GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Κρήτη διεκδικεί χρηματοδότηση για το φράγμα του Πλατύ Ποταμού

Η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων από το αρμόδιο υπουργείο μένει για να ολοκληρωθεί ο φάκελος του... έργου του φράγμα...



Η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων από το αρμόδιο υπουργείο μένει για να ολοκληρωθεί ο φάκελος του... έργου του φράγματος του Πλατύ Ποταμού, μετά τη χθεσινή θετική γνωμοδότηση για την ΜΠΕ από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης, όπως διαβάζουμε στο goodnet.gr.

Ουσιαστικά, πλέον απαιτείται η αποστολή της θετικής γνωμοδότησης στο Υπουργείο περιβάλλοντος, που είναι ο αρμόδιος φορέας για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου του φράγματος στα νότια του νομού Ρεθύμνου, με το οποίο προβλέπεται η αρδευτική κάλυψη 45 χιλιάδων στρεμμάτων σε Αμάρι και Άγιο Βασίλειο, αλλά και η μεταφορά του πλεονάζοντος νερού στη Μεσσαρά.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος παρούσα ήταν και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, η οποία, μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση επανέλαβε τη σημασία που έχει το έργο για το Ρέθυμνο και όχι μόνο. Στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε και μία συνοπτική παρουσίαση των μελετών που έχουν εκπονηθεί για την κατασκευή του φράγματος.

Το έργο εκτιμάται ότι θα έχει προϋπολογισμό περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ και η Περιφέρεια Κρήτης θα διεκδικήσει τν χρηματοδότηση του από το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το έργο της αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ ποταμού, περιλαμβάνει τρεις μελέτες. Η πρώτη μελέτη αφορά στο κυρίως φράγμα και στον αγωγό μεταφοράς νερού στη Μεσσαρά. Η δεύτερη μελέτη αφορά στα δίκτυα διανομής του νερού στους δήμους Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου, ενώ η τρίτη μελέτη αφορά στα γεωτεχνικά δεδομένα της περιοχής παρέμβασης.

Οι μελέτες αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ ποταμού, περιλαμβάνουν μια σειρά από έργα, με στόχο να αρδευτούν κατά προτεραιότητα 45.000 στρέμματα γης στο Αμάρι και τον Άγιο Βασίλειο. Άλλωστε, μέρος του νερού θα μεταφέρεται στο φράγμα της Φανερωμένης για τις ανάγκες της Μεσαράς.

Για την Περιφέρεια Κρήτης είναι εξαιρετικά κρίσιμο να καταφέρει να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση, θεωρώντας πως είναι θετικό το γεγονός ότι ένα έργο τέτοιας οικονομικής εμβέλειας δεν αφορά μόνο το νομό Ρεθύμνου, αλλά και το νομό Ηρακλείου, όπου θα διοχετεύεται το πλεονάζον νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση