GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δήλωση της Μαρίας Γιαννακάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Δήλωση της Μαρίας Γιαννακάκη, Βουλευτή Β' Πειραιά της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γενικής Εισηγήτριας του Συμβουλίου της Ευρώπη...



Δήλωση της Μαρίας Γιαννακάκη, Βουλευτή Β' Πειραιά της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γενικής Εισηγήτριας του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον ρατσισμό και την Ξενοφοβία.
«Η 20η Ιούνη Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων έρχεται να υπενθυμίσει τα εκατομμύρια ανθρώπων που ξεριζώνονται εξαιτίας της βίας και των πολεμικών συρράξεων. Σε δεκάδες περιοχές του πλανήτη εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ τους παιδιά, γυναίκες και μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας, θύματα της μισαλλοδοξίας παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς.

Η χώρα μας παραμένει βασική πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πρόσφυγες, οι οποίοι στην συντριπτική πλειονότητα, καταφθάνουν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ, χωρίς στοιχειώδη κοινωνική προστασία, οδηγούνται στην περιθωριοποίηση, τροφοδοτώντας τα τελευταία χρόνια κοινωνικές εντάσεις, φαινόμενα ξενοφοβίας, ρατσισμού και ενίσχυσης του εκφασισμού.

Η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής των Προσφύγων που θεσπίστηκαν με σκοπό να παραλαμβάνουν, να εξετάζουν και να αποφασίζουν τα αιτήματα ασύλου που υποβάλλονται στη χώρα μας, βάσει της εθνικής νομοθεσίας και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, έχουν συμβάλει στη βελτίωση των διαδικασιών σε σχέση με το παρελθόν, όπου την αρμοδιότητα είχε η αστυνομία.

Παρ΄όλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, αφού η υπηρεσία απουσιάζει από τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ακόμα όμως και στις κεντρικές υπηρεσίες, που κατατίθεται η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων, συνεχίζονται οι ολονύκτιες ουρές και οι μεγάλες καθυστερήσεις με συνέπεια, οι αιτούντες άσυλο να κινδυνεύουν να συλληφθούν ανά πάσα στιγμή.

Η συνδρομή σε πρόσφυγες, σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο, δεν είναι πράξη αλληλεγγύης, ούτε φιλανθρωπία. Είναι συμβατική υποχρέωση ενός κράτους Δικαίου, όπως αυτή απορρέει από τις Διεθνείς Συνθήκες. Γιατί κράτος-παρία της Διεθνούς Κοινότητας δεν σε καθιστά μόνο η αθέτηση των συμπεφωνημένων στο πλαίσιο του Μνημονίου. Η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να υπάρξει μια συνολική ευρωπαϊκή στρατηγική για την μετανάστευση με σεβασμό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση