GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ιερώνυμος: Τη γη που έδωσε η Εκκλησία την πήραν κομματάρχες ...

Του Μάνου Χατζηγιάννη “Να μην κάνουμε διακρίσεις, μα μην βάζουμε ταμπέλες στην αγάπη. Δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος που να μην...



Του Μάνου Χατζηγιάννη

“Να μην κάνουμε διακρίσεις, μα μην βάζουμε ταμπέλες στην αγάπη. Δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος που να μην θέλει να τον αγαπούν, κι εκεί κρύβεται το νόημα της ζωής και να μην βάζουμε τους δικούς μας ή μη δικούς μας πιο κοντά ή πιο μακριά”
Αυτό είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος μιλώντας πριν από λίγο στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 με αφορμή και τη μεγάλη συναυλία της άλλης εβδομάδας που συνδιοργανώνει ο τηλεοπτικός σταθμός με την “ΑΠΟΣΤΟΛΗ”.
Αναφορικά με τη βοήθεια της Εκκλησίας προς τους οικονομικά αδύναμους ο Αρχιεπίσκοπος αποκάλυψε πως53.000 άνθρωποι δέχονται την ευεργεσία της ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ με το λεγόμενο “ΔΕΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ”.
Σημείωσε πάντως πως η βοήθεια της Εκκλησίας δεν προέρχεται τόσο από τα ταμεία της όσο από την αλληλεγγύη του λαού. “Μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 τα βγάζουμε πέρα έχουμε κάνει τον υπολογισμό μας” είπε για τα οικονομικά της Εκκλησίας.
Τόνισε με νόημα πως “ο λαός έχει αντοχή, αλλά για πόσο;” και επισήμανε πως δεν είναι μόνο το ψωμί αυτό που έχει ανάγκη.
Για τη σχέση της Εκκλσίας με τους πολιτικούς σχολίασε: “Σε όποιον μου χτυπήσει την πόρτα του ανοίγω , έχω επαφή αλλά μερικοί είναι πιο κοντά μας από άλλους”

Εξέφρασε την επιθυμία του να ανεξαρτητοποιηθεί η Εκκλησία λέγοντας “Θέλω να είμαστε ελευθεροι στην Εκκλησία, να μπορούμε σαν Ιεραρχία να χαράζουμε πορεία, να είμαστε οικονομικά ανεξάρτητοι, να έχουμε οικονομική αυτάρκεια για να γίνεται ελεύθερα το έργο της Εκκλησίας” και συμπλήρωσε πως“Πολλά λάθη έγιναν στο παρελθόν. Όποτε είχαμε ανάγκη παίρναμε περιουσία από την Εκκλησία και τώρα μας έμειναν τα βουνά. Δώσαμε το 1958 700.000στρέμματα. Που πήγαν αυτά τα στρέμματα.Τα πήραν κομματάρχες. Ακόμη ψάχνουμε να δούμε που πήγαν”

Ο κ. Ιερώνυμος διευκρίνισε πως η Εκκλησία έχει περιουσία, “όχι πολύ, αλλά αυτή αξίζει και αν την αξιοποιήσουμε καλύπτει η Εκκλησία τα έξοδά της (ιδρύματα κλπ)” τόνισε.
Σημείωσε μάλιστα πως έγιναν κάποια βήματα με νομοθετήματα στη Βουλή για την αξιοποίηση της περιουσίας και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν σε αυτό.

“Έχουμε και δεν έχουμε περιουσία” είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε “Αν την αξιοποιήσουμε έχει καλώς, αν δεν την αξιοποιήσουμε θα τρέχουμε πάλι στον υπουργό να μας δώσει χρήματα από τα λαχεία”
Χαρακτήρισε υποχρέωση της πολιτείας τη μισθοδοσία του κλήρου, υπνεθύμισε πως είχε ξεκαθαρίσει στον κ. Βενιζέλο πως δε θα πουλήσει περιουσία της η Εκκλησία για να ξοφλήσει η χώρα χρέη.
Εντύπωση προκάλεσε η αποκάλυψή του πως οι Ευρωπαίοι ελεγκτές ζήτησαν να μάθουν αν αντιμετωπίζει προβλήματα μαύρου χρήματος η Εκκλησία!
Για το τέμενος στην Αθήνα φάνηκε επιφυλακτικός και σχολίασε: “Η Εκκλησία έχει δώσει τη συγκατάθεση εδώ και 15 χρόνια. Είχε πει και η εκκλησία να δώσει έκταση στο Σχιστό για κοιμητήριο μουσυλμάνων. Έιχα πει ναι θα βοηθήσουμε. Μετά τα τελευταία γεγονότα στη Συρία όπου σφάζονται σαν αρνιά οι Χριστιανοί είμαι επιφυλακτικός Πρέπει να το κάνουμε ή να το βάλουμε σε διαπραγμάτευση; Κι επίσης ποιοι θα το διοικούν, ποιοι θα διδάσκουν; Το συζητάω αλλά να καθίσουμε και να μιλήσουμε. Γιατί εμείς δεν μπορούμε να πάμε στο Σουδάν και το Σουδάν θέλει να φτιάξει εδώ τζαμί; ”
“Τα πιστεύω είναι δημοκρατική διαδικασία, αλλά όχι όταν εμφανίζεται ως κήρυγμα!” σχολίασε για τη Χρυσή Αυγή ενώ υπογράμμισε: “Δε θέλουμε να νομίζουν οι Χρυσαυγίτες ότι είναι στήριγμά μας.Πιστεύω πως λίγοι είναι οι Έλληνες που έχουν τέτοιες ακραίες θέσεις, Από οργή την ψήφισαν. Θέλει επανεξέταση το ζήτημα”
Για φτώχεια και τις εικόνες κατοχής χαρακτήρισε τρομερή την εικόνα “να είναι δύο πόδια έξω από τον κάδο και όλο το υπόλοιπο σώμα να ψάχνει μέσα για κάτι!”
Για τη σχέση των νέων με με την εκκλησία ανέφερε πως “Πολλά παιδιά γεμιζουν τις εκκλησίες αλλα΄έχουν αλλάξει οι τρόποι στη ζωή της Εκκλησίας. Ο τρόπος προσέγγισης να είναι διαφορετικός”
Τέλος σχολίασε: “Για τη γενιά μας ήταν εύκολο που ξεκινήσαμε από τα χαμηλά και φθάσαμε κάπου, τώρα πως τα παιδιά να συνηθίσουν όταν δε νοείται να μην έχουν το κινητό τηλέφωνο κλπ....” agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση