GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ελληνική προεδρία πολιτισμού στο Παρίσι

Το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ σηματοδοτήθηκε στο Παρίσι, με μια πλούσια δραστηριότητα γύρω από τα ελληνικά γράμματα και...


Το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ σηματοδοτήθηκε στο Παρίσι, με μια πλούσια δραστηριότητα γύρω από τα ελληνικά γράμματα και τις τέχνες, με κύριο φορέα την ελληνική αντιπροσωπεία της Ουνέσκο.
Την ερχόμενη Πέμπτη, η πρέσβειρα Κατερίνα Δασκαλάκη θα παραδώσει τη σκυτάλη στην Ιταλίδα ομόλογό της, Βιτζέντζα Λομόνακο(Vicenza Lomonaco), της οποίας η χώρα αναλαμβάνει την προεδρία στην ΕΕ για το ερχόμενο εξάμηνο.
«To εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας, ήταν ένα εξάμηνο έντονης δραστηριότητας με μια ή περισσότερες εκδηλώσεις κάθε μήνα, και μια αναπάντεχη, για μένα, ανταπόκριση του κοινού, Ελλήνων και ξένων, που συχνά γέμισαν μεγάλες αίθουσες ως και την αίθουσα εκδηλώσεων της Ουνέσκο των 1300 θέσεων», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Δασκαλάκη.
Το φάσμα των εκδηλώσεων ήταν ιδιαίτερα πλατύ, ικανό να κινήσει πολλαπλά το ενδιαφέρον, καλύπτοντας τους τομείς: μουσική, θέατρο, ποίηση, βιβλίο, ιστορικές μνήμες, πολιτιστικά αγαθά, έως και ψηφιακό περιβάλλον. Πολλοί νέοι καλλιτέχνες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν και να παρουσιάσουν τη τέχνη τους.
Αναφερόμενη στα κριτήρια επιλογής των εκδηλώσεων η κ. Δασκάλακη εξηγεί:
«Η Ουνέσκο είναι ο αρμόδιος οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τον πολιτισμό, τις επιστήμες και την εκπαίδευση. Μέσα σε έναν τέτοιο οργανισμό, η Ελλάδα οφείλει να διατηρεί ένα βαρύ όνομα στο χώρο του πολιτισμού.
Με την ευκαιρία της προεδρίας της στην ΕΕ, έπρεπε να έχουμε παρουσία, επιδεικνύοντας ένα πρόσωπο ισχυρό για τη χώρα, που να μην αναφέρεται μόνο στη δόξα των προγόνων αλλά και στην Ελλάδα του σήμερα, που υπάρχει, που δημιουργεί και σηκώνει το κεφάλι ακόμα και μέσα σε αυτήν την κρίση», είπε και πρόσθεσε:
«Οι επιλογές μας έγιναν με αυτό το κριτήριο και επιπροσθέτως την επιθυμία της αντιπροσωπεία, να δείξουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο «η γκρικ σάλαντ και το συρτάκι» που βεβαίως είναι πολύ καλά για τους τουρίστες το καλοκαίρι, αλλά δεν είναι αυτό το πρόσωπο της πολιτιστικής Ελλάδας».
- Κορωνίδα των εκδηλώσεων θεωρείται η παράσταση της Αντιγόνης του Σοφοκλή, με την οποία έκλεισε ο κύκλος του εξαμήνου την περασμένη εβδομάδα.
Επελέγη το μοντέρνο ανέβασμα σε σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη, με τη Λένα Παπαληγούρα στο ρόλο της Αντιγόνης, τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο ως Κρέοντα, η Βίκυ Παπαδοπούλου ως Ισμήνη και τη Λυδία Φωτοπούλου που κράτησε μόνη της το ρόλο του Χορού αλλά και του Τειρεσία χάρις σε μια ευφυή χρήση του φωτισμού.
Υπέρτιτλοι σε ψηφιακή προβολή, έδωσαν στα γαλλικά τη μετάφραση του κειμένου που διδάσκεται στη Σορβόνη και που ευγενικά παραχωρήθηκε για την παράσταση. Ετσι «ο μαγικός λόγος της Ατιγόνης», για το ανθρώπινο πνεύμα, τα κατορθώματα του ανθρώπου ή ακόμα για τον έρωτα, μπόρεσε να αγγίξει το πολυπληθές ακροατήριο που όρθιο καταχειροκρότησε τους συντελεστές.
Ανάμεσά τους, πανεπιστημιακοί καθηγητές, αλλά και μαθητές γαλλικού Λυκείου, πρέσβεις από 40 περίπου ξένες αντιπροσωπείες, αλλά και Έλληνες της διασποράς πολλοί από τους οποίους εκδήλωσαν «συγκίνηση και περηφάνια».
« Ηταν η μεγάλη μου επιθυμία, να ακουστεί ένας τέτοιος μαγικός λόγος στους χώρους της Ουνέσκο και να είναι Ελληνικός» δήλωσε η κα Δασκαλάκη.
Οι άλλες βασικές εκδηλώσεις του εξαμήνου ήταν:
- Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Ολοκαυτώματος, στις 27 Ιανουαρίου, προβολή της ταινίας του Βασίλη Λουλέ «Φιλιά στα παιδιά» και μαρτυρίες Ισραηλιτών που διασώθηκαν από ελληνικές οικογένειες.
-Μουσικοχορευτική εκδήλωση το Φεβρουάριο, με τον Διονύση Σαββόπουλο και το χορευτικό του Λυκείου Ελληνίδων, που «άφησαν εποχή» στους χώρους της Ουνέσκο.
-Τον Μάρτιο: Συνέδριο για την «Παράνομη Διακίνηση των Πολιτιστικών Αγαθών» με τη συμμετοχή 43 χωρών και φωτογραφική έκθεση για τον «Μαραθώνα – Πολιτιστικό τοπίο», αφιερωμένη στη φυσική- πολιτιστική παράδοση της περιοχής του Μαραθώνα.
Επίσης, με την ευκαιρία της ετήσιας εκδήλωσης «»Ανοιξη των ποιητών», οργάνωση ημερίδας για την ποίηση στο «Ελληνικό Σπίτι» της Πανεπιστημιούπολης Παρισίων, με στρογγυλό τραπέζι για τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. Τραγούδησε ο Αγγελική Ιονάτου.
-Τον Απρίλιο: Ρεσιτάλ πιάνου από την Χαρά Ιακωβίδου στο Ωδείο Παρισίων, με έργα Κωνσταντινίδη, Χατζιδάκι, Σκαλκώτα, Ντεμπισί κ.α. καθώς και σε παγκόσμια πρώτη η σύνθεση του Γιώργου Κουρουπού«Νέο ξεκίνημα».
-Συνέδριο για τα « πνευματικά δικαιώματα και το βιβλίο, στη ψηφιακή εποχή», με την ευκαιρία της παγκόσμιας Ημέρας βιβλίου, στις 23 Απριλίου.
Το θέμα ανήκε στις προτεραιότητες της Ελληνικής προεδρίας, το δε συνέδριο υπήρξε ιδιαίτερα ενδιαφέρον με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων του χώρου.
Σύμφωνα με την κ. Δασκαλάκη, γίνεται απομαγνητοφώνηση των σημαντικότερων παρεμβάσεων με στόχο την έκδοση σε βιβλίο, το ερχόμενο φθινόπωρο με τα πρακτικά του συνεδρίου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση