GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Δώσατε άλλο αέρα στην πόλη μας»

Ίσως αν κατακτήσει το τρόπαιο επιστρέψει για ένα μεγάλο ευχαριστώ στο «χωριό» που την (μας) φιλοξένησε για περισσότερο από 15 μέρες....


Ίσως αν κατακτήσει το τρόπαιο επιστρέψει για ένα μεγάλο ευχαριστώ στο «χωριό» που την (μας) φιλοξένησε για περισσότερο από 15 μέρες. Ωστόσο το σχέδιο είναι «adeus Aracaju e obrigadu» ή ελληνιστή «Αντίο Αρακαζού και ευχαριστώ».
Τα συναισθήματα όλων των Ελλήνων που βρέθηκαν σε αυτή την μικρή πόλη στα Βορειοανατολικά της Βραζιλίας είναι τουλάχιστον θερμά. Έπειτα από κάθε αποστολή σε μεγαλύτερες πόλεις όπως το Μπέλο Οριζόντε, το Νατάλ και η Φορταλέζα η ατάκα «Άντε να επιστρέψουμε στο χωριό μας» ακουγόταν από διάφορα χείλη. Και όχι άδικα. Η μικρή κοινωνία του Αρακαζού υποδέχτηκε τους Έλληνες σαν σωτήρες καθώς άλλαξαν άθελα τους την καθημερινότητά της.
«Ζάχαρη, ευχαριστώ, παρακαλώ, καλησπέρα»
Ο Ματέο δουλεύει στο κυλικείο του Media Center, όπου προπονούνται οι διεθνείς μας. Είναι 17 χρονών και σπουδάζει για να γίνει πολιτικός μηχανικός. Με τα λίγα αγγλικά που γνωρίζει φρόντισε να μας εκφράσει τα συναισθήματά του για την οριστική φυγή της ελληνικής αποστολής: «Λυπάμαι πολύ που θα φύγει η Ελλάδα. Πριν έρθει η αποστολή σας η ζωή εδώ ήταν βαρετή και η καθημερινότητα πιο πεζή. Μακάρι να μένατε για πολλές μέρες ακόμα, όμως χαίρομαι τόσο που προκριθήκατε στην επόμενη φάση».
Τι «κρατάει» ωστόσο απ’ όλη αυτή την εμπειρία: «Χάρηκα πολύ για όλο αυτό που έζησα τις τελευταίες μέρες. Κυρίως για τους ανθρώπους που γνώρισα και τους φίλους που έκανα. Η πιο ωραία στιγμή μου ήταν όταν κάποιος μου έμαθε την λέξη «μ…ας». Τον έκανε τόσο χαρούμενο και γέλαγα πολύ!».
Ο Ματέο ξάφνιαζε τους πάντες με τις λιγοστές, αλλά πάντα εύστοχες γνώσεις ελληνικών λέξεων και αποκάλυψε το μυστικό του: «Το μυστικό μου είναι αυτά τα χαρτάκια. Έμπαινα στο google translate και μάθαινα τις ελληνικές λέξεις και τους αριθμούς που θα ήταν χρήσιμα για τη δουλειά μου. Ζάχαρη, ευχαριστώ, παρακαλώ, καλησπέρα».
«Δώσατε άλλο αέρα στην πόλη μας»
Ο Ρούντινει είναι ο διευθυντής της αλυσίδας εστιατορίων «Sal e Brasa» η οποία τάισε ουκ ολίγες φορές τους Έλληνες κατά την παραμονή τους στο Αρακαζού. Γι” αυτό η παρουσία της ελληνικής αποστολής στο Αρακαζού ήταν κάτι το τιμητικό: «Είναι τιμή για εμάς που επισκεφτήκατε και το Αρακαζού και το μαγαζί μας. Είστε ευγενικοί άνθρωποι και φιλικοί. Απλοί σαν κι εμάς. Η παραμονή σας εδώ έδωσε άλλο αέρα στην πόλη μας».
Στο εστιατόριο που διευθύνει ο Ρούντινέϊ ο πιανίστας έπαιξε τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας, μια ιδέα που ήταν δικιά του: «Εγώ είχα την ιδέα να παιχτεί ο ελληνικός ύμνος. Ήθελα με αυτό τον τρόπο να σας τιμήσω. Αν πήγαινα κι εγώ στην Ελλάδα κι έπαιζαν τον εθνικό ύμνο της Βραζιλίας θα ήταν κάτι το ξεχωριστό. Αυτό ήθελα να δημιουργήσω και για όλους εσάς».
Ο Ρούντινεϊ δεν γνώριζε πως σε περίπτωση πρόκρισης της «γαλανόλευκης» στην επόμενη φάση, ο επόμενος προορισμός δεν θα είναι και πάλι το Αρακαζού: «Αλήθεια; Κρίμα και σας περίμενα για άλλο ένα γεύμα. Πιστεύω πάντως πως θα περάσετε την Κόστα Ρίκα. Δεν είναι τόσο καλή. Αν φτάσετε μέχρι τον τελικό πρέπει να επιστρέψετε στο Αρακαζού οπωσδήποτε!», κατέληξε.
«Νιώθω Έλληνας»
Ο Ράφα είναι 18 χρονών. Είναι εθελοντής για την FIFA και μόνιμος κάτοικος του Αρακαζού. Τις τελευταίες 30 μέρες έχει ζήσει από κοντά την ελληνική αποστολή όσο κανείς άλλος. Όπως λέει ο ίδιος, πλέον νιώθει Έλληνας: «Δουλεύω με τους Έλληνες εδώ και ένα μήνα και τώρα που θα φύγετε νιώθω λες και δεν θα έχω τι να κάνω. Είμαι χαρούμενος και περήφανος που βοήθησα την ελληνική ομάδα, αλλά νιώθω και στεναχωρημένος που όλα τελειώνουν. Δεν έχω ιδέα πότε και αν θα σας ξαναδώ. Όλοι οι κάτοικοι του Αρακαζού στεναχωριόμαστε, όμως σας στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».
Ποια ήταν η πιο δυνατή στιγμή του όσο καιρό βρίσκεται μαζί με την ελληνική ομάδα; Αυτή δεν είναι άλλη από το γκολ πρόκρισης του Σαμαρά: «Πίστευα πως όλα είχαν τελειώσει, αλλά ήρθε τα πέναλτι και το γκολ και όλοι με αγκάλιαζαν και μου έλεγαν “Στο λέγαμε”. Μου συμπεριφέρθηκαν σαν να ήμουν ένας από αυτούς. Νιώθω Έλληνας».
Όσον αφορά την αγάπη που έδειξε το Αρακαζού στην ελληνική αποστολή, ο Ράφα το «μετέφρασε» κάπως έτσι: «Η πόλη δεν περίμενε να υποδεχτεί κάποια ομάδα για Παγκόσμιο Κύπελλο. Όταν λοιπόν εμφανίστηκε η Ελλάδα όλοι ήταν τόσο χαρούμενοι. Τα Αρακαζού θα «συμμετείχε» στο Μουντιάλ! Μας κάνατε τόσο χαρούμενους και θέλαμε να σας κάνουμε κι εμείς».
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση