ο Ρέγκλινγκ σχολίασε ότι κάτι τέτοιο «θεωρητικά» δεν είναι απίθανο να συμβεί, αλλά δεν έχει ακόμα συζητηθεί στο Eurogroup. Όπως ανέφερε, είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί προς το τέλος του χρόνου, στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Σχετικά με τα επιτόκια δανεισμού του ΕΤΧΣ και του ΕΜΣ, o Kλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι είναι πολύ φθηνότερα από αυτά του ΔΝΤ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα επωφελήθηκαν από τα χαμηλά επιτόκια. Ως παράδειγμα ανέφερε την Ελλάδα, λέγοντας ότι υπολογίζεται πως η χώρα εξοικονόμησε σε τόκους περίπου 8,6 δισ. ευρώ το 2013.
Τέλος, σχετικά με τη νηνεμία που πνέει τον τελευταίο χρόνο στις διεθνείς χρηματαγορές, ο Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι όλοι έχουν εκπλαγεί με το πόσο γρήγορα βελτιώθηκαν οι συνθήκες.
Πρόσθεσε ότι οι χώρες τις ευρωζώνης μπορούν πλέον να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια, κάτι το οποίο είναι μεν θετικό για τους κρατικούς προϋπολογισμούς, αλλά παράλληλα υπάρχει ο κίνδυνος οπισθοδρόμησης από την πορεία των μεταρρυθμίσεων. «Θα ήταν λάθος αν τα κράτη-μέλη πιστέψουν ότι αυτά τα χαμηλά επιτόκια θα διαρκέσουν για πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής του ΕΜΣ.
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση